Maja Haderlap in SPD Rož nagrajena v Avstriji


Znani so dobitniki letošnjih avstrijskih državnih nagrad za umetnost. Nagrado, vredno 15.000 evrov, prejmeta med drugim Maja Haderlap v kategoriji literatura in Slovensko prosvetno društvo „Rož“ iz Šentjakoba v kategoriji kulturne iniciative, poročajo avstrijski mediji.

Maja_Haderlap.jpg

Maja Haderlap, foto Wikipedija

Maja Haderlap, rojena leta 1961 v Železni Kapli, je pesnica in romanopiska, piše tako v slovenskem kot v nemškem jeziku in prevaja iz slovenskega v nemški jezik. Živi in ​​ustvarja v Celovcu. Po študiju filozofije, nemščine in gledališke vede na Dunajski univerzi je delala kot dramaturginja v Ljubljani in Trstu ter predavateljica gledališke zgodovine in dramaturgije  na Inštitutu za primerjalno književnost v Celovcu. Od leta 1992 je bila 15 let vodilna dramaturginja v Mestnem gledališču  v Celovcu. Je dolgoletna sourednica in urednica koroško-slovenske literarne revije “Mladje”. Mednarodni odmev je doživel njen roman, napisan v nemščini, Angel pozabe, ki je bil tudi dramatiziran in je prejel vrsto nagrad, kot je najuglednejša avstrijska literarna nagrada Igeborg Bachmann. Knjiga je postala velika uspešnica, saj so jo nenehno ponatiskovali in je takoj presegla 50 tisoč naklade, razprodana pa je bila tudi v slovenskem prevodu Štefana Vevarja. Angel Pozabe je že bil preveden v angleščino in francoščino. Majo Haderlap so pred leti na Dunaju povabili za slavnostno govornico na državni proslavi v Državni operi. Leta 2011 je prejela nagrado Bruno Kreisky za politično knjigo leta, zatem avstrijsko literarno nagrado Rauris za leto 2012, Rizzijevo nagrado leta 2013 in literarno nagrado Mira leta 2014. Leta 2017 je postala dopisna članica SAZU. Že leta 1989 pa je prejela nagrado Prešernovega sklada. Lani pa je v Švici prejela nagrado Maxa Frischa.

V romanu o koroških Slovencih v nemščini Angel pozabe, kot pravi sama, je avtobiografsko popisala usodo drugih, saj se v njem prepletajo spomini njene babice in očeta iz časa druge svetovne vojne. Za besedilo v nemščini se je odločila zato, ker je želela nemško govorečim prikazati žalostno usodo življenja Korošcev, ki so se na avstrijskem Koroškem uprli nemški vojski. Govori o posledicah, ki jih v ljudeh pušča vojna, in kako so se na območju Železne Kaple, kjer se roman dogaja, uprli nacionalsocializmu v Avstriji.

“Maja Haderlap je mnogo premaknila v glavah sodeželanov”

Koroška kulturna in umetniška scena žari daleč preko koroških meja, se je na odločitev strokovne žirije odzval deželni glavar Peter Kaiser (SPÖ), ki je tudi pristojni referent za kulturo. Kakor je zapisal v sporočilu za javnost, je Maja Haderlap s svojim literarnim delom mnogo premaknila v glavah sodeželanov. Njen angažma kot avtorica je vreden velikega spoštovanja, je poudaril Kaiser.

“Rož prepleta najbolj žlahtne strani obeh kultur v deželi”

Tudi Slovensko prosvetno društvo Rož si je po besedah deželnega glavarja nagrado za umetnost več kot zaslužilo, saj se v njihovih umetniških projektih prepletajo najbolj žlahtne strani obeh kultur v deželi, je med drugim zapisal Kaiser.

Državne nagrade za umetnost po izboru strokovne komisije podeljuje zvezni minister za kulturo, Podelitev letošnjih nagrad bo 25. novembra na uradu zveznega kanclerja na Dunaju. (Po ORF in drugih virih).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja