Prešernovi nagradi Eriki Vouk in Henriku Neubauerju


Upravni odbor Prešernovega sklada je v ljubljanski operni hiši razglasil dobitnike Prešernovih nagrad za leto 2024. Sklad vsako leto podeli največ dve Prešernovi nagradi za življenjsko delo in največ šest nagrad za umetniške dosežke v zadnjih treh letih. Nagrajence razkrijejo ob 3. decembru, ki ga zaznamujemo kot Ta veseli dan kulture.

Prešernovo nagrado za življenjsko delo sta letos prejela pesnica in prevajalka Erika Vouk ter baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist in pedagog Henrik Neubauer.

Henrik Neubauer z ženo, foto Mediaspeed

Nagrade Prešernovega sklada za umetniške dosežke pa so prejeli pesnica Miljana Cunta (za pesniško zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo), dramska igralka Jana Zupančič (za vloge v zadnjih treh gledaliških sezonah), mezzosopranistka Nuška Drašček (za delovanje na glasbenem področju v zadnjih treh letih), stripar Ciril Horjak (za ustvarjalno delovanje na področju stripa v zadnjih treh letih), scenaristka in režiserka Sara Kern (za režijo igranega celovečernega filma Moja Vesna) ter grafični oblikovalec Tomato Košir (za dela na področju grafičnega oblikovanja v zadnjih treh letih).

(se nadaljuje)

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja