Ensemble Dissonance dvakrat na 72. Ljubljana Festivalu (22)


Ensemble Dissonance se je v zadnjih letih pod umetniškim in organizacijskim vodstvom violončelista Klemna Hvale razvil v stalno delujoči komorni ansambel, ki pa ima željo sodelovati z najboljšimi posameznimi solisti in dirigenti, še posebej specialisti za manjše ali komorne zasedbe ter za določen program. Z letošnjim sodelovanjem z dvema koncertoma na 72. Ljubljana Festivalu obhajajo desetletnico svojega delovanja.

Ensemble Dissonance, foto FL/Darja Štravs Tisu

Koliko je bilo njihovih koncertov samo v okviru poletnih festivalov, bi bilo treba pogledati v arhiv in odmeve v javnosti, vsekakor so med umetniki, ki so pripravljeni čez poletje delati, ker je to zanje umetniška sezona, čeprav imajo vsi sodelujoči še svoje drge službe ali zaposlitve ali delujejo kot samostojni umetniki.

Portret Antonia Vivaldija neznanega slikarja, iz zbirke Museo Nazionale e Biblioteca della Musica di Bologna. Portret beneškega violinista iz leta 1723 na splošno velja za Vivaldijevega. 

Viva Vivaldi !

Viva Vivaldi ! je prvi koncert Ensemble Disonance v Križevniški cerkvi 31. julija ob 20. uri.

Antonio Vivaldi je napisal več kot petsto koncertov za različna solistična glasbila in zasedbe. Večina koncertov temelji na izmenjevanju med solisti in godalnim orkestrom, tematski osrediščenosti ter krožnem potovanju po tonalnem prostoru. Večkrat ponovljene teme so preproste in lahko razpoznavne, od njih pa se vmesne epizode jasno ločijo. Medtem ko je osnovno vzdušje hitrih stavkov radoživa veselost, se v počasnih stavkih kaže lahkotna lirika.

Vivaldijev prispevek k violinski tehniki in orkestraciji je bil precejšen, obenem pa velja za pionirja orkestrske programske glasbe.

Benjamin Ziervogel, foto FB

Nekaj izmed njegovih najbolj prepoznavnih koncertov bo zazvenelo v interpretaciji avstrijskega violinista Benjamina Ziervogla in slovenskega flavtista Borisa Bizjaka, dveh priznanih glasbenikov tako v komornih zasedbah kot solističnih vlogah pri nas in v tujini.

Ensemble Dissonance

Na odru se jima bodo pridružili še člani komorne zasedbe Ensemble Dissonance, ki pod vodstvom violončelista Klemna Hvale s premišljeno zasnovanimi umetniškimi dogodki in sodelovanjem z izvrstnimi domačimi in tujimi glasbeniki vedno znova dosegajo nove izvajalske vrhunce.

Klemen Hvala izraža hvaležnost in spomin na preminulo Brigito Pavlič iz Maribora, foto Marijan Zlobec

Program:

Antonio Vivaldi:
Koncert za godala v g-molu, RV 156
Koncert za flavto št. 1 v F-duru, RV 433, “Morska nevihta”
Koncert za flavto, violino in godala v a-molu, RV 440
***

Boris Bezjak, foto FB

Antonio Vivaldi:
Koncert za godala v g-molu, RV 157
Koncert za flavto št. 2 v g-molu, RV 439, “Noč”
Koncert za godala v A-duru, RV 158
Koncert za flavto, violino in godala v D-duru, RV 512

Zappa Day in Ljubljana

Frank Zappa (1940 – 1993), foto Wikipedija

Kontroverzni ameriški skladatelj, rock glasbenik, kitarist, pevec, vodja skupine The Mothers of Invention in borec proti cenzuri ter glasen kritik glasbene industrije Frank Zappa je bil avtor slogovno zelo raznolike glasbe.

Frank Zappa, foto Britanica

Opiral se je tako na popularno glasbo sredine prejšnjega stoletja kot na zvočne svetove skladateljev, kot so Igor Stravinski, Charles Ives, Edgard Varèse in Karlheinz Stockhausen, s čimer je pričaral večplastne teksture ter nenadne spremembe značaja, ki ustvarjajo učinka brechtovske odtujenosti in dadaistične konfrontacije.

Biografi navajajo, da je v svoji karieri delal z vsemi žanri, od rocka do jazza in klasične glasbe ter produciral nad šestdeset radikalnih, prelomnih in nespoštljivih ali brezbožnih albumov.

Frank Zappa

Bil je ena tistih redkih sil, katerih genialnost je segala daleč onkraj njegovega glavnega medija – komponiranja glasbe  – v politiko, filozofijo in zagovorništvo.

The Mothers of Inventiom na evropski turneji leta 1968, foto Wikipedija

Njegov opus bosta z interpretativno globino predstavila uveljavljena zasedba Ensemble Dissonance, ki je z izvajanjem tehtnih sodobnih slovenskih del in klasičnih mojstrovin pustila pečat v slovenskem kulturnem prostoru, ter Jonathan Stockhammer, s katerim so nastopili lani (Mahler v Ljubljani).

Jonathan Stockhammer, foto osebni profil

Dirigent se posveča eksperimentalnim in nekonvencionalnim koncertnim formatom, s katerimi ustvarja nove poslušalske izkušnje. V vlogi solista bo nastopil kitarist Vlatko Stefanovski, ki slovi po edinstveni tehniki in tonu.

Vlatko Stefanovski, foto Wikipedija

V zadnjih letih je igral in snemal po vsem svetu z vrhunskimi glasbeniki, kot so Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Gibonni, Jan Akkerman, Teodosi Spasov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Katche, Toni Levin in drugi.

Vlatko Stefanovski je na ljubljanskem poletnem festivalu nastopil na Kongresnem trgu pred desetimi leti.

Program:

Frank Zappa:
Outrage at Valdez
Revised Music for Low Budget Symphony Orchestra

Naval Aviation in Art?
Put a Motor in Yourself

The Black Page
Night School
The Beltway bandits
Peaches en Regalia
Moggio
G-Spot Tornado

Njihov koncert bo 19. avgusta ob 20.30 v Poletnem gledališču Križanke.

Kako bodo omenjene skladbe Franka Zappe v izvedbi Ensemble Dissonance in Vlatka Stefanovskega zazvenele na ljubljanskem koncertu je veliko ali odprto vprašanje. Frank Zappa se mi na svojih posnetkih kaže precej drugačen skladatelj in izvajalec.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja