Sporočilnost cvetlic na slikah Narodne galerije


Arboretum Volčji Potok in  Narodna galerija vabita na predstavitev knjige Sporočilnost cvetlic na slikah Narodne galerije, ki bo v sredo, 14. februarja, ob 11. uri v Zlati dvorani Narodne galerije, vhod Cankarjeva 22.

Knjiga z umetnostnozgodovinskimi in vrtnarsko-botaničnimi opisi 24 slik je že tretja, ki sta jo napisala Jassmina Marijan iz Narodne galerije in Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok ter povezuje likovno umetnost in hortikulturo. Anemona, potonika, planika, gladijola, perunika, nagelj in drugo cvetje so razkriti skozi mite in sodobne zgodbe, z izpričanimi zdravilnimi lastnostmi, s prikrito simboliko, z botaničnimi podrobnostmi ter ponekod dopolnjeni s pesniškimi verzi.

Maksim Gaspari, Kmečka svatba, 1923

Posebno poglavje je namenjeno cvetju iz papirja, ki ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega v stare civilizacije. Pri nas se je izdelovanje razširilo v prvi polovici 19. stoletja, predvsem po podeželju, spretnost izdelave rož iz papirja pa se je ohranila do danes.

Maksim Gaspari, Slovenska Madona, 1918

Izbrane slike so v večini dela slovenskih avtorjev, od Gasparija, Kobilce, Sternena, Šubica in Žmitka, ter jih hranijo v Narodni galeriji kot del stalne zbirke ali v depojih, nekatera pa so iz protokolarnih objektov in najvišjih državnih uradov.

24 osrednjih umetniških del je dopolnjenih s še dodatnimi slikami, tako da je skupno število vseh predstavljenih umetnin v knjigi 50.

Matej Sternen, Amor v cvetličnem ornamentu, 1892

Sporočilnost cvetlic na slikah Narodne galerije bodo predstavili avtorja Jassmina Marijan in Matjaž Mastnak ter direktorica Narodne galerije, dr. Barbara Jaki in direktor Arboretuma Volčji Potok, univ. dipl. inž. agr. Aleš Ocepek.

“Vljudno vabljeni na javno predstavitev knjige, na dan, ko ima Valentin ključ do korenin!”, pravijo v Narodni galeriji.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja