Eva Petrič se v St. Louisu v ZDA sprašuje o usodi človeka na Zemlji


Ali smo sredi tekme, ki bo odločila o usodi človeka, kakršen je danes? To vprašanje je os najnovejše razstave Eve Petrič z naslovom Our Last Race, ki so jo odprli v Arcade Contemporary Art Projects Space v središču St. Louisa v ZDA.

unnamed.jpg

Samostojna velika razstava Eve Petrič v St. Louisu v ZDA, foto osebni arhiv

V tem legendarnem “mestu ob reki”, ob reki Mississippi sredi ameriškega kontinenta, bo razstava  na ogled do 22. novembra.

unnamed (1).jpg

Ali smo že sredi zadnje tekme, our last race? Eva Petrič se s svojo multimedjsko razstavo sprašuje o naši usodi v ne tako zelo oddaljeni prihodnosti. Nam bodo genski inženiring in manipulacije z DNK odprli možnosti za naše prilagajanje na spremenjene okoliščine na našem planetu tako, da bo človek “zmagal” v svoji zadnji tekmi in obstal na Zemlji?

unnamed (2).jpg

Problematika zavedanja preživetja se je morda začela širiti v zadnjem trenutku, ko je še možno kaj spremeniti ali popraviti in se usodnosti položja zavada vse več ljudi, ne nazadnje s številnimi javnimi nastopi na vseh ravneh, od znanosti do politike, od Združenih narodov do protestov okoljevarstvenikov po vsem svetu, od medicine in ekologije do umetniških intervencij in razlag.

unnamed (3).jpg

Eva Petrič je razsežen razstavni prostor (560 kvadratnih metrov) v centru St. Louisa na 812 Olive Street namenila umetniškemu raziskovanju vprašanja o naši usodi v spremenjenih okoliščinah življenja na našem planetu že v nekaj desetletjih. Zemlja se bo spremenila in obstajala še naprej, kako pa bo s človekom?

unnamed (4).jpg

Eva Petrič poudarja, da je v nas, ljudeh, intuitiven nagon po preživetju, zato, kot napovedujejo futuristi, bomo verjetno v boju za preživetje posegli tudi po genskem inženiringu na ljudeh.

unnamed (6).jpg

Kaj vse se bo dogajalo z DNK in njegovih raziskavah ? Kaj vse se bo še odkrilo in kakšne bodo možnosti tako manipulacije kot prilagajanja  na nove konkretne možnosti v spremenjenih okoliščinah bivanja človeka na Zemlji ?

unnamed (8).jpg

Bo človeštvo v tej zadnji tekmi “zmagalo” in ostalo na Zemlji, ali pa se bo potopilo v lastni nespameti in prepričanju, da smo mi gospodar na planetu, ne pa narava, katere zgolj delček je človek?

unnamed (7).jpg

Kakšna bo cena “zmage” v tej zadnji tekmi? Ali še bolje: kako tragičen bo skupni ali najbolj kolektivni poraz ?

unnamed (9).jpg

Bo žrtvovan človek, kakršnega poznamo danes, kot je opozoril že pokojni Stephen Hawking? V enem od zadnjih objavljenih člankov v Sunday Timesu je opozoril, da bodo tisti, ki iz kakršnegakoli razloga ne bodo del genskega “popravljanja”, postali del “nepomembnih” bitij, ki ne bodo sposobni tekmovanja s svojimi “izboljšanimi” sovrstniki.

unnamed (10).jpg

Ta misel je grozljiva, saj predpostavlja nastanek nove, izboljšane ali novim razmeram prilagojene človeške podvrste, ki bo edina lahko preživela ?

unnamed (11).jpg

Preživel bo lahko le tisti, ki bo za vse nujne genske posege dovolj bogat ?

unnamed (12).jpg

Seveda se bo lahko spremenilo vse, od biološkosti do socialnosti, družbenega ustroja in vedenja, načina delovanja in bivanja v najširšem kontekstu. Z eno besedo: se človek lahko zavestno ali programersko spremeni ?

unnamed (13).jpg

Velike zasluge pri postavljanju razstave, za reševanje vseh pričakovanih in nepričakovanih težav, ima kustosinja Francesca Passanise.

unnamed (14).jpg

Pri tako veliki razstavi so pomagali še ekipa v ARCADE, (zlasti Francesca Passanise in Gary Passanise), Univerza Webster in Ryan Greg, predstojnik njenega oddelka za umetnost, design in umetnostno zgodovino, Julian Schuster, predsednik Univerze Webster, oddelek DADAH in Fundacija Santo, ki so omogočili ta projekt.

unnamed (16).jpg

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja