39. SKS je podelil celo vrsto nagrad


Čeprav je 39. Slovenski knjižni sejem sinoči zaprl svoja vrata, pa ostaja za njim še toliko odprtih vsebin, spominov, doživljanj, dogodkov, srečanj, kritičnih opazk, spodbud, pa tudi predstavitev, ker sproti ni bilo dovolj časa, saj je bilo vseh dogodkov menda kar 26o. Vsi nastopajoči na Gospodarskem razstavišču so delali od jutra do večera; obiskovalcev je bilo polno, nad 50.000, vsaj za male založnike s po nekaj svojimi knjigami pa uspeh katastrofalen – negativen. Garaš en teden, plačaš 1000 evrov, na koncu pa greš domov z negativnim saldom in si vse dal brezplačno GR.  In potem izveš, da so organizatorji morali Gospodarskemu razstavišču samo za postavitve odrov plačati 100.000 evrov. Po kateri ceni ali plačilu na uro ? Nekateri mali založniki, ki nimajo s.p., so mi povedali, da jih na SKS ne bo več, ker je to zanje največja žalitev.

Nagrajenka Dušica Kunaver, foto SKS

Veliko nagrado Slovenskega knjižnega sejma za naj knjigo leta je prejela “romantična etnologinja” Dušica Kunaver za knjigo Sto slovenskih ljudskih, ki je izšla pri Založbi Morfem.

Dušica Kunaver, ki ji zaradi ljubezni do ljudskega izročila pravijo tudi “romantična etnologinja”, je po podelitvi nagrade izrazila veselje, da je priznanje dobila ljudska pripoved, ki je “last vseh nas in nima ne lastnika ne avtorja“. To, da je bila izmed vseh knjig izbrana in nagrajena prav knjiga z naslovom Sto slovenskih ljudskih, predstavlja zanjo veliko priznanje, ki priča, da je ljudskost končno spet prišla do veljave. “Vedno bolj se zavedamo, da je dediščina preteklosti tudi dota prihodnosti,” je še dodala.

Nagrajena knjiga

Zgodbe so ilustrirali Jaka Vukotič, Marta Bartolj, Adriano Janežič, Alenka Sottler, Ana Zavadlav, Andreja PeklarArjan PreglDanijel Demšar, Daša SimčičEva Mlinar, Gorazd Vahen, Igor Šinkovec, Ivan MitrevskiJelka Godec Schmidt, Jure EngelsbergerLiana Saje WangMarjan Manček, Maša Kozjek, Matija Medved, Mojca CerjakPeter Škerl, Polona LovšinSuzi Bricelj, Tina Dobrajc in Zvonko Čoh.

39. SKS je bil najbolj odmeven doslej, vse fotografije Marijan Zlobec

Nagrado za najboljši literarni prvenec leta je prejela Pia Prezelj za roman Težka voda, nagrado Radojke Vrančič za prevod Descartesovih Meditacij Kajetan Škraban in nagrado za najboljšo poslovno knjigo Skrivnost sodelovanja Daniel Coyle.

Simon Chang

Knjiga dokumentarnega fotografa Simona Changa Pastirji in klavnica, ki sta jo oblikovala Anja Delbello in Aljaž Vesel, je prejela kar dve nagradi, in sicer nagrado za najlepše oblikovano knjigo za odrasle in nagrado za najlepše oblikovano knjigo 2023.

Nagrado za najlepše oblikovano knjižno zbirko je prejela zbirka Sozvezdja založbe Družina, ki jo je uredil Brane Senegačnik, oblikovala pa Jerneja Rodica.

Nagrado Nede Pagon za najboljše uredniške dosežke in opus je letos šla v roke Amelii Kraigher in Matevžu Kosu, odbor pa izpostavlja, da “prav uredniško delo poskrbi za celovito uresničitev avtorjevih estetskih in duhovnih ambicij”, ki jih nato posreduje bralcem.

Pogovor z Zvezdano Mlakar

Pogovor z Markom Radmilovićem

Glavni urednik založbe Litera Orlando Uršič

Pogovor s kiparjem in pisateljem Markom Pogačnikom

Urednica založbe Goga Jedrt Jež Furlan in pisatelj Tadej Golob

Marko Mandič, Amelia Kraigher, prejemnica nagrade Nede Pagon, in Marcel Štefančič ml.

Anže Tomić in Jure Godler

Direktor Družine Tone Rode

Urednici Založništva tržaškega tiska Martina Kafol in Alina Carli 

Pogovor z dr. Svetlano Slapšak

Ustanovitelj in urednik založbe Miš Janez Miš

Srečanje z bralci Mihe Šaleharja

Urednika in sodelavca tržaške Mladike Nadia Roncelli in Danilo Pahor

Jubilant dr. Boris A. Novak med nastopom na Glavnem odru

Pisateljica dr. Jela Krečič in glasbenica Ivana Novak

Pesnica, publicistka in keramičarka Ifigenija Simonović

Pisatelj Dušan Šarotar

Risar stripov Zoran Smiljanić in vsestranski Boštjan Gorenc Pižama

Italijanska pisateljica Giulia Caminito

Ana Zupan iz Mladinske knjige si je na koncu sejma veselo oddahnila

Samostojne ali individualne založnice Maja Megla, Milena Miklavčič in Katarina Keček

Pogovor o stripu

Pisec scenarija za strip o Kajuhu Marijan Pušavec se naslanja na risarja Zorana Smiljanića

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja