Tvoja glava je polna metuljev Eve Petrič še v angleščini


Eva Petrič je v legendarni dunajski knjigarni Shakespeare&co, edini še obstoteči knjigarni na Dunaju z izključno angleškimi knjigami, sinoči predstavila knjigo Tvoja glava je polna metuljev, ki jo je po lanski izdaji v nemškem jeziku v Ediciji PEN Austria, založba Loeker Dunaj zdaj izdala še v angleščini.

unnamed (21).jpg

Eva Petrič pred včerajšnjo predstavitivjo v Shakespeare &Co na Dunaju, foto osebni arhiv

Dr. Harald Kollegger, profesor nevrologije in pisatelj ter trenutno podpredsedenik PEN Austria, je za knjigo prispeval uvod in jo včeraj skupaj z Evo Petrič predstavil v nabito polni knjigarni Shakespeare&Co. Njegova predstavitev je bila zelo izvirna in je prisotne popeljala tako v svet metuljev kot tudi v svet umetnosti Eve Petrič, obenem pa še marsikaj pojasnila o delovanju naših možganov. Naše misli so samo njihov stranski, zanemarljivo nepomemben produkt, ne pa glavna zadeva, kot pogosto zmotno mislimo, je dr. Kollegger pojasnil sinoči.

unnamed (22).jpg

Eva Petrič med dr. Haraldom Kollegerjem, avtorjem uvoda v njeno novo knjigo, in založnikom Aleksandrom Lellekom, urednikom dunajske založbe Loeker

Eva Petrič je bila gostja knjgarne Shakespeare&Co že pred desetimi leti, ko je tam uspešno predstavila svoj roman Vsi so jedli suši, ki ga je izdala v slovenskem in angleškem jeziku založba Didakta iz Radovljice. Roman je bil leta 2010 nominiran za nagrado International Literary Dublin Award 2010. Leta 2011 ga je založba Drava prevedla in izdala tudi v nemščini, leto pozneje je izšel v makedonščini pri založbi Vermilion v Skopju, leta 2013 pa tudi v turščini pri založbi Dedalus v Istanbulu.

unnamed (23).jpg

Predstavitev knjige Tvoja glava je polna metuljev v Shakespeare&co na Dunaju

Tako Vsi so jedli suši kot njena včeraj predstavjlena knjiga Tvoja glava je polna metuljev je grafično opremljena z njenimi umetniškimi podobami. Naslovnice knjige Vsi so jedli suši, so vsaka drugačna, vse, razen turške izdaja, pa so iz njene serije Latin Geisha.

unnamed (24).jpg

Branje Eve Petrič, foto Clemens Kneringer

Tvoja glava je polna metuljev vsebuje 18 podob, ki izhajajo iz umetniškega opusa čipkastih instalacij, predstavljenih v njeni umetniški monografiji WEBbing, ki je tudi v prodaji v knjigarni Shakespeare&co na Dunaju.

unnamed (25).jpg

Dr. Helmuth Niederle, predsedenik avstrijskega PEN na predstavitvi knjige Eve Petrič

Kot je znano Eva Petrič neposredno piše tako v slovenščini kot angleščini, saj je deset let živela v ZDA, tako da ima v tem trenutku že več knjig v drugih jezikih kot v materinščini. Nemško knjigo je lani v Švicariji predstavila Manca Košir.

unnamed (26).jpg

Eva Petrič ob izložbenem oknu knjigarne Shakespeare&Co na Dunaju

Kot je povedala lani Manci Košir, je svojo knjigo Tvoja glava je polna metuljev napisala v angleščini, ampak knjiga je najprej izšla v nemškem prevodu, sedaj v angleščini, v slovenskem prevodu pa še ne.

unnamed (27).jpg

V knjigarni je ob njenih knjigah razstavljena tudi serija petih podob iz knjige Tvoja glava je polna metuljev

Podobe so v v Shakespeare&co na prodaj v fine art Ediciji 30.

unnamed (28).jpg

V knjigarni si je moč ogledati (in kupiti) tudi umetniško edicijo njene monografije WEBbing (založba Drava), ki je sicer naprodaj v za umetniške monografije specializirani knjigarni Ursus Gallery&Bookstore v New Yorku. Tam je med prvimi kupci njene monografije bila knjižnica newyorškega Metropolitanskega muzeja.

unnamed (29).jpg

Eva Petrič v Shakespeare&co na Dunaju

unnamed (30).jpg

Eva Petrič v družbi z družino Perlah

Družina Perlah že deseteletja vodi knjigo Shakespeare&Co. Gerti Perlah je prva z desne, na levi pa sta njena hči in njen sin, ki oba skrbita za izjemno bogato ponudbo knjig v angleškem jeziku na Dunaju.

e4. Eva Petric, p. 22  Ago 8 (Cover page).jpg

Ilustracija iz knjige Tvoja glava je polna metuljev v Ediciji 30 izvodov

unnamed (32).jpg

Aleksander Lellek, urednik dunajske založbe Loeker

E IMG_3053.jpg

Kakšna je vsebina knjige Tvoja glava je polna metuljev ?

Ali ljubezen pripada srcu ali glavi? Zdi se, da bi se tehtnica presoje nagnila na stran srca. Toda po ogledu animirane zgodbe o metulju Agoju se utegne prevesiti h glavi – četudi le malenkostno, a vendarle dovolj, da dopusti predstavo, da ima tudi glava lahko svoje srce, ki diha, je, spi in celo ljubi…. In če želite vedeti, kako je, če imaš glavo, ki ljubi s svojim lastnim srcem, mi dovolite, da vas predstavim Lauri in, še pomembneje, metulju Agoju, ki prebiva v njeni glavi.

unnamed (33).jpg

Home Sweet Home – Edicija 30

Njuna zgodba je dvojna ljubezenska zgodba: zgodba o raztreseni Lauri, ki se je zaljubila v Juana; in zgodba o Agoju, metulju, ki živi v Laurini glavi in ki se zaljubi v podobo drugega metulja, ki jo Juan nekega dne pokaže Lauri.

unnamed (34).jpg

Ko je Laura zaljubljena, lahko metulj Ago neovirano odhaja na prosto in se vrača v
Laurino glavo skozi odprtino v njenih očeh in na prostem “tam zunaj”, vztrajno išče svojo Lepotico, podobo metulja, v katero se je zaljubil. Toda ko ljubezen med Lauro in Juanom mine, se odprtina v Laurinih očeh, Agojev izhod na prosto in hkrati vhod v njegov dom v Laurini glavi, zapre. Na veliko Agojevo nesrečo Ago žal ostane “tam zunaj”, brez vsega, in kar je najhuje, brez doma. Ali bo v njemu nenaklonjenih okoliščinah klonil, sprejel vlogo žrtve, ali pa se bo odločil za boj?

unnamed (36).jpg

Lastnica knjigarne Gerti Perlah s sinom in Evo Petrič

Ago se odloči za slednje in se poda v dolgotrajno in naporno vojno s svojim lastnim
negativnim duhom, ki Agoja hoče zapeljati in se ga polastiti. Še zlasti potem, ko kot
begunec najde zatočišče v haremu metuljev v Juanovi glavi. Ago sprevidi, da je njegovo zatočišče zapor, sam pa ujetnik svojega negativnega duha. Scenarij prikazuje, kako Agoju uspe premagati svoj negativni duh in hkrati ugotoviti, da je njegovo poslanstvo širiti ljubezen.

e13. Eva Petric p. 59 Ago 23.jpg

Caught in Translation – Edicija 30

Začetna ljubezenska zgodba se tako razvije v zgodbo o spopadu z lastnim zavajajočim jazom, v zgodbo, ki prikaže, da ločnica med srcem in glavo ni vedno tako jasna, kot se zdi.

e9. EvaPetric, p. 39, Ago 16.jpg

Butterfly Pirouette – Edicija 30

E IMG_3059.jpg

V knjigo je vključila 18 podob, 5 od teh pa izbrala za posebno bibliofilsko edicijo na željo lastnice knjigarne. Slike ilustrirajo Agoja v njegovem domu v Laurini glavi in ko se odpravi ven, na prosto. Takrat, ko je v glavi, sliko prepreda čipkasto ozadje Evine kolektivne zvezde, za katero se ji je zdelo, da ponazarja sinapse v možganih in prepletanje signalov ter povezav. Ko je Ago zunaj, tega ozadja ni. Slike so bile sicer posnete na treh lokacijah: večinoma v Sloveniji, en del v New Yorku in ena v Avstriji. Izbrane v edicijo so slika st. 4, 6, 9, 13 in 18; dve prikazujeta Agoja v glavi, tri pa na prostem. Dve sta bili posneti v Sloveniji, dve v New Yorku in ena v Avstriji.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja