Tanja Pak največji estet oblikovanja stekla


Razstava Tanje Pak v ljubljanski Galeriji Kresija na Stritarjevi ulici je še ena njena potrditev izjemne mojstrice v oblikovanju stekla, steklenih izdelkov in nasploh celovitega oblikovanja prostorov, kjer njene razstave potekajo, naj bodo v zaprtem ambientu ali na prostem. Tanja Pak je naša največja estetičarka v oblikovanju stekla in hkrati verjetno z največjo tradicijo in osebnim opusom, prav tako mednarodnimi priznanji.

IMG_9132.JPG

Tanja Pak v Galeriji Kresija, vse fotografije Marijan Zlobec

Tanja Pak je tokratni razstavi dala naslov med – dih, kar bi pomenilo nekako čas in prostor “od enega do naslednjega trenutka”, kot lahko preberemo  verz iz njene pesmi v zloženki.

IMG_9129.JPG

“V belino so oblaki nosili tišino mojih misli/ besede se niso hotele izreči/ preglasno bi odmevale v praznini/ od enega do naslednjega trenutka/ lebdečega v brezčasju/ je zadržan dih/ je prostor med vdihom in izdihom/ je nekaj vmes/ med – dih/ ne – dih/ je polje pred črto/pred Biti in NeBiti.”

IMG_9125.JPG

Če rečemo, da je Tanja Pak postala pesnica in celo filozofinja, ne bi veliko zgrešili. Zaveda se pomena človekovega prisluha samemu sebi, svojemu bistvu, miru, notranji uravnovešenosti in uravnoteženosti. V steklu bele ali črne barve najde najpomembnejši kontrast aristokratskega duha in porekla, obline in reliefe, ki poudarjajo tako gladkost in čistost misli kot razvejanost, razbrazdanost ter razburkanost človekovega čustvovanja.

IMG_9138.JPG

Ona je kot nekakšno “lakmusovo steklo” počutja sodobnega človeka, v katerem je kljub vsemu še vedno močna želja po lepoti, senzibilnosti, čistosti, ambientu oblikovane harmonije, zato v razstavnem prostoru toliko posegov v celotni ambient, v katerem nič ne manjka in ni ničesar preveč. Morda manjka le glasba po njenen izboru.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja