Predstavitev revije Cukr 4 z dogodkom v Cukrarni


V torek, 19. septembra, ob 19. uri bo v Rafineriji Cukrarna predstavitev četrte številke revije Cukr, ki vsebinsko prepleta tematike umetnosti in življenja. Tokratna številka v središče postavlja ‘telo’ in na svojih straneh nudi prostor za debato o telesu ženske, telesu kapitala, telesu podvodnih bitij in drugih telesih, ki jih v svojih knjigah tematizirata Eva Mahkovic (TOXIC, Beletrina 2023) in Primož Krašovec (Tujost kapitala, Sophia 2021). Pogovor s slednjima bo moderiral prevajalec, urednik in kulturni teoretik Marko Bauer, pridružila pa se jim bo tudi urednica revije, Manca G. Renko.

»Četrta številka revije Cukr se posveča telesu in ga tematizira iz različnih perspektiv: kot eno osnov figuralike, kot bojišče lepotnih idealov, kot prostor užitka, kot blago, kot delo, kot prostor umetniške prakse, kot popkulturni izraz, kot predmet teoretskega razmisleka in predvsem – kot možnost nenehnega spreminjanja. Vsako telo je tema zase: čeprav imamo vsi telesa, nihče nima univerzalne telesne izkušnje. Cukr #4 zato ne išče univerzalnosti, pač pa specifike, detajle in odvode, ki nakazujejo, da smo – ne glede na to, kaj o telesu želimo povedati – šele na začetku,« je o novi številki revije izpostavila urednica Manca G. Renko.

Na 144 straneh sveže revije so zajeti prispevki Mare Anjoli Vujić o umetniških praksah v Kapelici, Eve Mahkovic in Katje Perat o telesu kot poligonu za disciplino in/ali užitek, Eda Džafića o ljudožercih, Leva Krefta o figuraliki, Katje Gorečan o izgubljanju sluha, Niene Nane o trans telesih in umih ter predloge za teoretsko branje o telesih Darje Zaviršek, Tadeja Trohe, Zdravka Kobeta, Lilijane Burcar in Marka Kržana. Objavljen je tudi intervju s filozofinjo Catherine Malabou, ki ga je naredil Aleš Mendiževec. Osrednji esej je tokrat napisala umetnica in spolna delavka Sophia Giovanitti, ki tematizira prodajo in nadzor teles v času pandemije.

Bogato vizualno opremo sestavljajo dela Vanje Bućan, Mine Fine, Leona Zuodarja, Marka Pogačnika, Primoža Zorka, Aleša Rose in drugih.

Revija Cukr

Cukr je revija o umetnosti in življenju – njunih stičiščih, odvodih, razhajanjih ter  dopolnjevanjih. Izhaja dvakrat na leto ter objavlja besedila najpomembnejših domačih in tujih avtorjev, ki s svojim delom tolmačijo, prevprašujejo in osmišljajo sodobnost. Članke spremlja izvirna likovna in fotografska oprema.

Revija je nastala na pobudo Cukrarne.

Odgovorna urednica je dr. Manca G. Renko, uredništvo sestavljajo dr. Jela Krečič, Alenka Gregorič in Blaž Peršin.

Likovni urednik je Ajdin Bašić, izdajatelj Muzej in galerije mesta Ljubljane. (Po tiskovnem sporočilu)

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja