Pri slikarki Ejti Štih v Santa Cruzu v Boliviji


V Santa Cruz v Boliviji nisem imel v načrtu potovati. Iz Lime v Peruju bi odšel z avtobusi proti Boliviji mimo Ice, Arequipe, Nazce, Puna, mimo jezera Titicaca, Copacabane, ki je že v Boliviji, in do La Paza. Načrt se je spričo množičnih protestov in upora proti aktualni perujski oblasti, ki se v teh krajih kaže med drugim v blokadi cest, povsem spremenil. Nameraval sem leteti iz Lime v La Paz, a ugotovil, da direktnega leta ni, ampak je treba leteti preko Santa Cruza.

Ob sijajni Krivičevi fotografiji nosoroga, vse fotografije Marijan Zlobec

Odločil sem se, da naredim premor kar tam za nekaj dni. Preko informacij Lidije Pavlovčič na FB in zatem v galeriji, ki sem jo obiskal, sem izvedel, da jo vodi naša priznana slikarka Ejti Štih. Preko objav na FB mi je poslala pojasnilo, da ni v Brazilijo, kot so mi rekli v galeriji, ampak kar doma in mi sporočila telefon. Tako sva se že v nedeljo v galeriji našla, nato pa me je povabila domov, ker je njen mož imel rojstni dan in je pripravil praznovanje v krogu okrog dvajsetih prijateljev.

V svoji galeriji

V Sloveniji sem videl nekaj njenih rastav, a se v živo še nisva srečala, razen morda v Galeriji Hest, a se srečanja ne spominjam. Najbolj sem poznal njenega očeta Bojana Štiha, s katerim sva nekoč za Sobotno prilogo Dela skupaj z Jožetom Volfandom naredila zelo dolg intervju. Bil je že hudo bolan, a je imel neverjetno energijo in je sedeč na postelji govoril nekaj ur, Danica Velkavrh pa je snemala in stenografirala. Poleg Dela je bil objavljen še v njegovi knjigi. Bojan Štih je bil med drugim ravnatelj Ljubljanske Drame SNG, SLG Celje, SNG Maribor in Viba Filma.

Lucho Fernandez de Cordova

Ejtino mamo slikarko, ilustratorko, kostumografko, scenografko, pa tudi popotno pisateljico  Melito Vovk sem manj poznal, saj sva se srečala le bežno, ker je živela in ustvarjala na Bledu. Ejti je svoje izrazite ustvarjalne in karakterne darove podedovala od obeh, lahko bi rekel kar zgodovinskih ali javno znanih osebnosti. Po materini smrti je podedovala njeno hišo na Bledu, kamor se vrača, običajno pozno spomladi in čez poletje, ker je v Boliviji v glavnem toplo, zima doma pa ni ravno prijetna kot npr. danes, ko je temperaturna razlika med Slovenijo in Santa Cruzom kakih 30 stopinj ali še več.

Z možem arhitektom Luchom Fernandezom de Cordovo

Ejti Štih je poročena z arhitektom Luchom Fernandezom de Cordovo. Pred dobrimi dvajsetimi leti sta kupila zapuščeno skladišče in iz njega uredila dvojno hišo z vmesnim bazenom in parkom. Ena hiša je bivalna, druga atelje in slikarski depo. Ker ni potrebno kurjenje, so dimenzije prostorov, zlasti v višino, lahko zelo velike. Pri nas to žal ni možno, ker je kurilna sezona predolga in bi bili stroški zelo visoki.

Atelje

Ejti Štih je častna konzulka Republike Slovenije v Boliviji, sicer pa sodeluje z našim veleposlaništvom v Braziliji. V Boliviji je malo Slovencev, največkrat se javno javlja Tina Zgonik. Med drugim mi je svetovala, naj čimprej zapustim Peru.

Matjaž Krivic na razstavi

Njeno umetniško vodenje galerije Manzana 1 v samem središču Santa Cruza ob katedrali in lepem parku s palmami ter toplimi večeri, tako da se v vsakem času tam zbere veliko ljudi, močno prerašča lokalne umetniške razmere, saj ima številne osebne stike tako s slovenskimi umetniki, še posebej fotografi in lutkarji, kot z mednarodnimi.

Delovi fotografi v Santa Cruzu

Leta 2013 je v galeriji gostovalo takrat kar dvanajstih fotografov ali fotoreporterjev Dela, kar je rekorda predstavitev sploh.

Atelje

Ob gostovanju fotografa Matjaža Krivica s samostojno razstavo so se dogovorili za mednarodni fotografski festival, ki ravnokar poteka. Tako sta Ejti Štih in Matjaž Krivic skupaj pripravila zelo aktualno, tematsko pestro in živo razstavo. Ker je galerija Manzana 1 v centru mesta in ogled brezplačen, je obiskovalcev veliko; v ene mesecu kakih dvajset tisoč.

Oblikovalka vrečk za kavo

Razstava je zelo profesionalna, fotografije visoke kvalitete, kar pa ni nastalo v Boliviji, ampak jih je Ejti Štih prinesla iz Slovenije, kjer so bile strokovno narejene. Razstava pa doma še ni bila pokazana, čeprav bi lahko bila v Jakopičevem razstavišču ali v Mestnem muzeju.

Na naslovnici

Ejti Štih je sicer doma nazadnje razstavljala lani poleti na Bledu.

Med lutkarji je bila tudi Alenka Vogelnik

Omenil sem ji, da jo je nekdo na FB označil kot najboljšo slovensko slikarko po Ivani Kobilca. Nasmehnila se je in me vprašala, kdo pa ? Nisem se spomnil.

Deset sekund miru

Predlagal sem ji, da bi razstavljala v Cukrarni, a je odgovorila, da so ji tam rekli, da njeno slikarstvo ne spada v njihov razstavni koncept. Podobno Moderna galerija v času dolgega direktorovanja Zdenke Badovinac. Ni čudno, da kuratorjev ne mara, ker so gospodarji umetnikov in razstav ter nasploh delajo kar sami hočejo.

Mednarodna knjiga o lutkarjih

V Boliviji se zdi, kot da je svobodna, a je rekla, da ji očitajo nekakšno subverzivnost oziroma nasprotovanje oblasti s svojimi nekaterimi zelo svobodnimi temami.

Morales in Drnovšek

Nekoč je naslikala portret slovenskega predsednika Janeza Drnovška, ki je kot edini predsednik kakšne evropske države prišel na inavguracijo bolivijskega predsednika Eva Moralesa, ki pa je kasneje, ob svojem kar tretjem madatu (od 2006 do 2019) in pred začetkom četrtega, ko je padel v nemilost in je izzval množične proteste, ki so trajali tri tedne, kot mi je povedala Ejti Štih. Marales je potem odstopil; očitali so mu goljufanje pri volitvah, kar mu je dokazala posebna komisija Organizacije ameriških držav (OAS). Ejti mi je povedala, da so bili med protesti ves čas doma. Novembra 2019 je Morales emigriral v Mehiko, kjer so mu takoj ponudili politično zatočišče, kmalu zatem pa se je preselil v Argentino, od koder se je novembra 2020 vrnil domov; po zmagi strankarskega kolega Luisa Arceja kot novega bolivijskega predsednika.

Portreti predsednika Eva Moralesa

Ejti Štih je naslikala več Moralesovih portretov, saj je bil predstavnik bolivijskih domorodcev oziroma prvi staroselski predsednik. Več se nisva pogovarjala, ker je bilo še veliko drugih tem, kot njene ilustracije knjig (Josip Ribičič) ter knjiga o njej, pri kateri je sodelovalo kar trinajst avtorjev, ki so napisali svoje vtise o njenih slikah objavljenih v publikaciji.

Sodobna ekspresionistka

Ejti Štih je drzna slikarka, nova ekspresionistka z družbeno kritičnimi poantami. Lahko bi jo povezali z Ottom Dixom ali Georgom Groszem v prednacistični Nemčiji, a je njena barvitist bolj dinamična in hkrati izbrana, drzna, figuralika sproščena, simbolistična, brez prave ali željene veristične pripovednosti ali portretne studioznosti, ampak si dovoljuje veliko svobode, a spet ne na način osebnostne neprepoznavnosti.

Letos bo v Sloveniji razstavljala v Jakčeve domu v Novem mestu.

Sodobni bodibilding

Knjiga Slike in zgodbe ali eseji o njej

Avtorska vzglavnika

Ilustracije knjige Kokošji rod Josipa Ribičiča

Špela Čadež in Silvan Omerzu

Dvanajst Delovih fotografov

Iz cikla selfijev

Selfi pred mehiško piramido v Chichen Itzi

Marijan Zlobec

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja