Trubadurja z Zubinom Mehto ne bo brez slovenskih statistov


Festival Ljubljana vsem opernim navdušencem nudi edinstveno priložnost, da se tokrat preizkusijo v nekoliko drugačni vlogi – na odrskih deskah.

Prizor iz Trubadurja v Firencah septembra 2022, foto TMMF

Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Gledališče Majskega glasbenega festivala v Firencah) vabi Ljubljančane in druge goste, da se pridružijo 200-članski ekipi kot statisti in postanejo del izjemne produkcije Verdijeve opere Trubadur.

Zubin Mehta v Cankarjevem domu, foto Marijan Zlobec

Predstavi bosta dve, in sicer 8. in 10. julija v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Režiserka predstave je Stefania Garzioli, scenograf in kostumograf Luigi Perego. 

V slovensko prestolnico prihaja priznani italijanski Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Gledališče Majskega glasbenega festivala v Firencah), ki bo nastopil z dvema ponovitvama opere Trubadur. Orkestru bo dirigiral legendarni maestro Zubin Mehta, ki ga je vodil že na zaključku 56. Ljubljana Festivala, ko je orkester tudi nazadnje nastopil pri nas. 

Uprizoritvi ene najbolj znanih oper Giuseppeja Verdija bosta v sklopu 72. Ljubljana Festivala izvedeni 8. in 10. julija v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Prizor iz Trubadurja

Vloge in pogoji za sodelovanje:

dve čarovnici / materi Azucene – 2 moška, starosti od 30 do 40 let, višine od 170 do 180 cm, v dobri fizični pripravljenosti in z dobrimi igralskimi sposobnostmi

pet nun – 2 do 3 moški in 2 do 3 ženske, starosti od 30 do 40 let, višine od 170 do 180 cm, v dobri fizični pripravljenosti in z dobrimi igralskimi sposobnostmi

dvojnica Leonore – 1 ženska, od 30 do 40 let, višine od 165 do 170 cm, v dobri fizični pripravljenosti in z dobrimi igralskimi sposobnostmi.

Razpoložljivost 22. in 23. junija ter od 5. do 10. julija, točen urnik je naveden spodaj:

 • 22. junij, Viteška dvorana, Križanke
 • 10.00-11.00, avdicija
 • 11.30-13.30 in 15.00-18.30, vaje z režiserko
 • 23. junij, Viteška dvorana, Križanke
 • 11. 00-13.30 in 15.00-19.00, vaje z režiserko
 • 5. julij, Gallusova dvorana, Cankarjev dom
 • 17.00-22.30, vaja
 • 6. julij, Gallusova dvorana, Cankarjev dom
 • 17.00-22.30, vaja
 • 7. julij, Viteška dvorana, Križanke
 • 17.00-22.00, vaja
 • 8. julij, Viteška dvorana, Križanke
 • 1o.00-13.00, vaja
 • 20.00, predstava
 • 10. julij
 • 20.00, predstava

Prijave bodo potekale do 1. junija 2024 oziroma do zapolnitve mest. Prijavite se s kontaktnimi podatki (ime, priimek, mobilna številka, e-mail naslov) in merami (konfekcijska številka, številka čevljev in višina) na elektronski naslov:katja.bogovic@ljubljanafestival.si.

Verdijev Trubadur v Firencah

V primeru dodatnih vprašanj se lahko obrnete na telefonsko številko (01) 241 60 10.

Zubin Mehta na koncertu v Ljubljani, foto Marijan Zlobec

V glavnih vlogah bodo nastopili Leon Kim, ki se je po študiju v Koreji specializiral v Italiji, kjer je osvojil več nagrad, denimo prvo mesto na Tekmovanju Cappuccilli-Patanè-Respighi, Carolina López Moreno, ki je nastopila v koncertnih dvoranah, kot sta Carnegie Hall in Berliner Philharmonie (Berlinska filharmonija), Matteo Desole ter Olesja Petrova, ki je sodelovala s priznanimi dirigenti, med njimi so Giordano Bellincampi, Emmanuel Villaume in Valerij Gergijev.

Prizor iz Trubadurja

Za vse, ki si želijo nastopati v operi, je to lahko izjemna izkušnja ter edinstvena priložnost za sodelovanje z največjimi svetovnimi umetniki.

Marca 1851, ko je bil zaradi uspeha Rigoletta še v Benetkah, je Giuseppe Verdi pesniku Salvadorju Cammaranu, zaupnemu sodelavcu prejšnjoh oper Alzire, Battaglie di Legnano in Luise Miller, predlagal nov operni projekt. Predlagano delo je bilo El Trovator Antonia Garcie Gutierreza, romantična drama, uprizorjena v Madridu leta 1836 in do takrat še ne prevedena v italijanščino. Kljub maestrovemu navdušenju je delo potekalo počasi, morda zato, ker Cammarano ni bil tavno navdušen nad dramsko temo. Situacijo je zapletla nenadna in nepričakovana smrt libretista julija 1852, ko je bil libreto skoraj dokončan, zaradi česar je moral Verdi zaprositi za posredovanje Leoneja Emanuela Bardareja, da retušira nekatere dele drame. Kot je že izkusil v Rigolettu, se je skladatelj tudi v Trubadurju osredotočil na nekonvencionalen lik: ciganko Azuceno, nesporno protagonistko opere. Azucena, ki jo prežemajo nasprotujoče si strasti – želja po maščevanju zaradi grozljive smrti svoje matere, žive zažgane zaradi obtožb čarovništva, in ljubezen do njenega posvojenega sina Manrica – zahteva dramatičen glas, ki je sposoben definirati temačen značaj lika, ki je nenehno neuravnotežen, razpet med halucinacijami lastne usode in čustvenimi izbruhi, polnimi patosa. Trubadur, ki je bil prvič uprizorjen 19. januarja 1853 v gledališču Apollo v Rimu, je zaradi posrečenosti svojih melodičnih invencij, strastne liričnosti in angažirane orkestracije, ki vedno pozorno poudarja značaje štirih protagonistov, hitro postal najbolj priljubljena opera Verdijevega časa.

Podelitev odlikovanja, foto Marijan Zlobec

Gostovanje na 72. Ljubljana Festivalu lahko razumemo tudi kot posebno priznanje in zahvalo Ljubljani in Sloveniji za visoko državno odlikovanje – zlati red za zasluge, ki ga je Zubin Mehta prejel pred leti v predsedniški palači.

Zahvala Zubina Mehte, foto Marijan Zlobec

Zubin Mehta bo verjetno najstarejši glasbenik, ki je v Ljubljani nastopil v časovnem razponu 65 let.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja