Knjižni sejem brez predsednika in kulturnega ministra


35. Slovenski knjižni sejem se danes zvečer konča. Med drugim bodo podelili še nagrado za knjigo leta 2019 po izboru obiskovalcev sejma in nagrado Fabjana Hafnerja, ki jo podeljuje posebna mednarodna žirija, organizira pa jo Goethe Institut Ljubljana.

SKS DSCN0271.jpg

Član UO 35. SKS Rudi Zaman, fotografije Marijan Zlobec

Ob množici ljudi na sejmu pa ni neopazno, kako malo pomenijo slovenske knjige ljudem iz najrazličnejših javnih funkcij in seveda na odločujočih položajih. Težko si je predstavljati, da sejma še ni utegnil obiskati predsednik države, čeprav je od Cankarjevega doma njegova palača oddaljena največ dvesto metrov. Prav tako sejma še ni obiskal kulturni minister. Bil je sicer včeraj napovedan, a se je izgovoril, da ga boli grlo.

SKS DSCN0437.jpg

Založnik in galerist Primož Premzl in urednik Zdravko Duša

Če Angela Merkel ne bi prišla na odprtje Frankfurtskega knjižnega sejma, bi jo mediji ubili.

SKS DSCN0345.jpg

Pisatelj Lev Detela

Če celotna politična sfera ne pride na knjižni sejem – bil je na odprtju sicer premier Marjan Šarec, a je po slovesnosti hitro odšel in ni videl nobene knjige, je z “državno mentaliteto” resnično nekaj hudo narobe. To se je v zadnjih letih pokazalo na primer pri visokem davku na knjigo, ki bo sicer z novim letom prepolovljen, a je že povzročil toliko škode, da je ne bo mogel popraviti. Število izdanih naslovov je padlo za tisoč v enem letu, propadle so nekatere založbe, ki so izdajale vrhunske knjige, kot Modrijan z urednikom in direktorjem Branimirjem Nešovićem. Zapisal sem, da za svoje dolgoletno uredniško delo ni prejel nobene nagrade in priznanja. Na sejmu sem izvedel, da njegovi založbi niso hoteli dati lokacije, ki jo je doslej vsako leto imel in bi lahko vsaj prodajal knjige, ki so založbi še ostale. Prav tako sem izvedel, da ni želel, da bi mu podelili Schwentnerjevo nagrado. Očitno od te družbe ne želi nič več.

SKS DSCN0306.jpg

Pisatelj Feri Lainšček na Pisateljskem odru

Na sejmu je zelo opazno, da ni bilo “kravatarjev”, vsega tega povzpetniškega sloja, za katerega je branje knjig tako izguba časa kot še bolj denarja. Upadlo je tudi število obiskovalcev iz kulturniških krogov, kar pomeni, da si s svojimi majhnimi plačami ne morejo privoščiti knjig, ali pa ni zanje nobena dovolj zanimiva.

SKS DSCN0548.jpg

Pesnik Tone Kuntner

Rekel sem že, da ni bilo opazno – razen s plakatom pri Celovški Mohorjevi družbi, da je Nobelovo nagrado za književnost prejel Peter Handke.

SKS DSCN0551.jpg

Miha Kovač govori, a je očitno brez moči

O stanju v založništvu poslušamo vsako leto iste govornike in z istimi rezultati. Mednarodne primerjave položaja knjige v družbi so za nas slabe. V bolj razvitih evropskih državah so plače bistveno višje in cene knjig nižje. Ponekod je davek na knjigo zelo majhen, ali pa ga sploh ni.

SKS DSCN0479.jpg

Fotograf Arne Hodalič

Nekatere založbe so se potrudile in predstavile svoje avtorje, ki so prišli podpisovat knjige, a hkrati ni bilo neopazno, da založba ignorira lastnega zelo odmevnega avtorja, ga ne povabi in s tem izloči iz dometa neposredne javnosti, še več: ga kaznuje.

SKS DSCN0483.jpg

Debatna kavarna je obratovala od jutra do večera

Zelo kritični intelektualci, ki izdajajo svoje knjige v samozaložbi, kot Anton Komat, ne dobijo besede na javnih diskusijah, da bi kaj rekli o najbolj aktualnih problemih, kot je na primer potek kanalizacije čez vodovarstveno ozemlje v Ljubljani.

SKS DSCN0570.jpg

S hrbtom proti nastopajočemu Romanu Vodebu

Doživeli smo nestrpnost do drugačnih in drugače mislečih na javni predstavitvi avtorja in njegove knjige (v samozaložbi). Malo je manjkalo, pa bi se stepli.

SKS DSCN0471.jpg

Nekdanji minister dr. Žiga Turk

Imate še danes čas za obisk.

SKS DSCN0564.jpg

Urednik Cankarjeve založbe Aljoša Harlamov

Celo predsednik in minister.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja