Najden Poljub, zadnji kip slavnega kiparja Ivana Zajca


Najden je zadnji in pomembni kip, ki ga je kipar prve generacije zgodnjemodernih slovenskih kiparjev, Ivan Zajec (1869-1952), ustvaril tik pred smrtjo. Kipar se je v slovenska srca vpisal s spomenikom Franceta Prešerna na Prešernovem trgu v Ljubljani, ki pomeni trdo jedro slovenske narodne in državljanske zavesti. 

Zajčeva razstava, foto Marijan Zlobec

V Narodni galeriji je še do 11. februarja na ogled pregledna razstava Ivana Zajca, ki navdušuje z obsežno zbirko kipov. Ob razstavi je izšel tudi katalog avtorice kustodinje dr. Mateje Breščak.

Ivan Zajec – Poljub, 1952

Katalog predstavlja obsežno monografijo, ki se izčrpno posveča do zdaj še neraziskanemu delu Ivana Zajca. Eden izmed izpostavljenih kipov je kip, ki nosi naslov Poljub. Poljub predstavlja žensko in moškega v objemu in poljubu, upodobitev izžareva intimnost, čutnost, strast in erotičnost ter izžareva ljubezen in čuječnost. Poljub je Zajec v različnih variacijah upodabljal skozi vso svojo ustvarjalno pot. Motiv poljuba je vključil v relief Prešernovega spomenika in motiv Poljuba je bil tudi njegovo zadnje, nedokončano delo.” (Breščak 2023, str. 226)

Zajčeva razstava, foto Marijan Zlobec

O tem Zajčevem zadnjem kipu Poljub je kiparjeva žena v svojem dnevniku, hranjenem v zapuščini Ivana Zajca v Narodni galeriji, zapisala: »52 (Leta 1952) v januarju ni mogel dovršiti kip “Poljub”, sredi dela je odložil leseno modelirko v zemljo nedovršenega kipa. Bolezen ga je trdo priklenila na bolniško posteljo.« Kip je imel do sedaj neznano nahajališče, na “novo” ga je odkril galerist Franci Novak iz ljubljanske Galerije Novak.

Zajčeva razstava, foto Marijan Zlobec

Nad odkritjem je bila navdušena tudi Breščakova: “Kip smo iskali, ker smo ga želeli vključiti v razstavo, a ga nismo uspeli najti.” Znani so še, poleg skice Poljuba in zadnjega Poljuba, trije kipi Poljuba, vsak v svoji variaciji motiva. Prav zadnji Poljub v glini je po merah največji med vsemi in meri v višino dobrih 52 cm.

Kip Poljub, ki navdušuje s svojo motiviko v čutni realistični upodobitvi, bo na ogled prav na naš kulturni praznik, Prešernov dan, 8. februarja, v Galeriji Novak na Jurčičevem trgu 2 v Ljubljani. (Iz sporočila za javnost Špele Stramšek).

Zajčeva razstava, foto Marijan Zlobec

Pregledna razstava kiparja Ivana Zajca kuratorke dr. Mateje Breščak

Marijan Zlobec

 

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja