Je Peru pred revolucijo ?


Peru pretresajo številni protestni shodi, ki so se začeli že decembra lani, stopnjevali pa takoj po novem letu in so uperjeni proti sedanji oblasti, to je predsednici države Dini Boluarte in celotnemu ministrskemu kabinetu, dodajajo pa še perujsko Cerkev. Zadnji zelo množičen protest je bil v Limi, ki se ga je udeležilo nekaj deset tisoč ljudi, o številu tukajšnji mediji sicer ne poročajo, bolj poudarjajo, da je za red in za varovanje oblastnih zgradb in javnih trgov skrbelo kar 11.800 policistov. Sam sem jih videl kakih sto. V ozadju jih je bilo seveda še več.

Perujska zastava je bila dolga več kot petdeset metrov, vse fotografije Marijan Zlobec

Mediji so kajpada naklonjeni oblasti in ne objavljajo številnih transparentov, ki jih nosijo manifestanti, med katerimi jih je bilo v Limi največ iz drugih regij, se pravi bolj socialno šibkega in ogroženega prebivalstva, ki nima niti za kruh, medtem ko je precejšen sloj premožnejših očitno deležen višjega standarda, kot ga npr. pokaže že avtomobilski park na cestah.

Protestniki niso izzivali

Mediji protestnike označujejo za vandale, še posebej spričo zadnjega napada na letališče v Arequipi, pa tudi poizkusih napadov na letališča v Cuscu in Limi.

Zahteva po odstopu predsednice

Sam sem bil v zadnjih dneh tako na letališču v Cuscu kot zatem v Limi. V Cuscu sem imel precejšnje težave, da me je taksist po več poizkusih in prehodih, tudi z vožnjo v enosmerno cesto nasproti drugim vozilom pripeljal do letališča. Seveda je zahteval skoraj štirikratno ceno.

Protestniki so delali zelo velik krog

Na vhodu je bilo precej policistov in vodstvo letališča ni spustilo nikogar, ki ni dokazal, da že ima letalsko vozovnico, že s ceste v zelo velik prostor pred samo letališko zgradbo, ki pa je samevala, saj sta bila predpoldan le dva leta za Limo.

Fotografije umrlih za demokracijo na steni na trgu v Cuscu

Ob prihodu v Limo, kjer me je čakal že poprej naročen taksist, je že od zadaj trčil v protestne shode, ki so se, kot sem opazil pol ure kasneje, znašli na aveniji, kjer sem imel v hotelu rezervirano sobo. Taksist je seveda moral ubrati drugo pot, da me je pripeljal do cilja. Deset minut zatem so začeli na trg, ki je kakih 30 metrov naprej od hotela, prihajati prvi demonstranti.

Peru, rad te imam

Ne bi verjel, da bodo demonstranti prihajali in krožili okrog trga, ne pa zavzeli sam park, kamor jih policija ni spustila, imeli številna ločena manifestativna dogajanja, govore, ves čas pa pospremljeno z vpitjem, trobljenjem, pesmijo, celo plesom… nepretrganih devet ur.

Dino proglašajo za morilko, zato naj odstopi

Nekaj je bilo sicer pavz, ker so prihajali ljudje še iz drugih pokrajin, ni mi pa bilo jasno, ali je množica krenila še na druge trge, še posebej na največji trg pred pedsedniško palačo, katedralo in s še nekaterimi drugimi palačami, pa tudi restavracijami, kar sem videl še pred demonstracijami, ko pa je bil trg vendarle že od poprej ograjen in zastražen.

Dina asesina

Protesti so bili veliko bolj krvavi, vsaj ponekod, kot se kažejo razni protestni shodi pri nas v Evropi. Po nekaterih podatkih je bilo dosedanjih žrtev samo v najbolj krvavi Juliaci 16, v Cuscu eden, po drugih virih je bilo vseh mrtvih demonstrantov že 57, zadnja žrtev je umrla v spopadih s policijo ob “vandalskem napadu” na letališče v Arequipi, kamor sicer nameravam z avtobusom oditi, a so mi na avtobusni postaji v Limi danes povedali, in to skozi režo zaklenjenih steklenih vhodnih vrat, da avtobusi v ta del Peruja (Ika, Pisca, Nasca, Arequipa, Puno…) ne vozijo. Ceste so blokirane.

Demonstranti bodo ostali tu, četudi do smrti 

Blokade fizično morda niso neodstranljive, a so v bližini ljudje, ki bi vsakogar, ki bi si upal kamenje in druge ovire odstranjevati, kot mi je povedal taksist, ki meje peljal na letališče v Cuscu, napadli. Nasploh je bila cesta proti Machu Picchuju polna ovir, tako da gredo potniki do vlaka, ki potem poldrugo ur vozi v Aguas Calientes, s kombiji; avtobusi so preveliki in ne bi mogli mimo ovir.

Vsi na oblasti so razglašeni za morilce

Iz fotografij demonstrantov v sprevodu je razvidno, da zahtevajo takojšnji odstop predsednice Dine Boluarte ter vseh ministrov, ker jih imajo za zločince oziroma morilce.

Odločnost in ponos

Zahtevajo nove volitve, in to že maja letos. Prav tako zahtevajo spremembo ustave.

Vedno več jih je

Zahtevajo izpustitev iz zapora nekdanjega oziroma odstavljenega predsednika Pedra Castilla.

Vsi po spisku

Predsednica Dina Boluarte, ki bo na koncu vendarle morala priznati premoč nezadovoljnih Perujčanov z njenim vladanjem, je sicer izjavila, da še nikdar niso bili tako složni in močni, kot so sedaj.

Predsednica doživlja najhujše obtožbe

Ovire na cestah dokazujejo, da oblast situacije ne obvlada, sicer bi vse kamenje z veliko lahkoto odstranili, a tega ne naredijo.

Nenehno novi prihodi demonstrantov

Prav tako je vprašljivo oviranje avtobusnega in železniškega prometa, saj bi ga policija zlahka omogočila oziroma bi bila to njena dolžnost.

Policija je v pripravljenosti, a bolj pasivno

V časopisu sem prebral, da so protestniki v Limi napadli skupino petih ameriških novinarjev iz America Television in nanje metali kamenje. En novinar je bil zadet v obraz.

Protestniki iz najbolj krvave Juliace

Zvečer se je v Limi sicer slišalo nekaj strelov. Policija je na drugi strani trga uporabila solzilec. Tam so se protestniki umaknili, tako da do spopadov pozno zvečer ni prišlo. Zjutraj so bile vse ulice in trg že počiščeni.

Lepota trga stimulira množico

Fotografije umrlih oziroma ubitih protestnikov kažejo, da so bili to večinoma mladi in celo mladoletniki, kar je še posebej razburilo ljudi v Cuscu.

Na drugi strani trga je bilo prav tako veliko demonstrantov

Mladoletna žrtev policije

Predsednici očitajo 55 žrtev v le 33 dneh njenega ilegalnega prihoda na oblast

Po zadnjih novicah so danes zaprli vstop v nacionalni park in svetovni spomenik Unesca Machu Picchu. Prav tako vstop na slavno štiridnevno Inkovsko pot. Kot poročajo mediji, bodo zagotovili vse zmogljivosti in nudili pomoč prizadetim turistom. V okrožju Machu Picchu je ujetih 417 ljudi, od tega več kot 300 tujcev.

Zahteve so jasne

Decentralizirani direktorat za kulturo (DDC) Cusco in sedež zgodovinskega svetišča Machu Picchu Nacionalne službe za naravna območja, ki jih varuje država (Sernanp), sta v izjavi navedla, da se ukrep v glavnem odziva na varovanje integritete domačih in tujih turistov. 

Citat Leva Tolstoja

Še pravočasni obisk

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja