Londonski muzikal Telesni stražar na 72. Ljubljana Festivalu (7)


Festival Ljubljana je v svojh festivalskih programih v zadnjem obdobju imel veliko gostovanj mednarodno znanih in priznanih izvajalcev muzikalov, hkrati se je močno okrepila izvirna slovenska produkcija, tako kot izvedba slovenske verzije tuje izvirne glasbene umetnosti na področju muzikala. Pokazalo se je, da imamo odličen kader, manjša pa je sama skladateljska moč ustvarjanja celovečernih muzikalov: tu se skladateljski profili še razvijajo in upajmo na nove rezultate.

Izvirni plakat prve produkcije iz leta 2012

Ta, lahko bi rekli trojnost načina in vsebin izvajalske prakse, se bo na 72. Ljubljana Festivalu pokazala z muzikalom Telesni stražar ali v izvirniku The Bodyguard režiserja in koreografa Mykala Randa, ki ga ljubljanski ljubitelji londonskih muzikalov že dobro poznajo, očitno pa ima tudi on Ljubljano rad.

Predstave Telesnega stražarja bodo potekale v Poletnem gledališču Križanke ob 21. uri s premiero 15. julija, pa vse do 19. julija. Pet predstav.

Slike so iz albuma več gostovanj pred angleško turnejo leta 2023 in začetka 2024, ki se je končala s petimi predstavami v Glasgowu

The Bodyguard (Telesni stražar)  je muzikal iz leta 2012, ki temelji na istoimenskem trilerju iz leta 1992, v katerem sta v glavnih vlogah nastopila Whitney Houston in Kevin Costner. Pripoveduje zgodbo o Rachel Marron, slavni pop zvezdnici, ki postane tarča nevarnega zalezovalca, in Franku Farmerju, bivšemu tajnemu agentu, ki je neomajno predan svoji dolžnosti, vendar ga preganja misel na preteklost, ko mu ni uspelo preprečiti poskusa atentata na predsednika Ronalda Reagana.

Zgodba je povzeta po romanu Alexandra Dinelarisa, muzikal pa je začel svojo zmagovito umetniško in glasbeno pot v Adelphi Theatre v Londonskem West Endu s predpremierami v novembru in premiero 5. decembra 2012. Sprva so načrtovali predstave do aprila 2013, a so jih že mesec dni po začetku izvajanj muzikala podaljšali do 28. septembra. Vmes je prišlo do več zamenjav v pevskih zasedbah.

Po smrti Whitney Houston je zvezdnica serije Heather Headley razmišljala, da bi se umaknila iz vloge Rachel Marron, ki jo je v filmu ustvarila Houstonova. Kasneje je rekla: “Nočeš, da te ljudje primerjajo z Whitney. Tega nisem želela prej in še posebej ne zdaj po njeni smrti. Želim, da ljudje pridejo in rečejo, da je to Heatherina različica – to je Heather, igram Rachel Marron in prepevam pesmi Whitney. Vedno poskušam najti način, da jih naredim za svoje, a vseeno priznavam in ohranjam integriteto njene glasbe.”

Heather Headley je nastopila na premieri, tako kot Lloyd Owen, Debbie Kurup in Rachel Marron… Ekipa je prejela nagradi grammy in tony.

Muzikal je odtlej gostoval mnogokje, kot povsod po Veliki Britaniji in Irski, tudi v Avstraliji, na Kitajskem in Japonskem,  v Španiji, Nemčiji, Kanadi, Južni Koreji, na Dunaju, tri leta so potekala gostovanja v ZDA ( 2016 – 2018), na Poljskem, v Italiji, na Nizozemskem, v Franciji…

Statistika govori o več kot 3,6 milijona obiskovalcih predstav v petnajstih državah in kar 45 mestih v ZDA.

Na tej množici predstav se je zamenjalo veliko pevcev ali interpretov istih vlog, tudi osem različnih, tako da je za ljubljanske nastope možno pričakovati same nove ljudi, kot jih izberejo med kakimi 500 prijavljenimi na avdicijah.

Muzikal in film vsebujeta glasbo Whitney Houston, med drugim uspešnice, kot so I Will Always Love You, I Have Nothing One Moment in Time in I Wanna Dance With Somebody.  Muzikal bo prišel na festivalski oder ljubljanskih Križank v režiji in koreografiji uglednega britanskega umetnika Mykla Randa, rednega gosta poletnega festivala, ki je v preteklih letih sam obiskal Ljubljano in spremljal vse nastope.

Nastop Emily Williams

Rand je svojo kariero začel kot nastopajoči v predstavah, napredoval v osebo, ki nadzira plesalce in skrbi, da je vse popolno, nato je postal rezidenčni režiser ter pozneje še koreograf in režiser svojih predstav.

Mykal Rand

V Ljubljani je postavil že več uspešnih muzikalov, kot so Lasje  (2011), rock opera Jezus Kristus Superzvezda  (2012), Briljantina  (2013), Evita  (2014), Chicago  (2021) in Zgodba z zahodne strani  (2022).

Mykal Rand na tiskovni konferenci pred leti, foto Marijan Zlobec

Vsebina Telesnega stražarja, ki ga slovenski ljubitelji muzikalov manj poznajo kot nekatere poprejšnje s programov Ljubljana Festivala, je naslednja:

Prvo dejanje:

Rachel Marron je ena najslavnejših pevk naokoli, a se ne zaveda, da ji zalezovalec pošilja ponorele in moteče grožnje s smrtjo. Nadaljuje z nastopi, medtem ko njen menedžer išče telesnega stražarja, ki bi jo lahko zaščitil (“Kraljica noči”). Frank Farmer je nekdanji agent tajne službe, najet kot Rachelin telesni stražar. Franku uspe priti v Rachelin dvorec, ne da bi potreboval dovoljenje, in pojasni, da je treba povečati varnost, vendar se Rachel ne zaveda grozilnih zapiskov svojega zalezovalca in verjame, da je popolnoma varna. Frank opazuje, kako Rachel vadi eno od svojih pesmi s svojim mladim desetletnim sinom Fletcherjem (“How Will I Know”). Nato se Frank predstavi Rachelinemu obstoječemu telesnemu stražarju Tonyju, ki verjame, da je dovolj dober in da Rachel ne potrebuje Franka, da bi jo zaščitil.

Rachel s svojo sestro Nicki pripravlja novo pesem (“Greatest Love of All”). Medtem Frank opremi Rachelin dvorec z varnostjo, Fletcher pa ga zaznamuje in na Franka gleda kot na očetovsko osebnost. Rachel vidi njuno interakcijo in gre do Franka ter mu pove, da ne želi, da bi komuniciral z njo ali njeno družino. Frank odide čez noč, da bi videl nastop Nicki v majhnem klubu. Po nastopu se Nicki usede k Franku in z njim popije pijačo. Pove mu o svoji skupini iz otroštva in da je potem, ko se je pridružila Rachel, postalo jasno, da je lahko v družini samo ena pevka. Frank da hladni Nicki svoj plašč, Nicki pa se spogleduje z njim v upanju, da bo z njim začela romantično razmerje (“Saving All My Love for You”).

Sy, Rachelin glasbeni producent, pritiska na jezno Rachel, naj nastopi v nočnem klubu Mayan. Rachel ga ignorira in se jezno izgovarja na Franka, ki ji ne dovoli, da bi šla na nedeljski brunch. Frank pove Rachel, da ne more početi ničesar, kar počne običajno, na primer tedenskega nedeljskega zajtrka. Rachel vpraša Franka, ali lahko nastopi na Mayanu, vendar ji Frank pove, da je to prenevarno. Da bi razjezila Franka, Rachel reče Syju, naj rezervira predstavo pri Mayanu.

Bliža se večer predstave pri Mayanu in Rachelin zalezovalec se pripravlja, da jo bo ubil. Rachel pride k Mayanu in v svoji garderobi najde smrtno grožnjo. Frank razkrije Rachel, da to ni prvo sporočilo in da jo skuša zalezovalec ubiti. Frank reče Rachel, da bi morali oditi, vendar Rachel zavrne in pojasni, da ne želi biti strahopetna. Rachel stopi na oder in nastopi, vendar pa pride na oder tudi zalezovalec in jo skoraj zabode, preden ga Frank vrže z odra. Frank vzame Rachel v naročje in z njo pobegne iz kluba ter jo reši pred smrtjo. (“Majevska mešanica”). Doma se tako Rachel kot Nicki sprašujeta o svojih čustvih do Franka (“Run To You”).

Rachel postane bolj previdna in povabi Franka na zmenek, saj ne more zapustiti hiše, razen če je z njo. Frank nerad privoli in oba odideta v majhen karaoke bar, kjer skupina študentk izvede smešno in neurejeno pesem “Where Do Broken Hearts Go”. Rachel skuša razbrati Frankovo ​​življenje in pravi, da mora peti, če ga uspe razkriti. Frank se strinja in Rachel napačno ugiba, vendar se Frank vseeno odloči peti. Povzpne se na oder in zapoje drhtečo izvedbo “I Will Always Love You” Dolly Parton. Rachel gre gor za njim in preseneti občinstvo, ko spoznajo, da je ona prava Rachel Marron. Rachel razglasi svojo ljubezen do Franka in oba se objemata ter delita strasten poljub (“I Have Nothing”).

Drugo dejanje:

Rachel se zbudi v postelji poleg spečega Franka, verjetno po seksu. Nicki to vidi in postane ljubosumna na svojo sestro. Kmalu zatem Rachel dela na novi pesmi v snemalnem studiu (“All the Man That I Need”).

Franka kasneje pokliče kolega Ray Court, da mora prekiniti razmerje z Rachel, in pojasni, da jima je zalezovalec sledil v karaoke bar in ukradel Rachelin šal. Frank pove Rachel, da je bil nepremišljen in da se ne more romantično zaplesti s “stranko”. Rachel je zelo jezna in odvihra stran. Frank potolaži zaskrbljenega Fletcherja tako, da mu podeli priponko za oskarjevsko noč. Frank nato odide z Rachel na dobrodelni koncert v Miamiju na Floridi, kjer Rachel izvede čudovito točko (“I’m Every Woman”).

Frank se prijavi k začasnemu telesnemu stražarju, ki pazi na Nicki in desetletnega Fletcherja. Verjetno je vse v redu, a Frank se ne zaveda, da je začasni telesni stražar pravzaprav zalezovalec. Zalezovalec pove Fletcherju, da potrebuje pomoč pri Rachelinem “darilu”, Fletcher pa mu vneto priskoči na pomoč. Nicki sedi v svoji sobi in razmišlja o svoji neuslišani ljubezni do Franka, a ko vstopi v Fletcherjevo sobo, vidi, da je izginil in da je na njegovem mestu na postelji ena od Rachelinih oblek, ukradena iz njene garderobe (“All At Once”). Nicki pokliče Franka in Rachel in vrneta se domov iz Miamija. Deček Fletcher je v redu, toda zalezovalec mu je vzel priponko za oskarje. Ko se zaveda, da sta njen sin in sestra v tako veliki nevarnosti kot ona, Rachel reče Franku, da bo storila vse, kar ji bo rekel, če bosta tako zaščitena. Frank naroči Rachel preklic preostanka svoje turneje in vsi štirje odpotujejo v kočo Frankovih pokojnih staršev (“Run To You (Reprise)”). Frank zaupa Rachel, da ima ta koča veliko spominov in da pogreša svoje starše, za katere si želi, da bi preživel več časa z njimi, preden so umrli. Frank veselo opazuje, kako Rachel deli nežni trenutek s svojo sestro in sinom (“Jesus Loves Me”).

Tisto noč pijana Nicki prizna Franku, da je pisala zalezovalcu in se pretvarjala, da je Rachel, da bi začutila pozornost. Nicki zdaj verjame, da je ona kriva, da se je vse to zgodilo, Frank pa jo potolaži in obljubi, da bo ujel zalezovalca. Kmalu zatem zalezovalec vdre v kabino in se približa Nicki. Verjame, da je to Frank, vendar kriči od groze, ko jo zalezovalec usodno zabode (“Nicki’s Death”). Frank, Rachel in Fletcher stečejo v sobo in najdejo Nicki na tleh. Zalezovalec pobegne, Frank pa se požene za njim in ga poskuša ustreliti. Medtem si Rachel prizadeva svojo sestro obdržati pri življenju, vendar joka, ko ji umira v naročju (“Jezus me ljubi ” (repriza pesmi).

Frank, Rachel in Fletcher se vrnejo domov. Frank tolaži prestrašenega Fletcherja in vpraša Rachel, ali se bo še udeležila podelitve oskarjev. Rachel pove Franku o svojih in sestrinih sanjah o osvojitvi oskarja in se odloči, da bo to storila za svojo sestro.

Na podelitvi oskarjev Rachel izvaja “One Moment in Time” iz filma Queen of the Night, nominiranega za oskarja, ki ga je napisala skupaj z Nicki. Med njenim nastopom se zalezovalec pripravlja, da jo ustreli. Frank to opazi še pravi čas in skoči pred Rachel. Ustreli ga, a samo rani, Rachel pa ga drži v naročju in izreče slavni stavek: “Pusti ga, on je moj telesni stražar!”

Frank se čez nekaj časa vrne v dvorec, ko še vedno okreva po ustrelitvi v roko. Frank se nežno poslovi od Fletcherja in Rachel, ki ga poljubi v slovo, ko se domnevno odpravita na drugo turnejo z novim telesnim stražarjem (“I Will Always Love You”).

Sklep:

Po zadnjih priklonih se celotna zasedba vrne na oder za spektakularno izvedbo pesmi “I Wanna Dance With Somebody”.

Za West Side Story v Ljubljani se je v Londonu prijavilo 400 mladih pevcev

O West Side Story

Topel sprejem po premieri West Side Story v Križankah

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja