Boca Juniors ali La Bombonera je nogometni stadion Viktorja Sulčiča v Buenos Airesu


Obisk slavnega nogometnega stadiona Boca Juniors v Buenos Airesu se ni končal čisto po načrtih. Nikakor me niso pustili na ogled stadiona, čeprav so mimo mene hodili skozi vstopne reže, kot so pri metroju, drugi ljudje. A vsi so imeli neke izkaznice, s katerimi so se jim potem odprla vata. Čeprav sem protestiral, ni pomagao. Vstop imajo samo člani kluba.

Boca Juniors v obliki podkve, foto spletna stran

Boca je klub z največ člani v Argentini: presega 240.000 aktivnih članov in privržencev. Prvi imajo vsako nedeljo zagotovljeno mesto na tribunah – ali v abonmajih -, drugi vsak konec tedna tekmujejo med seboj za nekaj sedežev, ki jih zavod da v prodajo.

Stadion Boca Juniors slovenskega arhitekta Viktorja Sulčiča, vse fotografije Marijan Zlobec

Med svojo kampanjo za volitve 2019 se je Jorge Amor Ameal vrnil k projektu, ki ga je spremljal v drugih fazah: La Bombonera 360, ki bi povečal kapaciteto stadiona s 54.000 navijačev na 80.000. Resnica je, da po polovici mandata niso sporočili nobenega napredka v zvezi s tem. Namesto tega so se iz sedanjega vodstva osredotočili na izvedbo manjših del, ki so služila izboljšanju pogojev splošnega stanja stadiona in pridobivanju prostora v okviru obstoječih objektov.

Kip Lionela Messija

Ali bodo porušili okolico, da bi stadion povečali in modernizirali, ni jasno. Ne gre le za problem velikosti stadiona, ampak vsega okrog, predvsem, kako bi ljudje na stadion sploh lahko prišli, saj do tam ne vozi metro, pa še avtobusi so bolj redki, parkirišč za osebna vozila pa v bistvu nisem videl. Stroški bi bili 80 milijonov dolarjev, od tega 20 milijonov le za odkup zemljišč oziroma že obstoječih zgradb. 63 % lastnikov hiš je pripravljenih svoje domove prodati, a hočejo več kot 4000 dolarjev za kvadratni meter. Problem je še, ker morajo prepričati vsakogar izmed 120 lastnikov hiš ali stanovanj. 15 % lastnikov se je že izjasnilo, da svojih hiš nočejo prodati za povečanje stadiona. Tu ves čas živijo in so se navadili. 22 % lastnikov nima urejenih dokumentov glede svojega lastništva in vpisa v zemljiško knjigo. Tu bi bila možna le razlastitev.

Stadion v rumeni in modri barvi

Zato se je pojavila še nova ideja, drugačnega projekta, tako da bi četrti del stadiona bil nad cesto in bi promet potekal pod krilom stadiona v nekakšnem tunelu in bi bil poseg v zgradbe manjši.

Stadion, foto splet

Ob obisku je bilo takoj razvidno, da potekajo obnovitvena dela tako v zunanjosti kot notranjosti. Še bolj pa, da je vsa okolica v znamenju nogometa s številnimi prodajalnami vsega mogočega, največ pa športnih majic s številkami Maradone in sedaj še zmagovitega Messija in njegove številke 10. To bi bil pravzaprav še najbolj tipičen argentinski spominek, če bi ga želel prinesti domov. Bom še videl.

CABJ

Okrog stadiona in v muzeju je vedno vsaj dvesto, tristo ljudi; eni prihajajo, drugi odhajajo. Precej je tujih turistov. Nikoli ni mrtvo ali dolgčas.

Vhod v muzej

Boca Juniors je klub iz soseske La Boca, in lastnik La Bombonera, nogometnega igrišča, ki je bilo odprto leta 1940 in ima strukturo v obliki podkve, s tremi kraki na enem mestu in strmim kotom naklona, ​​ki spominja na škatlo čokolade. Nekajdesetmetrska tribuna omogoča velik približek med gledalci in igro na igrišču, zaradi česar postane učinek spremljanja nogometne tekme enkratno doživetje.

Hiša kluba

Tisti, ki se sprehodijo skozi La Bombonera, si lahko ogledajo stenske poslikave, ki sta jih zunaj naslikala umetnika Pérez Celis in Rómulo Macció, ali tisto, ki jo najdemo v preddverju, delo Benita Quinquele Martina, ki ima nedaleč stran svoj muzej in spomenik.

Dobite vse

Na Calle Brandsen obiščite Museo de la Pasión Boquense (Museu da Paixão Boquense), prvi te vrste v Latinski Ameriki, ki hrani zbirko predmetov in interaktivno avdiovizualno produkcijo, ki prikazuje zgodovino kluba.

Portret Maradone

Ali ste vedeli, da je po poročanju angleških časopisov The Observer in The Sun obisk La Bombonere in ogledom tekme med Boca Juniors in River Plate, najbolj priljubljenima nogometnima kluboma v Argentini, “najbolj intenzivna športna izkušnja na svetu” in “Številka ena med 50 športnimi spektakli, ki jih morate videti, preden umrete”? Čeprav se ta tekma igra le enkrat na leto, si jo je vredno ogledati kot prav posebno tekmo argentinskega nogometnega prvenstva, ki ga Boca igra na svojem mitskem stadionu.

V Argentini je gledanje same tekme le majhen del pravega šova. Na stadionu so prava paša za oči skoki, kriki, pesmi, objemi in v bistvu veliko navijaških strasti. Pred obiskom vas opozarjajo, da se boste naučili besedila pesmi, zabavali z neznanci in se nasmejali, ko boste razumeli, da je morda nekaj od vsega tega pristno bistvo Argentincev. To se je lepo pokazalo ov zmagi Argentine na svetovnem prvenstvu v Katarju in potem sprejemih ob vrnitvi reprezentancev v Buenos Aires.

Boca Juniors iz zraka, foto spletna stran stadiona
La Bombonera je eden najpomembnejših templjev svetovnega nogometa. Je dom kluba Atlético Boca Juniors, ene najpomembnejših ekip v Argentini in na svetu.

Toda zakaj se imenuje “La Bombonera”?

O njegovem vzdevku obstaja več teorij:

Ena od njih trdi, da je ime nastalo, ker je bilo v preteklosti v okolici La Boca, na začetku 20. stoletja, običajno zbiranje gnoja, ki je bil goveji in konjski iztrebek.

Konji so bili vlečna sredstva za kočije in neelektrificirane tramvaje, ki so prevažali ljudi.

Vsi vedo, kaj iščejo

Zaposleni, ki so čistili gnoj z ulic Buenos Airesa, so nosili pred telesom sedlane vreče z luknjo v višini pasu, da so lahko raztovorili lopato z gnojem. Temu so rekli “bombonera” kot posmeh tovoru “bonbonov” ali gnoja, ki so ga zbrali tedanji komunalci.

Zasnova luknje, ki so jo uporabili, je bila precej podobna profilu stadiona.

Težka odločitev

Vendar pa različica interpretacije imena igrišča Boca Juniors slovenskega arhitekta Viktorja Sulčića pravi, da je projektant za rojstni dan od prijatelja prejel škatlo čokolade. Bil je presenečen, ko je videl, da je škatla po svoji obliki skoraj popolnoma enaka projektu stadiona, ki ga je zasnoval, in ga začel klicati ali poimenoval kar kot “La Bombonera”, ko je govoril o projektu stadiona na sestankih s sodelavci, ki so sodelovali pri gradnji in z vodji projektnih izvajalcev. Na dan inavguracije so v govorih omenjali stadion kot ‘La Bombonera’.

Viktor Sulčič bi si v Sloveniji zaslužil veliko monografijo

Danes je v okolici stadiona precej trgovin, kjer prodajajo čokoladne bonboniere, ni pa jasno, ali so to nogometne, ali pa kar tako.

Svetovni prvak v dviganju pokala

 Marijan Zlobec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja