David Zupančič poskrbel za dolgo vrsto ljubiteljev njegovih knjig


Na 39. Slovenskem knjižnem sejmu se bo do konca vseh predstavitev pokazalo, kdo je bil kot avtor kakšne uspešnice najbolj oblegan, tako da so ljubitelji pokupili največ njegovih knjig. Danes je bila najdaljša vrsta pri Mladinski knjigi, kjer je David Zupančič, potem ko je sodeloval v pogovoru na Glavnem odru, podpisoval svoje knjige oziroma obe. Zaslovel je s prvo Življe je v sivi coni, danes pa so predstavili drugo Znanost mirnega življenja. Vrsta za podpis je bila zelo dolga. Med čakajočimi je bil nekdo, ki je kupil tri izvode; za vse v družini oziroma sorodnike, ker vsi ne živijo skupaj, kot je povedal. Dodal pa je, da je eno knjigo že imel, a jo je posodil in ne dobil nazaj.

David Zupančič med podpisovanjem svojih knjig, vse fotografije Marijan Zlobec

Nova knjiga priljubljenega zdravnika je pripoved o iskanju miru v hektičnem vsakdanjiku. Knjiga temelji na avtorjevih lastnih izkušnjah in izzivih, hkrati pa ima močno znanstveno podlago, saj so nasveti podprti s citiranjem več kot 70 strokovnih raziskav. Knjiga Znanost mirnega življenja ima nadnaslov Psihologija, osebni razvoj, vzgoja.

Pogovor v Glavni dvorani

Zaradi naporov, ki spremljajo študij medicine in zdravniški poklic, se je David Zupančič že zgodaj začel ukvarjati s čuječnostjo, učinkovito in priljubljeno metodo za obvladovanje stresa in doseganje stanja polne prisotnosti v danem trenutku. Za njim je dvanajst let raziskovanja, preučevanja in prakticiranja te metode, ki mu je, kot pravi, spremenila življenje. Knjiga je zasnovana poljudno, praktično, in nas spodbuja k refleksiji, obenem pa nam ponuja uteho, da v boju z zahtevami sodobnega sveta vendarle nismo sami.

David Zupančič

»V trenutku, ko presežeš to skepso, da meni pa ja ni treba delati na sebi, se odpre neskončno priložnosti. Takrat, ko nehaš živeti z mantro tak pač sem, sprejmite me, lahko prevzameš odgovornost zase in postaneš bolj podoben tisti različici sebe, ki te bo lahko iskreno navdušila. Onkraj cinizma se začne prava rast.« (Odlomek iz knjige)

Avditorij

»David med pisanjem postaja bralčev nevsiljivi prijatelj ali vodnik, saj spleta niti osebnega, strokovnega in univerzalnega, prežete z dobršno mero humorja, v prepričljivo in zaupanja vredno celoto.« (Iz spremnega besedila prof. dr. Boruta Škodlarja)

Podpis in klepet

David Zupančič (1991) je zdravnik, pisatelj, spletni vplivnež in avtor priljubljenega podkasta Umetnost lenarjenja, specializant iz infektologije na UKC v Ljubljani. Leta 2022 je s prvencem Življenje v sivi coni porušil prodajne rekorde in na 38. Slovenskem knjižnem sejmu prejel nagrado za knjigo leta po izboru bralcev.

Vrsta do vrat

Prvenec Življenje v sivi coni ima nadnaslov Biografije, resnične zgodbe, spomini, podnaslov pa Prizori iz življenja mladega zdravnika.

Knjiga Življenje v sivi coni je nastala v času pandemije covida-19. V tem času je imel marsikdo o marsičem zelo veliko povedati. Nekateri so bili zelo glasni, nekateri pretreseni do dna duše, drugi samozavestni in uporniški kot še nikoli doslej.

Medtem so se v bolnišničnih sobah in kirurških dvoranah odvijale težke bitke in osebne drame bolnikov. Celotno dogajanje v družbi je sprožilo nastanek izrednih razmer in napetosti svetovne razsežnosti. David Zupančič pripoveduje o tem humorno, poznavalsko in natančno.

»S to knjigo ne želim priliti olja na požar strasti, ki ga je zanetila epidemija. Ne želim obsojati, teoretizirati in besneti. V resnici ne želim niti pisati knjige o covidu. Želim samo pripovedovati. O svojem delu infektologa v času pandemije. O svojih izkušnjah, strahovih, zmagah in porazih. O svojih bolnikih, s katerimi smo preživeli najtežje in najdaljše noči v kliničnem centru. …« (Odlomek iz knjige).

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja