Baročni ansambel iz Vroclava na 72. Ljubljana Festivalu (12)


Andrzej Kosendiak, foto spletni profil

Dirigentpedagog in organizator kulturnega življenja Andrzej  Kosendiak je avtor številnih izobraževalnih programov, ustanovil je tako oddelek za staro glasbo kot tudi šolo za jazz in popularno glasbokot dirigent pa je eden izmed pionirjev historične izvajalske prakse na Poljskem. Leta 2012 je ustanovil Wrocław Baroque Ensemble (Baročni ansambel iz Vroclava), ki z zgodovinsko utemeljenimi interpretacijami obuja manj znan repertoar iz Srednje EvropeZasedba predstavlja raznoliko staro glasbo, od komornih del do oratorijev in kantat, s posebnim zanimanjem za  dediščino poljske renesanse in baroka

Wrocław Baroque Ensemble

Kosendiak je z ansamblom nastopil na festivalu že leta 2020, tokrat pa prihaja s predstavitvijo skladb v Gdansku rojenega nemškega skladatelja Kasparja Försterja učenca Giacoma Carissimija, ki je bil aktiven na Poljskem, v Italiji in na Danskem

Andrzej  Kosendiak

Dirigent je z zasedbo premierno izvedel in posnel številna skladateljeva  dela. Večer bo sklenila izvedba Carissimijevega oratorija Jefta,  ki je sestavljen iz štirih prizorovslikanja bitkeveselja nad zmago, pogovora med Jefto in njegovo hčerko, v katerem se  razodene  tragična zmota, in zaključne žalostinke.

Alicia Amo

vlogi solistke bo nastopila španska sopranistka Alicia Amo, ustanovna članica z nagrado ICMA odlikovanega ansambla Musica Boscareccia. 

Program:
Kaspar Förster:
Credo quod redemptor

Quanta fecisti Domine
Celebramus te Jehova
Sonata a 3 v F-duru, “Sidon”
Dialogi Davidis cum Philisteo
I
ntenderunt arcum
Ad arma fideles
Sonata a 3 v G-duru

Wrocław Baroque Ensemble

Giacomo Carissimi:

Giacomo Carissimi

Jefta

Alicia Amo

Leta 2020 sem med drugim zapisal:

Baročni ansambel Wrocław združuje uveljavljene glasbenike in pevce iz Poljske, Češke, Velike Britanije in Nemčije. Vsi so priznani specialisti za historično izvajalsko prakso. Zasedba, ki deluje od leta 2012, se osredotoča na raziskovanje manj poznanega repertoarja Srednje Evrope. Veliko pozornost posveča oživljanju renesančne in baročne glasbe Poljske. Pohvali se lahko z impresivno diskografijo z mnogo nagrajenimi albumi. Kraljevi dvor v Varšavi in kraljeva katedrala v Krakovu sta (bili) za Poljsko stoletja neizmerno pomembna, saj se je v njiju odločala usoda naroda ter se izoblikovala politična, nacionalna in kulturna identiteta države. Od 16. do 18. stoletja je bil na kraljevem gradu sedež skupnosti narodov Poljske in Litve. Nekje na sredi tega obdobja, v 17. stoletju, so za ti ustanovi pisali glasbo Grzegorz Gerwazy Gorczycki, Barłomiej Pękiel, Marcin Mielczewski in Stanisław Sylwester Szarzyński. Baročni ansambel Wrocław največ in pogosto nastopa na Poljskem, poleg tega je gost mednarodnih festivalov, ko so Wratislavia Cantans, Usedomer Musik in Ohridsko poletje. (14. julija, Župnijska cerkev svetega Jakoba). Koncert je bil razprodan.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja