V Mehiki se življenje začenja s sladkarijami


Mehičani imajo radi vse, od zlata do sladic. Da kupujejo ogromno sladic v teh predprazničnih dneh, bi še verjel ali bi se mi zdelo času in priložnosti primerno. Manj razumem obsedenost z zlatom v vsakršnih oblikah in neizmernem asortimanu. Če bi brali Srečka Kosovela, bi vedeli, da Gnoj je zlato in zlato je gnoj, oboje pa je hkrati nič in neskončno. Kako je vse vedel, pa nikjer ni bil, razen v Ljubljani, Trstu in Zagorju, kjer se je sprl s kolegi in odšel v nezakurjeno čakalnico, kjer se je prehladil čakajoč na jutranji vlak za Ljubljano. Zaradi kraške trme in ponosa je umrl.

Sl DSCN2858.JPG

Kdo si bo pri nas prvi upal s tako slaščičarno ?, foto Marijan Zlobec

Zdi pa se mi, da smo doma zlato dobo že presegli oziroma da nam zlato v vseh oblikah ne pomeni veliko, mnogim pa nič. Je zlato odraz nerazvitosti, tako v materialnem kot mentalnem smislu ? Morda.

Sl DSCN3611.JPG

Pri vratih stoji napis: vsakršno poizkušanje sladic je prepovedano

Pri sladkarijah pa ne bi opravil tako na lahko. Še posebej, ker sem z njimi šele začel, z zlastom pa nimam apetita. Mislim pa, da je krivo potrošništvo, ki ponuja milijon stvari, zanimivejših od zlata. Z zlatom torej zelo na kratko.

Sl DSCN3625.JPG

Je se z očmi

Pri sladicah testiram teren; izločanje mi gre hitro od rok, a kot sem opazil, vedno nosijo nove in nove stvari, sveže, neposredno iz pekarne zadaj za veliko slaščičarno.

DSCN3628.JPG

Malo me spomnja na domače razmere

Pri nas se niti slučajno ne kupuje toliko sladic kot v Mehiki. Vzrok je preprost; mi raje vse spečemo sami. In je bolje tako.

DSCN3612.JPG

Kakšnega občutka skromnosti tu ni

Slaščičarne v Mexico Cityju imajo toliko kupcev ali prometa, da je vse prodano hitro ali v enem dnevu, razen trajnejšega peciva, kot so razni piškoti ipd. Posebnost pa so razni lešniki, pomočeni v čili. Tega imajo veliko na izbiro v večjih mešanih trgovinah.

DSCN3622.JPG

Torte z obeh strani

Vsakdo si postreže in da v vrečko, najmanj pet dekagramov, če želiš najprej kaj poizkusiti. Tu sem šele na začetku raziskav. Medtem mi bo prišlo pred oči še kaj drugega ali drugačnega.

Zlobec DSCN2971.JPG

Začetek izbire

Najprej pa sem zavil v njihovo Narodno galerijo. Nisem posebej pazil, a sem bil na ogledih tri ure. V drugem nadstropju, kjer je najstarejše mehiško in mednarodno slikarstvo s poudarjenimi religioznimi in zgodovinskimi motivi, sem bil v vseh dvoranah ves čas sam. Petdeset paznikov na enega nevarnega obiskovalca. Nekatere paznice sem pozdravil, paznikom bolj pokimal, vsekakor sem imel občutek, da tako na tiho ne morem vstopiti v njihov svet.

DSCN3658.JPG

Na koncu je že težko vse nesti k pultu, da ti vse sladice zavijejo

DSCN3652.JPG

Tale me pa mika, malo mi diši po domu

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja