Kitajski orkester iz Ningboja na 72. Ljubljana Festivalu (15)


Festival Ljubljana je v vsem času svojega obstoja vzpostavil plodne ali ustvarjalne programske odnose z mnogimi državami na vseh celinah. V zadnjem obdobju pogosto gostujejo orkestri iz Kitajske, Južne Koreje, Rusije, Kazahstana, Anglije, Nemčije, Avstrije, Španije, Italije, Nizozemske, Hrvaške, Srbije, Madžarske, Poljske, Bolgarije…

Na letošnjem 72. Ljubljana Festivalu bo panorama nastopajočih orkestrov zgledna.

Ningbo Grand Theatre

Tokrat napovedujemo gostovanje Simfoničnega orkestra iz Ningboja, ki bo nastopil 29. julija ob 20. uri v dvorani Slovenske filharmonije. (Celotno administrativno območje mesta Ningbo je imelo leta 2020 9,4 milijona prebivalcev).

Posebnost koncerta se bo najbolj pokazala že v prvem delu, ko si je dirigent Ji Yu izbral predstavitev na koncertih  verjetno manjkrat slišane glasbe slavnega filmskega in klasičnega skladatelja Ennia Morriconeja. To je izbor filmske glasbe iz televizijske nadaljevanke Marco Polo režiserja Giuliana Montalda, ki je bila nekoč na ogled na televiziji in se je še spominjamo. Skupaj je serija v osmih nadaljevanjih trajala 480 minut. Bila je označena kot najboljša italijanska miniserija vseh časov, prejela je dve nagradi emmy: kot najboljša miniserija in za kostumografijo, ki jo je Enrico Sabbatini ustvarjal štiri leta, poleg tega je imela še osem nominacij. V glavni vlogi je nastopil Kenneth Marshall. Takoj je bila predvajana kar v 46 državah. Nastajala je v koprodukciji več držav, med njimi seveda Kitajske in ZDA ter celo Japonske.

Ennio Morricone je bil skladatelj in dirigent serije

Nadaljevanka, postavljena v 13. stoletje, spremlja dogodivščine Marca Pola, ki se z očetom in stricem odpravi na Kitajsko. Njegovo potovanje po Aziji traja tri leta in pol in ga vodi skozi sušne puščave in prostrane stepe mongolskega imperija. Marco preživi nekaj let v Khanbaliqu kot gost velikega kana in si prisluži cesarjevo zaupanje in spoštovanje.

TV nadaljevankaa je bila prvič predvajana na Raiuno v nedeljo v udarnem terminu od 5. decembra 1982 do 23. januarja 1983. Serijo, ki je bila prvotno predvajana v osmih epizodah, so včasih kasneje predvajali v šestih. Tuji igralci so jezikovno sinhronizirani, tako v resnici poslušamo glas Massima Ghinija kot Marca Pola.

Yuan-chun Yu, foto osebni profil

Pipa je kitajsko brenkalo, ki velja za kraljico kitajske tradicionalne glasbe. Pojavila se je v obdobju dinastije Čin in se razvila v obdobju dinastije Han, kar pomeni, da glasbeniki nanjo igrajo že več kot 2000 let. Njen repertoar na eni strani obsega kitajsko tradicionalno glasbo, na drugi pa dela sodobnih skladateljev, ki so zaznamovana tako s kitajskimi kot zahodnimi vplivi.

Zhao Jiping, foto osebni profil

V drugo kategorijo – sodobnih del – spada barviti Koncert za godalni orkester in pipo  kitajskega skladatelja Zhao Jipinga, ki je znan po svoji filmski glasbi za slovitega režiserja Zhang Yimouja.

Zhao je zaslovel s svojimi glasbami za filme in televizijske drame. Med njimi so filmi The Yellow Earth, Red Sorghum, Ju Dou, Raise the Red Lantern, Fareby to My Concubine, The Story of Qiu Ju, Forever Enthralled in Confucius ; in televizijske drame The Water Margin, The Family Legend, Qiao’s Grand Courtyard in Three Kingdoms. Prejel je številna priznanja doma in v tujini, med drugim na Kitajskem, dvakrat nagrado zlati petelin za najboljšo glasbo v filmih, štirikrat nagrado zlati orel za najboljšo glasbo na televiziji… v Franciji nagrado za najboljšo glasbo na Festivalu treh celin. Za širjenje kitajske kulture je bil leta 2017 imenovan za “Vodilno luč Kitajske”. Biografski dokumentarec Music for the Movies : Zhao Jiping Allana Millerja, koprodukcija ZDA, Združenega kraljestva in Francije, je bil globalno izdan leta 1997. Leta 2000 so ga Berlinski filharmoniki povabili, da zastopa kitajske skladatelje na njihovem tradicionalnem koncertu v Waldbühne. To je pomenilo prvenec sodobnega kitajskega skladatelja na tem svetovno znanem koncertnem odru.

Zhao Jiping

Zhao Jiping velja za enega najpomembnejših skladateljev na Kitajskem, edinstven pri vzpostavljanju sloga, etosa ter nacionalnega in kulturnega duha, ki so nedvomno “kitajski”. Danes je eden najaktivnejših kitajskih skladateljev na mednarodnem prizorišču.

Zhao Jiping

Pipa bo v osrčju programa, ki bo vključeval še glasbo Ennia Morriconeja iz serije Marco Polo. 

V drugem delu koncerta bodo izvedli »Italijansko«  simfonijo Felixa Mendelssohna Bartholdyja.

Nastopil bo Ningbo Symphony Orchestra (Simfonični orkester iz Ningboja), ki je od svoje ustanovitve leta 2015 z uspešnimi koncerti predvsem romantične glasbe doma in v Evropi hitro postal eden vodilnih kitajskih orkestrov.

Ningbo Grand Theatre

Vodil ga bo njihov šef dirigent Ji Yu, ki je tudi asistent dirigenta China Philharmonic Orchestra (Kitajskega filharmoničnega orkestra) in prizadeven promotor sodobne kitajske glasbe.

Ji Yu

V vlogi solistke bo Yuan-chun Yu, profesorica pipe na Osrednjem konservatoriju za glasbo v Pekingu, ki je nastopila v nekaterih največjih koncertnih dvoranah na svetu, med drugim v New Yorku in Berlinu.

Program:
Ennio Morricone: Tema iz serije Marco Polo

 

Yuan-chun Yu, foto osebni profil

Zhao Jiping: Koncert za godalni orkester in pipo
***

Felix Mendelsshon Bartholdy: Simfonija št. 4 v A-duru, op. 90

Marco Polo v koprodukcijskem filmu RAI iz leta 1982

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja