Nov mural slavnega Krashkida v Mestnem muzeju Ljubljana


Steno notranjega dvorišča ljubljanskega Mestnega muzeja bo krasila nova zidna poslikava. Po besedah njenega avtorja, nemškega uličnega umetnika Krashkida, mural predstavlja poklon muzeju kot kraju srečevanja in dialoga. Odprtje murala in spremljajoče panojske razstave Z zavoja v zid bo v torek, 24. oktobra, ob 17. uri na dvorišču Mestnega muzeja Ljubljana, Gosposka 15. Srečamo se na zavoju!

Mural Z zavoja v zid v MGML

Poziv za mural Z zavoja v zid, ki so ga v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) izvedli med majem in septembrom 2023, je pritegnil pozornost 136 avtoric in avtorjev z vsega sveta. Namen poziva je bil z zidno poslikavo osmisliti notranjo fasado Mestnega muzeja Ljubljana in jo vključiti v podobo notranjega dvorišča muzeja.

Krashkid

Petčlanska strokovna komisija predsednik Jani Pirnat ter člani Nejc Kovačič, Janez Polajnar, Jasper van Es in umetnik s psevdonimom Name je izbirala med likovnimi predlogi raznolikih stilov, konceptov in razmišljanj. Nekateri prijavitelji so pri predlogih sledili določenim smernicam na področju ustvarjanja zidnih poslikav, drugi pa so zvesto sledili svoji avtonomni umetniški drži in pri idejnih zasnovah tvegali. Prav te drzne odločitve avtorjev in avtoric so končnemu naboru predlogov za mural dodale dragoceno svežino in širino.

Krashkid

Po tehtnem premisleku je komisija za zmagovalca razglasila nemškega uličnega umetnika Krashkida, ki je prepričal z lucidnim predlogom, s katerim mu je uspelo povezati obiskovalce z vsebino in poslanstvom Mestnega muzeja Ljubljana. Krashkidova poslikava Brez naslova hkrati na igriv način ustvarja most med zunanjščino in notranjostjo muzeja ter obstoječim stavbnim elementom daje novo funkcijo.

Caspar David Engstfeld ali Aka Krashkid je iz Hamburga

»Krashkid je prepoznaven nemški ulični umetnik mlajše generacije z dokaj obširnim opusom in konsistentnim slogom. Je tudi član umetniškega kolektiva Guapo Sapo, v katerem delujeta še ulična umetnika Ju Mu in Isakov; vsi trije so se v minulih letih udeležili številnih festivalov urbane umetnosti po svetu. Avtorjeve poslikave so živahnih barv, grafične, s figurami, polnimi značaja, ki so praviloma vpete v dialog z javnim prostorom. Prepričal je tudi s konsistentnim slogom, ki je razviden iz njegovega portfelja. Z lucidnim predlogom mu je uspelo povezati obiskovalce z vsebino in poslanstvom muzeja. Hkrati je predlog ustvaril most med zunanjščino in notranjostjo ter obstoječim stavbnim elementom dal novo funkcijo. Poslikava je hkrati igriva in vabi k interakciji,« je izbor utemeljil Jani Pirnat, predsednik strokovne komisije.

Krashkid je ob poslanem predlogu tako opisal svoja izhodišča za ustvarjanje murala: »Ob obiskih muzejev vedno opazujem, kako ljudje gledajo razstavljene predmete – vedno v skoraj enakih pozah. Ker je na steni tudi okno, sem ga želel vključiti v svoj koncept. Rezultat je podoba, na kateri štiri osebe v omenjenih pozah gledajo proti oknu (in proti vsemu v njem), kot bi bile zazrte v umetniško delo. Svoj predlog razumem v smislu poklona muzeju kot kraju srečevanja in sporazumevanja. Predmet, razstavljavec in obiskovalec vzpostavijo diskurz. Ta je lahko formativen, spodbuden, izzivalen ali pa zgolj kratkotrajen in bežen. Kot so raznoliki obiskovalci muzejev, tako so lahko različne tudi njihove izkušnje ob obisku

Ustvarjanje

Odprtje murala spremlja panojska razstava na kateri v sliki in besedi predstavljajo še 10 najboljših rešitev za mural po presoji strokovne komisije, raznolikih tako v pristopih kot v slogih. Njihovi avtorji so AndreHZ (Nizozemska), Miha Artnak (Slovenija), CT (Italija), Vuk Ćosić (Slovenija), Bradley Downey (ZDA), Dalal Mitwally (Jordanija), Klara Perušek (Slovenija), Oliver Pilić (Slovenija), Irena Woelle (Slovenija) in TROK ZEK (Slovenija).


Krashkid Art School Mural

Mestni muzej Ljubljana se iskreno zahvaljuje vsem avtorjem in avtoricam, ki so se odzvali pozivu – za njihov trud, delo in za predstavljeno inovativnost!

Krashkid

Krashkid

Krashkid

Krashkid

Krashkid

Krashkid

Krashkid

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja