Danes je na Madeiri dan republike


Danes je na Madeiri in po vsej Portugalski dan republike, eden najpomembnejših državnih praznikov, ki se uradno imenuje dan implementacije portugalske republike 5. oktobra 1910, ki je nasledila poprejšnjo monarhijo.

Funchal, vse fotografije Marijan Zlobec

Na Madeiri imajo sicer najraje karnevalski dan ali po naše pustni torek. Zanimivo pa je, da praznujejo kot državni praznik veliki petek pred veliko nočjo in brezmadežno spočetje Device Marije 8. decembra, pa sv. Rešnje telo in Marijino nebovzetje, praznik ali dan vseh svetih, pa veliko noč in božič, ki mu na Madeiri dodajajo še 26. december.

Spomenikov je veliko

Slavijo ga le na Madeiri. Imenuje se Primeira Oitava in je del stoletnih božičnih praznovanj na Madeiri, ki jih je regionalna vlada priznala za državni praznik.

Presenečajo posebna vozila kot motorji s kabino

Praznujejo prvi maj, v bistvu pa je še najmaj čisto državnih civilnih praznikov: dan svobode 25. aprila praznuje državni udar leta 1974, ki je končal vlado Estado Novo in ustanovil Tretjo portugalsko republiko. 

Prostor za večje turistične ladje

Desetega junija praznujejo dan državnosti ali dan Portugalske, prvega julija praznujejo dan avtonomne regije Madeira in Madeiranskih skupnosti, 5. oktobra je dan uveljavitve republike, 1. decembra pa obnovitev neodvisnosti ali osamosvojitve. Praznujejo konec filipinske dinastije (1580–1640).

Madeira je lokalno polsladko vino z okrog 19 odstotnim alkoholom

Cerkvenih praznikov je tako kar osem, pri čemer novo leto 1. januarja nima cerkvene vsebine, bi se dalo sklepati.

Cerkev v mestecu Seixal na severu otoka

Nadaljujem s povzemanjem kratkega prikaza madeirske zgodovine po Krištofu Kolumbu, čigar kopija ladje še danes kroži v vodah pred Funchalom kot turistična privlačnost.

Kopališče zamejeno z vulkanskimi kameninami v Seixalu

Na otok so se naseljevali predvsem italijanski in flamski trgovci. Najpomembnejši predstavnik flamske skupnosti je postal Jeasnin Essmerandt. Leta 1514 je papež Leon X. imenoval Madeiro za samostojno škofijo. Leta 1515 se je prebivalstvo povečalo že na 19.000, od katerih je bilo 3000 sužnjev. V 16. stoletju je Madeira postala tudi izvoznica vina, trta je bila prinesena s Cipra, Krete in Sicilije.

Odprta plaža s črnim peskom

Po 17. stoletju se je proizvodnja sladkorja preusmerila v Brazilijo, Sao Tome in Principe in drugam, na Madeiri pa je najbolj pomemben proizvod postalo vino.

Na plaži v Funchalu

Leta 1580 je prevzela oblast na Madeiri Španija in centralizirala upravljanje. Leta 1640 so se Portugalci uprli španskim doseljencem in vrnili Madeiro v portugalske roke. Madeira je bila pomembna postaja na potovanju v Novi svet ali Zahodno Indijo in prostor za pretovarjanje sužnjev iz Afrike.

V Sao Vicente

V času Napoleonovih vojn so Madeiro med letoma 1801 in 1814 zasedli Angleži, da bi zaščitili otok pred Francozi. V tem času se je mnogo angleških družin preselilo na otok. Do leta 1852 sta se na otoku močno razširili trtna plesen in trna uš, tako, da je bila pridelava vina ogrožena.

Pri hribih nad vasmi ali mesteci vedno pomisliš na možnost potresa in katastrofe

Leta 1921 je bil po neuspelem državnem udaru na Madeiro izgnan avstrijski cesar Karel I. (ogrski kralj Karel IV.), ki je naslednje leto tam tudi umrl. Po demokratični revoluciji na Portugalskem leta 1974, je dobila Madeira 1. julija 1976 avtonomijo.

Kamni se prijetno segrejejo

Od leta 1976 je Madeira avtonomna regija Portugalske (Região Autónoma da Madeira, ena od dveh – poleg Azorov) – z regionalno zakonodajno skupščino in izvršno oblastjo. 1. julija, ko je bila proglašena avtonomija, praznujejo dan Madeire kot največji regionalni praznik. (Po Wikipediji).

Ob morju v Sao Vicente je nekaj restavracij in hotelov

Danes je vtis, kot da je Madeira obvladana, tako gospodarsko kot infrastrukturno in turistično, kar se kaže v velikem številu letnih turističnih nočitev. Turisti prihajajo tja, kjer je zanje poskrbljeno, je varno in jim je lepo. Tu poudarjajo zlasti varnost in ugodno klimo.

Kopalci imajo raje pesek kot kamenje

Kako Madeira s komaj dobrimi 250 tisoč prebivalci lahko poskrbi za toliko turistov, mi pa ne zamo in ne zmoremo z dvema milijonoma ljudmi ?

Spomenik atletu v Funchalu

Madeiro je lani obiskalo 339 tisoč gostov iz same Portugalske, na drugem mestu pa so bili Angleži. Leta 2019 je Madeiro obiskalo več kot poldrugi milijon turistov, ki so vsaj enkrat prenočili. S covidom se je zatem številka hudo zmanjšala, letošnji obisk pa bo ponovno velik. Od aprila dalje opažajo naraščanje nočitev, tako da jih je bilo maja že skoraj 900 tisoč, junija že čez, julija pa nad milijon. Letošnje leto bo spet normalno.

Obnovljena Kolumbova ladja prevaža turiste

Najbolj so razširjena razna krajša ali enodnevna potovanja po otoku in križarjenja z raznimi plovili, tako da si vsakdo sam izbere svojo pot.

Najraje bi pozidali vse, kar se da

Za družinska potovanja po otoku je najbolje najeti avto, saj se z njim najhitreje kam pride in s tem največ vidi. Ceste so urejene, čeprav med hribi in po grapah vijugaste, a je veliko predorov in mostov, ki omogočajo varen promet. Gradnja cest je že skoraj končana; najintenzivnejše so bile v zadnjih dvajsetih letih. Zdaj imajo še odrta gradbišča in prometne naloge na severozahodu otoka.

Prepričani so, da imajo najlepšo lokacijo

Primerjava kopališč in možnosti kopanja je težka, če ne obiščeš vsaj deset lokacij. Po treh kopanjih na severnem delu otoka in enem na južnem, je opazna razlika v toploti vode, ki je na jugu ugodnejša, v tem trenutku nekako v razmerju 21 stopinj na severu in 23 na jugu.

Za vse generacije

Če pa je zrak topel, okrog 28 stopinj, pa je temperatura vode precej zanemarjiva, saj te po prihodu iz vode ne zebe. Na jugu otoka je manj vetrovno kot na severu ali vetra ni.

Še je precej toplo

Za nas bi bil obisk v sedanjem času primeren, prav tako ob koncu oktobra, a je treba malo pogledati v napovedi in stanje ali razmere.

 in primerno za krajše plavanje

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja