Izjava Svetlane Makarovič, Mateja Šurca in muca Kotika


Avtorja knjižnega dela Luciferka, Svetlana Makarovič in Matej Šurc zavračata neresnične in nezakonite poteze predstavnikov založbe Beletrina, g. Čandra in g. Štegra.

Novak DSCN1067.jpg

Kdo bo zadnji plesal ? Na začetku literarnega večera in predstavitve Luciferke v Mini teatru sta zaplesala avtor pesmi Sestra po izbiri (objavljena v knjigi) Boris A. Novak in maček Kotik, foto Marijan Zlobec

V petek, 15. novembra, je direktor Beletrine, g. Čander na novinarski konferenci v atriju SAZU izjavil, da recenzijskih izvodov ni mogoče dobiti, ker da je Makarovičeva v pogodbi to prepovedala, in naj si jih novinarji kupijo sami. To ne drži! Čeprav je založba tam predstavila tudi knjigo Luciferka, avtorjev na dogodek niso povabili. Zvečer istega dne, na satirični predstavi Luciferski trio v ljubljanskem Mini teatru, je Makarovičeva navzoče obvestila, da je Beletrina kršila pogodbo, kajti v njej je zapisano, da avtorja založbi dovoljujeta, da do dvajset izvodov uporabi za promocijske namene. Ustvarjalca literarnega dela sta nato svoje avtorske izvode podarila navzočim novinarjem in publicistom ter s tem preprečila očitno željo Beletrine, da knjiga ne pride v roke predstavnikom javnosti.

Makarovič 2 DSCN1074.jpg

Svetlana Makarovič je povedala precej več, kot je bilo mogoče videti na televiziji, čeprav so vse posneli, foto Marijan Zlobec

Avtorja sta najprej hotela svoje delo ponuditi Mladinski knjigi, vendar je urednik Beletrine, g. Šteger, sklicujoč se na ustno obljubo Makarovičeve iz preteklosti, zagrozil s tožbo, če knjiga Luciferka ne bo izšla pri Beletrini. Da bi se izognila tožbi, sta nejevoljno pristala v pisanje za to založbo. V svoje umetniško delo sta vključila mucka Kotika (njun alter–ego), ki z neprizanesljivo satiro zbada politike, poslovneže, literarne ustvarjalce, tudi oba avtorja pa g. Štegra, zlasti njegovo dvojnost: nadležno dobrikanje avtorjema na eni, in grožnje ter zahteve po cenzuri na drugi strani. Toda naknadno, že po podpisu avtorizacije končne verzije celotnega besedila, je Beletrina – brez vednosti avtorjev – besedilu podtaknila zapis, pod katerim se je podpisal »Štegerrrrrr«.
Svetlana Makarovič in Matej Šurc puščata ob strani piščeve frustracije in užaljenost spričo zbadljivosti muca Kotika, ne moreta pa mimo dejstva, da je založba z zahrbtnim posegom v njuno literarno delo kršila pogodbeni člen, v katerem je izrecno navedeno, da je pred izdajo oz. objavo potrebna avtorizacija končne verzije besedila s strani Svetlane Makarovič.

Včeraj sva bila s Svetlano pri najinem pravnem zastopniku in smo se pogovarjali tudi o tej možnosti. Skupaj smo se odločili, da smo vendarle zavezani javnosti in knjige ne bomo umaknili iz prodaje, kljub očitnem kršenju Založniške pogodbe s strani Beletrine. O drugih pravnih postopkih zoper Beletrino se še odločamo. Ko bo znana odločitev, bova avtorja obvestila javnost.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: