Podpora mladim glasbenikom na 72. Ljubljana Festivalu (17)


Na 72. Ljubljana Festivalu bo nastopilo nad tri tisoč gostov iz mnogih držav, a bo statistika znana šele na koncu festivala, že sedaj pa se kaže zelo velika pestrost nastopajočih. Med njimi bo mnogo mladih glasbenikov, ki si šele utirajo pot v domači in mednarodni javni prostor. Njim bo namenjenih nekaj izklučnih dogodkov. Taka bosta že tradicionalni koncert Slovenskega mladinskega orkestra in koncertna izvedba Puccinijeve opere La bohème. Oba dogodka bosta v Poletnem gledališču Križanke.

Živa Ploj Peršuh na 7. Zimskem festivali, foto SMO

Najprej bodo v Križankah 8. avgusta ob 20.30 izvedli Puccinijevo opero La bohème. Opero študijsko pripravlja Operna akademija Pehlivanian, ki jo je ustanovil in jo vodi znani dirigent George Pehlivanian, nekoč šef dirigent Slovenske filharmonije, ki je naš orkester popeljal v svet, med drugim na pomembno gostovanje na Japonskem, s kar tremi različnimi programi in nastopajočimi v treh dvoranah v Tokiu, pa na odprtju mednarodnega festivala v Osaki, v olimpijskem Sapporu… Ob prvem predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije so nastopili v Bruslju, Budimpešti, Bratislavi, Luganu…Po smrti Carlosa Kleiberja so nastopili na Mutijevem festivalu v Ravenni. To se s SF ni ponovilo nikoli več.

Giacomo Puccini velja za največjega italijanskega opernega skladatelja po Giuseppeju Verdiju. Leta 1895 je dokončal svojo četrto opero, La bohème,  ki slovi kot mojstrovina atmosferičnega tonskega slikanja. Zgodba je postavljena v Pariz okoli leta 1830, prikazuje boemski življenjski slog revne šivilje in njenih prijateljev umetnikov, v središču pa je tragična zgodba. Osnovni milje revnih umetnikov v celoti služi melodrami, nakazana socialna kritika pa se umakne v ozadje.

Opero bo v koncertni izvedbi predstavil dirigent George Pehlivanian, ki je študiral pri Pierru Boulezu, Lorinu Maazelu in Ferdinandu Leitnerju v Parizu.

George Pehlivanian med napovedjo koncertne izvedbe Carmen leta 2022 v Izoli

Po desetih letih se vrača na oder poletnega festivala, pred tem je bil med letoma 2004 in 2014 reden gost. Leta 2020 je ustanovil Operno akademijo Pehlivanian, ki je izjemna priložnost za pevce in dirigente, da nadgradijo svoje veščine med pripravo operne produkcije. Akademija poskuša umetnike z medsebojnim sodelovanjem pripraviti na uravnoteženo kariero v opernem svetu, obenem pa jim nudi številne priložnosti za nastopanje na turnejah.

George Pehlivanian

Sam Pehlivanian bo med izvedbo dirigentsko mesto prepuščal mladim dirigentom, prav tako pa se bodo med seboj izmenjevali pevci.

Opero bo izvedel Festivalski orkester Pevske akademije Pehlivanian, ali bo izvedena opera v celoti, se pravi tudi z zborom v drugem dejanju, še ni bilo objavljeno. Prav tako še ni objavljen scenarij vseh nastopov, verjetno pa bo prišlo do zamenjav v samih štirih dejanjih opere, ki je zelo natančno zgrajena, ne pa znotrajsamih dejanj. Načeloma bi tako lahko nastopili štirje dirigenti, pa tudi nekateri glavni protagonisti, kar pa je razvidno iz objavljene zasedbe, saj bodo štirje interpreti pesnika Rodolfa in štiri interpretinje Mimi. Žal je med osmimi omenjenimi le en slovenski pevec, kdo pa bo še dirigiral, razen Pehlivaniana, še ni objavljeno.

Benjamin Pregl

Zasedba:
Rodolfo, pesnik: Ermin Ašćerić, Ron Silberstein, Benjamin Pregl, Fabio Cruz

Ermin Ašćerić

Mimi, šivilja in pletilja: Lucia Palladino, Andrea Rodriguez-Gomez, Xiangning Ouyang, Rosy Anoush Svazlian

Rosy Anoush Svazlian

Marcello, slikar: Milan Obradović, Tilen Udovič, Shahaf Regev

Talita Sofija Komelj

Musetta, pevka: Talita Sofija Komelj, Gaja Napast, Olivia Haramis

Gaja Napast

Schaunard, glasbenik: Lovro Korošec
Collin, filozof: Strahinja Djokić
Benoit, stanodajalec: Milan Obradović, Tilen Udovič
Alcindoro, državni uradnik: Shahaf Regev, Lovro Korošec
Parpignol, prodajalec igrač: Ermin Ašćerić, Ron Silberstein

Ron Silberstein

Živa Ploj Peršuh na 7. Zimskem festivalu, foto SMO

Slovenski mladinski orkester bo pod dirigentskim vodstvom svoje ustanoviteljice in organizatorke Žive Ploj Peršuh nastopil v Poletnem gledališču Križanke 21. avgusta ob 20.30. Solist bo Lauri Porra na električni bas kitari.

Cvetje za dirigentko in koncertno mojstrico

Filmska glasba je komponiranaaranžiranakompilirana ali improvizirana glasba za spremljavo filmov. Nanjo je sprva močno vplival Richard Wagner s tehniko leitmotivovkaterih namen je naznanjanje junakov, predmetov in situacijnato se je razvilapovsem samosvojo tradicijo, ki gane poslušalce po vsem svetu.

Na koncertnem večeru Slovenskega mladinskega orkestra v Križankah bo mogoče prisluhniti raznolikemu naboru filmske glasbe ter klasičnim in popularnim odlomkom, ki so so zazveneli v nekaterih najbolj priljubljenih animiranih in igranih filmih ter franšizahkot tudi skladbi Laurija Porre, pravnuka Jeana Sibeliusa.

Dela bo interpretirala Živa Ploj Peršuh, slogovno vsestranska  dirigentka, ki bo vodila Slovenski mladinski orkester katerega ustanoviteljica in umetniška voditeljica je. 

Orkester deluje od leta 2019 in mlade glasbenike, stare od 16 do 26 let, z različnimi projekti pripravi na profesionalno glasbeno pot.

Lauri Porra

vlogi solista bo nastopil Lauri Porra, finski električni bas kitarist in skladatelj, ki je sodeloval že na več kot 50 izdanih albumih, ki segajo od heavy metala do sodobne klasičneelektronske, hip hop in pop glasbe.

Program:

Scott Bradley, prir. Patrick Morris, Tomaž Kukovič: Tom & Jerry
Pietro Mascagni: Intermezzo iz opere Kmečka čast
John Williams: Tema iz filma Schindlerjev seznam
Peter Iljič Čajkovski: Cvetlični valček iz baleta Hrestač
Jani Golob: Pustite nam ta svet iz filma Čisto pravi gusar
Jani Golob: Poletje v školjki

Jani Golob, foto Wikipedija

Lauri Porra: Entropia – Koncert za električno bas kitaro in simfonični orkester
Leonard Bernstein: Mambo iz muzikala Zgodba z zahodne strani
Nino Rota, prir. Marjan Peternel: Izbor iz filma Boter

Marjan Peternel

Magnifico, prir. Matija Krečič: Pukni zoro

Matija Krečič

Marjan Kozina, Marjan Vodopivec, prir. Nejc Bečan: Kekec Medley

Nejc Bečan

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja