Londončani napovedujejo muzikal Telesni stražar kot fantastičen


72. Ljubljana Festival bo v tednu med 15. in 19. julijem v Poletnem gledališču Križank gostil kar pet ponovitev muzikala The Bodyguard (Telesni stražar) v režiji rednega gosta Ljubljana Festivala Mykala Randa in v produkciji Danielle Tarento. Zgodba, ki se je na velikem filmskem platnu izkazala za izjemno uspešnico, bo tako zaživela na odru Križank, obogatena z izjemno glasbo in dinamično uprizoritvijo.

Priprave na ponedeljkovo premiero so že v polnem teku, vse fotografije Marijan Zlobec

Na današnji tiskovni konferenci na Pergoli ali že kar na robu zgornjega dela gledališča, ker je v prvem delu potekala že XXVII. mednarodna likovna kolonija, sta se predstavila oba osrednja gosta iz Londona.

Tehnika je že danes v končnem preizkušanju

Priče smo bili velikemu zadovoljstvu, da so ponovno v Ljubljani, pa tudi prepričanju obeh: režiserja Mykala Randa in producentke Danielle Tarento, da prihajajo na 72. Ljubljana Festival s fantastično predstavo. To so besede, ki jih iz ust gostov zelo redko slišiš, saj hitro izzvenijo kot samohvala.

Mykal Rand, režiser in koreograf

Mykal Rand je spregovoril najprej o zgodovini nastajanja muzikala, o slavnem filmu, o sami predstavi pa je dejal, da muzikal sestavlja večina glasbe oziroma vse najlepše melodije iz filma, same zgodbe pa je nekoliko manj, a vendarle ostaja skoraj ista. V ljubljanskih predstavah bodo nastopili sami novi pevci oziroma plesalci, ki pri nas še niso bili in je zanje ta prva priložnost za nastopaje v Križankah še toliko večje pričakovanje in izziv. Rekel je še, da ne bodo vsi hkrati peli in plesali, ampak da bodo nekateri v ansamblu samo peli.

Danielle Tarento

Danielle Tarento je med predstavitvijo ansambla povedala, da prihajajo nastopajoči kar iz več kontinentov, tudi iz  ZDA in Avstralije, tako da bodo predstave multikontinentalne. Ko prihajajo v Ljubljano, mislijo predvsem na čisto svežo predstavo, ki bi bila prvič izvedena in za vse aktualna. Slišli smo oceno, sa so plesalci fenomenalni, glasba pa odlična. Izvedeli smo še, da so s sabo v Ljubljano pripeljali nad tisoč kosov vsakršne opreme.

Pogled na poletni oder je pokazal, da bo muzikal zavzel celoten podaljšani oder, ki bo prekril orkestrsko jamo in precej povečal samo odrsko dogajalno površino, a zmanjšal prostor za občinstvo, tako da bo treba dodati sedeže še kje drugje ob strani, na obeh balkonih in v ozadju avditorija s še nekaj vrstami.

Posebej je bilo opazno že danes natančno delo vseh tehnikov, ki se ukvarjajo s tehnično-akustično platjo predstave, zlasti z ozvočenjem, saj se zavedajo, da mora vse potekati perfektno. (Te želje po tehnični perfekciji v nekaterih dosedanjih nastopih v Križankah nismo opazili).

V čudovitem ambientu Križank ob lepih in toplih večerih obljubljajo nepozabne predstave, polne glasbe, drame in spektakularnih nastopov. The Bodyguard je muzikalna priredba istoimenskega filma iz leta 1992, v katerem sta igrala Kevin Costner in Whitney Houston, za katero je bil to prvi filmski nastop, v filmu, ki je po vsem svetu zaslužil impresivnih 411 milijonov dolarjev ter postal drugi najdonosnejši film leta 1992.

Lawrence Kasdan je The Bodyguarda napisal sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja, preden je zaslovel kot scenarist filmov Imperij vrača udarec, Indiana Jones: Lov za izgubljenim zakladom in Vojna zvezd: Epizoda VI – Vrnitev Jedija, vendar takrat film ni bil izveden.

Odrska različica filma je premiero doživela na londonskem West Endu leta 2012 in užila mednarodni uspeh z uprizoritvami v državah, kot so Združene države Amerike, Nemčija, Avstralija in Južna Koreja, kjer je občinstvo navduševal z mešanico romance, napetosti in ikonične glasbe.

The Bodyguard združuje melodije ikoničnih uspešnic, kot so I Have NothingQueen of the NightRun to You in I Will Always Love You, pesem, ki jo je leta 1973 napisala Dolly Parton z željo, da bi jo zapel Elvis Presley. Zgodba sledi Rachel Marron, superzvezdnici, ki jo zasleduje oboževalec. Frank Farmer, nekdanji agent tajne službe je postal njen telesni stražar, kljub začetnim napetostim pa se med njima razvije zapleteno romantično razmerje. Muzikal ohranja intenzivno dramatičnost izvirnega filma in jo obogati z dinamičnimi plesnimi točkami ter močnimi vokalnimi izvedbami.

Na 72. Ljubljana Festivalu se bo muzikal predstavil v režiji Mykala Randa, priznanega režiserja in koreografa, ki je na festivalu že navdušil s predstavami, kot so West Side Story (Zgodba z zahodne strani), Chicago, Rent, Evita, Jesus Christ Superstar, Grease (Briljantina) in Hair (Lasje). Bogati produkciji tega izjemnega spektakla je svoj pečat dala producentka in direktorica kastinga Danielle Tarento, ki je vodila produkcije v gledališčih po Združenem kraljestvu in po vsem svetu.

Njeni projekti vključujejo večkrat nagrajeni Titanic The Musical, ki je lani praznoval deseto obletnico britanske in mednarodne turneje. Glavni vlogi bosta odigrala Rhianne-Louise McCaulsky, ki je sodelovala pri produkcijah, kot sta Muzikal Tine Turner in Mormonova knjiga, ter Norman Bowman, ki je aktiven tako v gledališču (Mamma Mia!, Macbeth, Srednješolski muzikal) kot tudi v številnih filmih. Lani je na primer nastopil v filmu Firebrand s priznanima igralcema Judom Lawom in Alicio Vikander, ki je bil premierno predvajan na Filmskem festivalu v Cannesu.

Danielle Tarento, producentka in direktorica kastinga
Martyn Sands, vodja produkcije
Paul Deavin, vodja produkcije

Michael Bradley, glasbeni vodja
Dan Glover, glasbeni direktor
Andrew Exeter, scenograf in oblikovalec luči
Colleen Morris-Glennon, kostumografinja
Chris Whybrow, oblikovalec zvoka
Dan Light, oblikovalec videa
Helen Keane, oblikovalka lasulj, pričesk in ličenja
Nic Donithorn, inspicient
Daisy On, namestnica inspicienta
Eve Hawes, pomočnica inspicienta
Jon Barnes, glavni tesar
Rich Owen, drugi tesar

Gemma Vincent, vodja kostumografije in garderobe
Sarah Barnes, namestnica vodje garderobe
Katie Khushi, pomočnica garderobe
Kirsty Lamb, Georgia Butler, oblikovalki lasulj, pričesk in ličenja
David Stone, programer luči
Grace Duff, video inženirka
Benji Godley, vodja luči in videa
Bambi Nunn, vodja avdia
Ryan James, avdio inženir
Josh Gregory, pomočnik avdio inženirja

Zasedba:
Rachel Marron: Rhianne-Louise McCaulsky
Frank Farmer: Norman Bowman
Nicki Marron: Kelly Agbowu
Fletcher: Roj’ae Rayon Simpson
Zalezovalec: Alex Gibson-Giorgio
Bill Devaney: David-Michael Johnson
Sy Spector: Michael Conley
Ray Court: Jay Faisca
Tony: John Gurdian

Spremljevalni pevci: Marion Fagbemi, Choolwe Laina Muntanga
Ansambel: Charlotte Louise, Alice Oberg, Emma Robotham-Hunt, Verity Thompson, Gustave Die, Amonik Melaco, Ryan North, Ben Whitnall.

Muzikal bo v angleščini s slovenskimi nadnapisi.

  • film Telesni stražar (Bodyguard)  je po vsem svetu zaslužil 411 milijonov dolarjev in postal drugi najdonosnejši film leta 1992
  • album z glasbo iz filma je postal najbolje prodajani album vseh časov, prodan je bil v več kot 45 milijonih izvodov po vsem svetu, prejel je tudi nagrado grammy za album leta
  • singla I Have Nothing  in Run to You  sta prejela nominaciji za oskarja za najboljšo izvirno pesem
  • vloga Rachel v filmu Telesni stražar  je bila za Whitney Houston prva filmska vloga; Kevin Costner pa je bil tudi eden od producentov filma

Londonski muzikal Telesni stražar na 72. Ljubljana Festivalu (7)

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja