Dr. Miha Kovač je letošnji Schwentnerjev nagrajenec


Schwentnerjevo nagrado za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva je na odprtju 39. Slovenskega knjižnega sejma sinoči na Gospodarskem razstavišču prejel  dr. Miha Kovač, profesor in predavatelj za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo na ljubljanski Filozofski fakulteti. Nagrado, vsako leto le eno, podeljuje Zbornica založnikov in knjigotržcev Slovenije.

Nagovor Janeza Miša, Zbornica založnikov in knjigotržcev Slovenije, vse fotografije Marijan Zlobec

Schwentnerjeva nagrada je priznanje za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, za odličnost in preseganje povprečnosti, dosežene poslovne uspehe, inovativnost in ustvarjalnost, pedagoški prispevek in predajanje znanja ter dosledno upoštevanje visokih moralnih in etičnih standardov.

Je najvišje priznanje, ki ga Zbornica založnikov in knjigotržcev Slovenije podeljuje prejemniku za življenjsko delo na področju slovenskega založništva in knjigotrštva. 

Nagrada sestoji iz male plastike v zasnovi akademskega kiparja Mirsada Begića ter plakete z imenom nagrajenca in letnico knjižnega sejma, na katerem je bila podeljena.
Nagrada je poimenovana po Lavoslavu Schwentnerju (1865–1952), ki je sodeloval z avtorji slovenske moderne. Med drugim je bil založnik Cankerjeve Erotike leta 1899.
Kot predavatelj založniških študij že več kot dve desetletji izobražuje za področje knjige in s svojimi znanstvenimi članki, nastopi na konferencah po vsem svetu, številnimi publikacijami v slovenščini in angleščini odločilno oblikuje tako slovensko kot mednarodno knjižno polje,” so zapisali v utemeljitvi nagrade.

Janez Miš izroča Schwentnerjevo nagrado dr. Mihi Kovaču

Kot še navajajo, je trenutek za dodelitev Schwentnerjeve nagrade Kovaču več kot ustrezen tudi zato, ker je letos skupaj z ekipo Javne agencije za knjigo zaslužen za uspešno izvedbo častnega gostovanja Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu. Kot sokurator je po mnenju zbornice “zasnoval izrazito sodoben, multidisciplinaren in multikulturen predstavitveni program, ki je Slovenijo in slovenske avtorje v mednarodnem pogledu vzpostavil kot sodobno založniško in razmišljujočo skupnost – kot skupnost, katere moč je bistveno večja, kot bi bilo mogoče pričakovati glede na število prebivalcev države in govorcev jezika“.

Raziskovalec in predstavnik kritične javnosti

Ob znanstvenem in pedagoškem delu, ki bi si po mnenju zbornice že samo po sebi zaslužilo Schwentnerjevo nagrado, “saj nudi nepogrešljivo osnovo za razmislek vsem profesionalcem knjižnega polja, ki hočejo gledati tudi v njegovo prihodnost, ne le dnevno sedanjost“, je njegova biografija polna tudi uspehov v praktičnem založništvu. Pred akademsko kariero je bil odgovorni urednik Mladine, urednik in vodja splošnega založništva DZS, odgovorni urednik slovenske izdaje revije National Geographic in glavni urednik založbe Mladinska knjiga, so našteli v zbornici. In “prav s poznavanjem realnega delovanja založniškega polja, z empiričnimi izkušnjami iz slovenskega založništva in razumevanjem strukturnih sprememb panoge skozi čas Kovač že skoraj štiri desetletja dragoceno prispeva k uveljavljanju in razvoju založništva kot znanosti in založništva kot panoge“, piše v utemeljitvi nagrade.

Predsednik in nagrajenec

S svojimi objavami in sodelovanji v raziskovalnih projektih, kot sta raziskava Knjiga in bralci ter evropski znanstveni projekt E-READ o branju v času digitalizacije, je postal eden najuglednejših raziskovalcev knjižnega polja v svetu. “Svoja znanstvena spoznanja pa zna poljudno in prepričljivo obrazlagati tudi v širši javnosti,” so zapisali v zbornici. Kot so pojasnili, je s publicističnim delom Berem, da se poberem, ki je prevedeno v vrsto tujih jezikov, prepričal, da je branje civilizacijska nuja, kar je strateško pomembno za ohranjanje založniške dejavnosti.

Vidno ganjen nagrajenec

Ljubljanski manifest kot primer odlične promocije za branje knjig

Spomnili so še na prodoren in znanstveno utemeljen Ljubljanski manifest o pomenu branja na višji ravni, s katerim je opozoril na strateški pomen globokega branja v času digitalizacije in s tem podprl srce založniške dejavnosti – knjigo. Kovač je s tem po mnenju zbornice založništvo postavil v središče razvoja strateškega mišljenja in demokratičnega državljanstva ter s tem prepričal širok krog znanstvene, politične, kulturne, založniške in medijske strokovne javnosti.

Lani je Schwentnerjevo nagrado prejel Lojze Wieser, ustanovitelj založbe Wieser  

Manifest o pomenu poglobljenega branja sta podprli tudi Združenje evropskih in Združenje svetovnih založnikov, pobuda pa bo zaživela tudi v evropskem parlamentu v razpravi ministrov za kulturo vseh držav Evropske unije. Širši odmev gostovanja Slovenije in objave Ljubljanskega manifesta, ki ju je idejno zasnoval Kovač, je tako najprodornejši glas slovenskega založništva doslej, so prepričani v zbornici.

Miha Kovač dokazuje, da sta slovensko založništvo in knjigotrštvo temelj za svobodno, demokratično in razmišljujočo prihodnost, piše v utemeljitvi. Nagrajen je tudi zaradi svojega prispevka pri častnem gostovanju Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

(se nadaljuje)

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja