Lang Lang takoj odpotoval na Dunaj, a ne brez spominov


Slavni kitajski pianist Lang Lang je takoj po svojem nastopu sinoči v nabito polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma odpotoval na Dunaj in ni počakal konca koncerta. Vzrok je bil precej banalen; poteklo mu je dovoljenje za bivanje in ga je moral podaljšati, sicer ne bi mogel odpotovati v Salzburg, kjer bo čez nekaj dni nastopil z istim programom kot orkester in dirigent na Salzburških slavnostnih igrah.

Darko Brlek, Janja Lamberger Brlek in Lang Lang, vse fotografije Marijan Zlobec

Če bi rekli, da je bila v Ljubljani generalka, bi smeli pomisliti, da se vzdušje v Cankarjevem domu z dvakratnimi sedemminutnimi stoječimi ovacijami, v Salzburgu ne bo ponovilo. Daniel Barenboim je bil po koncertu zelo presenečen, saj česa takega v Ljubljani, kjer ga ne poznajo, ni pričakoval in bil hkrati navdušen. Ni pa stopil na oder, ko so po Lang Langovem dodatku h klavirju prinesli še en stol in note, da bi zaigrala nekaj skupaj. Barenboim je svojo glasbeno kariero začel kot pianist in čudežni deček pri sedmih letih. Za nastop tokrat ni bil v fizični kondiciji in lahko se le čudimo, da je kljub bolezni sploh prišel k nam.

Mitja Rotovnik, Lang Lang in Darko Brlek

Kaj mu je bilo, pravzaprav niti ne vedo natančno. Imel je neka vnetja neznanega izvora, a ne covida.

Polona Vetrih in Lang Lang

Z Lang Langom smo se lahko srečali le na kratko v pavzi, saj ga je pred izhodom iz garderobe že čakal avto za nočno potovanje na Dunaj, saj so uradne ure za urejanje dokumentov – poteklo mu je dovoljenje za bivanje in ga mora danes podaljšati – le zjutraj.

Mitja Rotovnik, Lang Lang in Darko Brlek

V garderobi oziroma na hodniku pred njo ga je presenetil nekdanji direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik, ki je bil na koncertu z ženo, igralko Polono Vetrih. Rotovnik je namreč zanj pripravil presenečenje v obliki albuma fotografij, ki so nastale ob njegovem prvem gostovanju v Ljubljani. Takrat je bil solist v Zlatem abonmaju, ko so pri nas gostovali Dunajski simfoniki z dirigentom Fabiom Luisijem, po koncertu pa je tedanji avstrijski veleposlanikl v Sloveniji dr. Valentin Inzko v svoji rezidenci pripravil sprejem. Rotovnik je zbral tedanje fotografije, jih združil v nekakšen album in jih Lang Langu izročil.

Daniel Barenboim in Darko Brlek

Lang Lang je album takoj pregledal in izjavil, da so fotografije lepe, ko jih je hotel vrniti, pa mu je Rotovnik dejal, da so zanj in je bil darila zelo vesel. Kot se spominjam, ker sem bil na Inzkovo povabilo tudi sam v njegovi rezidenci v Rožni dolini in imam svoje fotografije, je Lang Lang kmalu odšel. Z mladimi avstrijskimi in slovenskimi glasbenicami je bil dogovorjen, da gredo še malo v nočno življenje. Takrat se je govorilo, da so odšli v diskoteko, ki je bila pri Nami v prvem nadstropju, kamor se je prišlo z zunanjim dvigalom.

Lang Lang in Michael Barenboim

Darko  Brlek je Lang Langa povabil v Ljubljano že februarja prihodnje leto na Zimski festival, a je seveda vse odvisno od njegovih prostih terminov.

V zaodrju se je vendarle vsaj miniaturno dogajalo nekaj srečanj. Tako sta se obakrat srečala batranec Daniel Barenboim in njegova sestrična, Débora Vainer Barenboim Šalej, nekdanja brazilska veleposlanica v Sloveniji, sicer poročena z nekdanjim dopisnikom Dela iz Južne Amerike Bogdanom Šalejem, ki je prav tako prišel na oba koncerta.

Sorodniki Štefan Bogdan Barenboim Šalej, Débora Vainer Barenboim Šalej in Michael Barenboim

Še večje presenečenje pa je bilo, ko smo izvedeli, da je bil sinočnji koncertni mojster na koncertu orkestra West Eastern Divan kar Barenboimov sin Michael ali Miša. Ni bilo druge možnosti, kot da sem ga vprašal, kdo pa je njegova mama. Odgovoril mi je, da je to pianistka Elena Baškirova. Spomnil sem se, da smo bili nekoč v Salzburgu v družbi z nekim starejšim pianistom Dmitrijem Baškirovim, ki je menda že davno tega nastopil tudi v Ljubljani. Miša mi je odgovoril, da je to njegov ded.

Minutka

Kot veste, pa je treba z vprašanji še malo povrtati in sem ga vprašal, kateri je njegov materni jezik. Odgovoril mi je, da ga nima. Doma v Parizu so govorili francosko, ne pa rusko, potem se je naučil angleško, nemško, italijansko, špansko, hebrejsko… (Michael je bil rojen leta 1985, njegov starejši brat David Arthur pa leta 1983).

Michael Barenboim

Jasno je, da so se z Darkom Brlekom že začeli dogovarjati za nek komorni koncert, za katerega bi prišlo k nam kakih pet godalcev ali še kdo drug.

Slovo

Dva dni Ljubljane je premalo, so skupaj ugotovili.

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja