Rade Šerbedžija in Zapadni kolodvor na 72. Ljubljana Festivalu (21)


Napoved gostovanja slavnega gledališkega, televizijskega in filmskega igralca, pevca, šansonjerja, umetniškega vodje, kulturnega organizatorja, režiserja, skladatelja, pesnika in še kaj Radeta Šerbedžije na 72. Ljubljana Festivalu glede na sodelujoče glasbenike v prvi vrsti kaže na svojski ali posebni koncert.

Rade Šerbedžija, foto splet

Zgodil se bo bolj na začetku poletnega festivala, 28. junija, ob 21. uri v Poletnem gledališču Križanke. Naslov glasbenega dogodka je Zaradi sebe, zaradi tebe, zaradi drugih ali v izvirnik Zbog sebe, zbog tebe, zbog drugih.

Poseben gost bo pevec Damir Urban, foto splet

Rade Šerbedžija ni zgolj ena najbolj prepoznavnih igralskih osebnosti v prostoru bivše skupne države, temveč tudi režiser, pesnik, glasbenik in velik svetovljan. S svojo skupino Zapadni kolodvor je že večkrat navdušil slovensko občinstvo, tokrat pa bo na poletnem 72. Ljubljana Festivalu pripravil še en edinstven umetniški večer.

Predstavil bo širok nabor del iz svojega glasbenega opusa, ki ga ustvarja že vse od leta 1974, ko je izdal svojo prvo ploščo. Njegove “pesmi o ljubezni, prijateljstvu in čustvovanju” lahko označimo za hite, zimzelene in starograjske pesmi ter šansone, ki jih začini z vložki proze in poezije.

Na odru se mu bodo pridružili vrhunski glasbeniki, ki povezujejo več vplivov: pianist, skladatelj, aranžer, producent in pedagog Vasil Hadžimanov neposredno in iskreno združuje balkanske motive z jazzom-

Vasil Hadžimanov

Kitarist, skladatelj, improvizator in pedagog Miroslav Tadić povezuje baročno in klasično glasbo, balkansko folkloro, flamenko, jazz, blues in rock.

Miroslav Tadić

Yvette Holzwarth

Violinistka, pevka, skladateljica in pesnica Yvette Holzwarth pa je aktivna na področjih balkanske, arabske, pop, jazz in eksperimentalne glasbe.

Kot gost se jim bo pridružil Damir Urban, nekdanji član skupine Laufer, ki je od leta 1996 samostojen izvajalec in eden ključnih glasbenikov sodobnega rocka v naši regiji.

Nastopajo:

Rade Šerbedžija, vokal, vodja in povezovalec

Vasil Hadžimanov, klaviature

Miroslav Tadić, kitara

Yvette Holzwarth, violina, vokal

Damir Urban, vokal

Zapadni kolodvor
Antun Stašić
Mario Igrec
Ranko Purić
Marjan Krajna
Dario Hleb
Borna Sercar

Katere pesmi bomo konkreno slišali, še ni objavljeno, naj le spomnimo na nekatere: “Ne okreći se, sine”, “Ne daj se Ines”, “Imam pjesmu za tebe”, “Meni se dušo od tebe ne rastaje”, “Barbara”, “Ne budim te tek tako”, “Zaboravi”, “Uzalud je budim”, “Mnoge smo i mnogo voljeli”…

Rade Šerbedžija je v slovenski kulturni prostor vstopil kot filmski igralec v nekaterih znamenitih filmih, ki ga povezujejo z zgodovino Ljubljane, Slovenije, slovensko književnostjo, multikulturnostjo in posebno občutljivostjo ter hkrati jezikovno odprtostjo, saj je filmske vloge interpretiral v slovenščini.

Rade Šerbedžija in Milena Dravić v Sedmini Matjaža Klopčiča

Za mlajše spremljevalce filma in Radeta Šerbedžije bi bil zelo koristen ogled obnovljene verzije filma Sedmina o medvojni okupaciji Ljubljane, kot jo je videl in opisal v istoimenskm romanu pisatelj Beno Zupančič. Režiser filma iz leta 1969 je bil legendarni Matjaž Klopčič.

Rade Šerbedžija je bil rojen leta 1946, foto Wikipedija

Že leta 1970 je sledil film Rdeče klasje po romanu Ivana Potrča Na kmetih in prav tako legendarnega režiserja Živojina Pavlovića.

Prizor iz Rdečega klasja

V Sedmini

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja