Galerija Jakopič: Poziv za zbiranje gradiva o fotografinjah iz obdobja 1850–1950


“V Galeriji Jakopič bo 30. januarja 2024 od 17. do 20. ure potekal Strokovni posvet s poznavalci, skrbniki in lastniki fotografskega gradiva, zbirk in zapuščin, ki jih lahko pripišemo delu fotografinj med letoma 1850 in 1950. Ker si predstavljamo, da je razstava šele prvi poskus bolj sistematične in širše, vseslovenske predstavitve fotografinj iz tega obdobja, ob njej prepoznavamo dobro priložnost za nadaljnji razmislek, raziskovanje in zbiranje gradiva.

Otroci berejo Cicibana, Pelikanov atelje, Muzej novejše zgodovine Celje

Zato objavljamo poziv, s katerim vse, ki imajo takšno gradivo v lasti in jih zanima sodelovanje na posvetu, vabimo, da nam na galerija.jakopic@mgml.si pošljejo mail s kratkim povzetkom vsebine prispevka, ki bi ga predstavili na posvetu. Vabimo pa tudi, da se nam oglasijo vsi, ki imajo kakršnokoli informacijo o delu določene fotografinje med letoma 1850 in 1950.

Več o pozivu:

Od 15. novembra 2023 je v naši galeriji na ogled drugi del razstave Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950, ki se med drugim posveča tudi fotografinjam v tem obdobju.
Razstava, ki je v javnosti dobro sprejeta, je potrdila, da je delovanje žensk na področju fotografije slabo raziskano, iskanje gradiva v muzejskih in zasebnih zbirkah pa dokaj težavno početje. Med drugim zato, ker fotografije največkrat pojmujemo kot dokumente časa, kulture, prostora in družbenih pojavov, slabo pa poznamo fotografinje in fotografe, ki so jih posneli.

Pogovor s fotografinjo ob razstavi Susan Meiselas: Mediacije, Galerija Jakopič, 2023, foto Blaž Gutman / MGML

Samo razstavo dojemamo kot prvi poskus bolj sistematične in širše predstavitve fotografinj, ki so delovale med letoma 1850 in 1950. Pri obravnavi fotografinj tega obdobja moramo v ozir vzeti dejstvo, da fotografija tedaj ni bila pojmovana kot umetnost. Fotografinje, predvsem iz Ljubljane, Maribora in Celja, so se tako ukvarjale predvsem s poslom ateljejskega fotografiranja bolj ali manj znanih posameznikov, družin in skupin ljudi, pri čemer so se soočale z velikimi izzivi konkurence in lastne promocije. Že med obiskovalci razstave je bilo nekaj takšnih, ki so se med ogledom razstave določenih ateljejev ali pa celo fotografinj spominjali in z nami delili svoje zgodbe. Prav takšna pričevanja so nam lahko v veliko pomoč pri raziskavi področja in ustvarjanju širše slike o delu fotografinj v prihodnje, zato želimo s pozivom nagovoriti čim širšo javnost.

Razstava Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950. Arhitektke in fotografinje v Galeriji Jakopič, 2023, foto Blaž Gutman / MGML

O strokovnem posvetu:

Od tod tudi ideja, da v Galeriji Jakopič pripravimo strokovni posvet s poznavalci, skrbniki in lastniki fotografskega gradiva, zbirk in zapuščin, ki jih lahko pripišemo delu fotografinj med letoma 1850 in 1950, na katerem si želimo čim širše izmenjave informacij.

Naslovnica Ilustriranega Slovenca s fotografijo kraljice Marije, foto Tonka, 1931, Arhiv Nanija Poljanca, Ljudski muzej Rogaška Slatina

Prvi del posveta, ki ga pripravljamo za 30. januar 2024, bo namenjen strokovnim, 15-minutnim predstavitvam, ki jim bo sledila diskusija. Drugi del pa bo namenjen posameznikom, ki želijo predstaviti gradivo ali opozoriti na podatke o fotografinjah iz tega obdobja, ki ga morebiti hranijo doma, kot družinske albume ali zapuščine.

Na ta način si želimo ustvariti bazo o fotografinjah tega obdobja, na podlagi katere bo v prihodnosti mogoče nadaljevati sistematično raziskovalno delo.

Načrtujemo, da bi po dogodku oblikovali manjši zbornik v elektronski obliki, v katerem bi bili objavljeni predstavljeni prispevki in zbrane informacije.

Vladimira Bratuž – Stol, izdelano za filozofa Ceneta Logarja po načrtih Vladimire Bratuž leta 1948

Do 20. januarja 2024 zbiramo predloge za udeležbo v diskurzivnem delu. Kratke povzetek vsebine vašega prispevka nam pošljite na  mail galerija.jakopic@mgml.si. Na istem mailu zbiramo tudi kakršnokoli informacijo o delu določene fotografinje v med letoma 1850 in 1950.

Foto Tonka, Portret Roze Krapeš v plesni toaleti, Rogaška Slatina ok. 1930, 22 x 16,5 cm, izrez, Mestni muzej Ljubljana (MGML)

Prosimo vas tudi za posredovanje informacije o dogodku vsem, za katere menite, da bi lahko za dogodek oz. za naše nadaljnje raziskave prispevali svoje znanje in informacije.”

Ekipa Galerije Jakopič


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja