Razstava ilustracij Ane Košir in Vaneta Kosturanova ob novih knjigah


V ljubljanski galeriji Antikvitete Novak so odprli razstavo ilustracij in ob njih knjig, v katerih so objavljene. Avtorja ilustracij sta Ana Košir ter makedonski slikar in ilustrator Vane Kosturanov.

Ana Košir s svojo ilustracijo, vse fotografije Marijan Zlobec

Predstavitev knjig z ogledom ilustracij priznane slovenske akademske slikarke in ilustratorke Ane Košir ter večkrat nagrajenega makedonskega umetnika Vaneta Kosturanova v galeriji Antikvitete Novak na Jurčičevem trgu 2 v Ljubljani je s predstavitvenim nagovorom odprl lastnik galerije, zbiratelj umetnin, kustos in organizator razstavnih in drugih kulturnih dogodkov, v zadnjem času še izdajatelj likovnih monografij in katalogov Franci Novak.

Nagovor Francija Novaka

Na ogled so ilustracije iz odlične slikanice Čarobna omara Jane Bauer, ki jo je s prepoznavno likovno govorico obogatila Ana Košir, ter ilustracije iz poetičnih avtorskih slikanic Deklica in mesto ter Deklica in medvedek Vaneta Kosturanova. Vse tri slikanice so izšle pri KUD Sodobnost International.

S skupnimi močmi nazaj na svoje mesto

Otvoritvi je sledil kratek pogovor z avtorico knjige Jano Bauer ter z umetnikoma – ilustratorjema, ki so spregovorili o svojem ustvarjanju, o virih navdiha in o ilustriranju omenjenih mladinskih knjig z izvirnimi ilustracijam, ki vsaka na svoj način navdušujejo z igrivim, barvitim in edinstvenim likovnim jezikom. Posebej dragoceno in redko je bilo srečanje z makedonskim slikarjem, ki pa je spričo razvoja svoje hčerke spoznal še lepoto ilustracij ter pisanja izvirnih knjig zanje. Z ustvarjalcema ilustracij in pisateljico se je pogovarjala literarna kritičarka Alenka Urh.

Alenka Urh in Jana Bauer

Ana Košir je priznana slovenska slikarka in ilustratorka. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost, smer slikarstvo, pri profesorju Janezu Berniku.

Ana Košir je bila v središču pozornosti

Od zaključka študija se poklicno ukvarja z ilustracijo; njene podobe spremljajo poezijo in prozo, prepoznaven pečat je vtisnila mnogim pravljicam in slikanicam. Živi in dela v Ljubljani.

Ana Košir in Vane Kosturanov, ki razlaga nastanek svojih ilustracij in knjig

Vane Kosturanov je večkrat nagrajeni makedonski umetnik, ki svoja likovna dela razstavlja po vsem svetu.

Ilustracija Vaneta Kosturanova

Svojo vizualno pripoved Kosturanov pogosto gradi na izrazitem kontrastu, ki se na ključni točki pripovedi razcveti v eksplozijo živahnih barv. Vane živi in dela v mestu Strumica v Severni Makedoniji.

Jana Bauer: Čarobna omara, ilustracije Ana Košir (2023)

Nekoč je na nekem gradu živela kraljična. Ni imela ustnic, rdečih kot kri, ne oči, črnih kot oglje. Ni bila prijazna niti ljubezniva. Še posebej na svoj rojstni dan ne, takrat ji nič ni bilo prav. Utrujena kralj in kraljica nista več vedela, kaj naj ji še podarita, toda iz zagate ju je rešil naglušni grajski čarovnik: kraljična je dobila čarobno omaro. Pozor, izpolnila ji bo šest želja, na vsak rojstni dan eno! Čarobna omara nam odpre vrata v pravljični svet, poln prismuknjene duhovitosti in igrivosti. Svet, v katerem želje oživijo na nepričakovane načine, vabi k pogovoru o tistem, kar imamo, in tistem, kar si želimo, o razvajenosti in skromnosti, pa tudi o naravnih lepotah in – ne boste verjeli – celo o plastični vrečki. Knjige za otroke pisateljice Jane Bauer so prejele številne domače in tuje nagrade.

Vane Kosturanov: Deklica in mesto (2023)

V sivem mestu, ki je bilo tako dolgočasno, da so iz njega izginili še metulji, ptice in sonce, je živela deklica. Nekega dne je razmišljala o množici osamljenih ljudi, ki so v mestu sicer skupaj, a sami, in zatavala v gozd. Tam je odkrila svet, poln barv, ptic in metuljev. Nenadoma se ji je utrnila odlična zamisel … Nežna zgodba, ki jo je iz makedonščine odlično prevedel Aleš Mustar, bo navdihnila otroke in odrasle.

Predstavitev avtorjev in gostov

Vane Kosturanov: Deklica in medvedek (2024)  

Deklica in medvedek nas vabita na posebno pustolovščino. Skupaj potujeta skozi letne čase in odkrivata nove stvari, lovita veter v lase in se igrata skrivalnice s soncem, osvajata najvišje vrhove in se potapljata v morju, vse dokler nekega dne … Vane Kosturanov nam z nežnimi ilustracijami pričara toplo sanjsko zgodbo o prijateljstvu in odraščanju. Slikanica Deklica in medvedek je bila leta 2019 uvrščena v katalog Bele vrane, na knjižnem sejmu v Skopju je bila istega leta izbrana za najboljšo ilustrirano knjigo. Tudi to slikanico je prevedel Aleš Mustar.

Ilustracija Vaneta Kosturanova

Kako Vaneta Kosturanova predstavlja Sodobnost

Vane Kosturanov je nekdo, ki si večji del življenja kaj izmišlja. Včasih nove slike, včasih pa si izmisli in nariše slikanico za otroke. Na tem svetu se je tako zaigral, da je naslikal že tri avtorske slikanice: Zvezdnat otrok (2018), Deklica in medvedek (2019) ter Deklica in mesto (2020). Preostali čas riše na papir in tudi na platno, včasih pa riše ilustracije za druge pisatelje (ki so tudi znani izmišljevalci). Za svoja izmišljena dela včasih dobi nagrado. Vane živi in dela v Strumici, v čisto navadnem in resničnem mestu.

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja