Solistični koncerti na 72. Ljubljana Festivalu (23)


Kvaliteta in programska pestrost letošnjega 72. Ljubljana Festivala se pokažeta šele s podrobnejšim pregledom programov in nastopajočih. Veliki ansambli prej in bolj padejo v oči ali o njih in njihovi zgodovini več vemo, a se biseri skrivajo tudi v manj vidnih podrobnostih. Festival bo tako ponudil celo serijo solističnih nastopov, duetov, solistov s komorno zasedbo, mednarodno, domačo, mešano, sestavljeno za festivalski nastop.

Latica Honda-Rosenberg, foto Marijan Zlobec

Torkovi večeri v Križevniški cerkvi

Eden izmed nastopov se predstavlja pod naslovom Torkovi večeri v Križevniški cerkvi. Prvi tak koncert bo 30. julija ob 20. uri. Nastopili bodo  profesorji na mednarodnih mojstrskih tečajih in njihovi gostje.

Edvard Grieg je bil vodilni skandinavski skladatelj svojega časa, ki je v svoji Sonati za violino št. 3  črpal iz norveške ljudske glasbe.

Carl Frühling

Carl Frühling (1868 – 1937) je manj znani avstrijski skladatelj, rojen v Lvovu v Ukrajini. Študiral je na Dunaju, kjer ga je klavir poučeval Anton Door, glasbeno teorijo pa Franz Krenn. Postal je klavirski spremljevalec in učitelj ter sodeloval z Bronisławom Hubermanom, Pablom de Sarasatejem, Egonom Welleszom in kvartetom Rosé. Umrl je na Dunaju v revščini. Na začetku pisal salonsko glasbo, nato pa obsežnejša komorna dela, med njimi Fantazijo za flavto in klavir.

Sergej Prokofjev je napisal Sonato za dve violini  kot eksperiment po tem, ko je slišal »slabo skladbo« za isto zasedbo.

Heinz Holliger je oboist, skladatelj in dirigent, ki je svoje delo (é)cri(t) napisal kot študijo o izrazni moči flavte.

Nino Rota, foto Wikipedija

Nino Rota slovi kot filmski skladatelj; spomnimo se njegove ljubezenske teme iz Botra, toda zapustil je raznolika dela, med njimi Trio za flavto, violino in klavir.

Omenjena dela bodo, kot rečeno, zaigrali glasbeniki, ki že več let gostujejo na mojstrskih tečajih Festivala Ljubljana.

Latica Honda-Rosenberg, foto Marijan Zlobec

Violinistka Latica Honda-Rosenberg poleg uspešnega koncertiranja po vsem svetu poučuje na univerzah v Freiburgu in Berlinu.

Lana Trotovšek, foto revija The Cross-Eyed Pianist, kjer je imela violinistka velik intervju

Violinistka Lana Trotovšek je s posnetki komorne glasbe Beethovna, Brahmsa in Prokofjeva ter nastopi dosegla mednarodno prepoznavnost.

Meet the Artist……Lana Trotovsek, violinist

Felix Renggli, foto Festival Ljubljana

Flavtist Felix Renggli je imel številne premiere sodobnih del s Švicarskimi komornimi solisti in zasedbo Ensemble Contrechamps.

Thomas Haberlah, foto Festival Ljubljana

Pianist Thomas Haberlah je pogosto korepetitor na mednarodnih festivalih in tečajih, kot je festival Ticino Musica v Luganu.

Evgenij Sinajski

Evgenij Sinajski je letos drugič gost Festivala Ljubljana. Lani je na koncertu profesorjev spremljal Latico Honda – Rosenberg. Rojen je bil v ugledni glasbeni družini v Sankt Peterburgu v Rusiji. Kmalu si je ustvaril edinstveno nišo kot eden najbolj iskanih in zelo cenjenih komornih glasbenih partnerjev in pedagogov v Evropi. Sinajski je profesor komorne glasbe in uradni korepetitor na Dunajskem konservatoriju, vodi tudi razred dua na Folkwang Hochschule v Essnu v Nemčiji. Sodeluje s številnimi pomembnimi glasbeniki našega časa ter na koncertih in mojstrskih tečajih po vsem svetu, leta 2010 pa je prvič nastopil na Salzburškem poletnem festivalu.

Program:

Edvard Grieg: Sonata za violino št. 3 v c-molu, op. 45
Carl Frühling: Fantazija za flavto in klavir, op. 55
***
Sergej Prokofjev: Sonata za dve violini v C-duru, op. 56
Heinz Holliger: (é)cri(t) za solo flavto
Nino Rota: Trio za flavto, violino in klavir

Neodkriti biseri romantike

Nanslednji koncert v Križevniški cerkvi, 1. avgusta, ob 20. uri, naslavljajo kot Neodkriti biseri romantike.

Claudi Arimany, foto Wikipedija

Tokrat se bosta flavtistu Claudiju Arimanyju, učencu legendarnega francoskega flavtista Jeana-Pierra Rampala, s katerim sta veliko nastopala in snemala, na odru pridružila še dva glasbenika: Pedro José Rodríguez (skupaj sta nastopila na 69. Ljubljana Festivalu), je eden najvidnejših pianistov v baskovski Španiji.

Redno koncertira po vsej Evropi in je močno vpet v glasbeno življenje Pamplone ter Bilbaa, kjer je profesor. Poleg klavirja igra še čembalo.

Flavtist Eduard Sánchez, mednarodno priznani solist in profesor v Barceloni pogosto nastopa na prestižnih mednarodnih festivalih.

Eduard Sánchez, foto osebni profil

Trio se bo predstavil z redkeje slišanimi skladbami za flavto iz obdobja romantike, med katere spadajo skladatelji Theobald Böhm, Friedrich Kuhlau, Franz Doppler, Gioacchino Rossini (v priredbi Böhma) in Karl Doppler, kot tudi s tremi prizori iz pravljične opere Čarobna piščal Wolfganga Amadeusa Mozarta. prirejenimi za dve flavti.

Carl in Franz Doppler

Še posebej velja izpostaviti Böhma, ki je bil nemški izumitelj in virtuozen glasbenik, zaslužen za razvoj sistema zaklopk ter posledično močno izboljšavo sodobne prečne flavte, s katero je pokazal, da je možno bolje »posnemati« človeški glas.

Ena izmed Sánchezovih zgoščenk


Program:

Theobald BöhmTrije dueti po Mendelssohnu in Lachnerju
Friedrich KuhlauTrio za klavir in dve flavti v G-duru, op. 119

Friedrich Kuhlau, doto Wikipedija

Franz DopplerMadžarska pastirska pesem za dve flavti in klavir

Franz Doppler leta 1853

***

Gioacchino Rossiniprir. Theobald Böhm:
Serenada
Duettino
Sonatina

Theobald Böhm, foto Wikipedija

Wolfgang Amadeus Mozart:
“Du feines Täubchen, nur herein” za dve flavti iz opere Čarobna piščal, K. 620

“Ach, ich fühl’s, es ist verschwunden” za dve flavti iz opere Čarobna piščal, K. 620
“Ein Mädchen oder Weibchen” za dve flavti iz opere Čarobna piščal, K. 620
Franz Doppler, Karl Doppler: Fantazija na teme iz Verdijeve opere Rigoletto za dve flavti in klavir, op. 38

Claudi Arimany je posnel več kot 40 zgoščenk

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja