Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA dvakrat na 72. Ljubljana Festivalu (11)


Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA se bo na 72. Ljubljana Festivalu predstavil dvakrat oziroma z dvema koncertoma v Poletnem gledališču v Križankah, in sicer 23. julija ob 21. uri z naslovom The Chick Corea Symphony Tribute Ritmo, in 24. julija ob 21. uri z naslovom Španske noči.

Josep Vicent, foto glasbenikova spletna stran

Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA bo vodil dirigent Josep Vicent, glavni solist bo klarinetist in saksofonist Paquito D’ Rivera.

Nastopili bodo še Trio Emilio Solla

Emilio Solla, klavir
Ferenc Nemeth, bobni
Jorge Roeder, kontrabas

Antonio Lizana, vokal in saksofon
David Pastor, prva trobenta

Chick Corea, foto Wikipedija

Program:
Chick Corea, prir. Emilio Solla:
Señor Mouse
Spain
Children’s songs
Love Castleemilio solla
Crystal Silence
Pixeland Rag

Chick Corea, foto FB profil

Leprechaun’s Dream
My Spanish Heart
Armando’s Rhumba
El Bozo
Spanish Fantasy

Chick Corea (1941 – 2021) je bil ameriški jazz pianist in skladatelj, ki je v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja kot član zasedbe Milesa Davisa sodeloval pri rojstvu jazz fusiona. Pozneje se je usmeril v prosto improvizacijo in ustanovil legendarno skupino Return to Forever ter sodeloval z vrsto drugih jazz velikanov, kot sta Gary Burton in Herbie Hancock. Z nagrado grammy je bil nagrajen kar 27-krat.

Chick Corea (1941 – 2021)

Njegove skladbe bo izvedel ADDA Simfònica Alicante (Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA), ki pod vodstvom šefa dirigenta Josepa Vicenta s svojo inovativnostjo in slogovno vsestranskostjo navdušuje občinstvo po vsem svetu.

ADDA Simfònica Alicante

Od leta 2015 je Josep Vicent umetniški in glasbeni direktor ADDA Auditorium v ​​Španiji. Od leta 2005 je umetniški vodja Svetovnega orkestra Jeunesses Musicales, bil pa je tudi glavni dirigent Simfoničnega orkestra Balearskih otokov (OSIB) in festivala Xenakis.

Njegova vznemirljiva dirigentska kariera mu je prinesla redno sodelovanje z nekaterimi najprestižnejšimi ansambli po vsem svetu: Rotterdamska filharmonija, Pariški komorni orkester, Belgijski nacionalni orkester, Residentie Orkest Haag, Španski nacionalni orkester, Kijevski simfonični orkester, Leipziški orkester Gewandhaus, Simfonični orkester La Monnaie, Londonski simfonični orkester, Liverpoolska filharmonija, Kraljevi filharmonični orkester, Južnonizozemska filharmonija, Barcelonski simfonični orkester (OBC), Slovenska filharmonija, Čilski simfonični orkester, New World Symphony.

Josep Vicent je dirigiral operne produkcije v Teatro Real de Madrid, Teatro del Liceo de Barcelona, ​​Leipzig Opera in Teatro de la Maestranza v Sevilli. Od leta 2014 dela tudi kot glasbeni vodja ter dirigent s priznano operno in gledališko skupino La Fura dels Baus.

Pastorala za planet na lanskem 71. Ljubljana Festivalu, foto Marijan Zlobec

Zelo predan sodobni glasbi je premierno izvedel na stotine novih del, ki so dosegla velik uspeh. Bil je umetniški vodja skupine The Amsterdam Percussion Group (ki jo sestavljajo solisti Kraljevega orkestra Concertgebouw) in redno dirigira specializiranim skupinam, kot je Cadaqués Orchestra Contemporary Ensemble.

Josep Vicent

Adda simfonica Alicante ADDA in španski dirigent sta bila letos s svojo zgoščenko s posnetki glasbe Chicka Coree nominirana tako za nagrado grammy kot latin grammy. Na odru se jim bodo pridružili Trio Emilio Solla, flamenko pevec in saksofonist Antonio Lizana, trobentač David Pastor ter izkušeni kubansko-ameriški saksofonist in klarinetist Paquito D’Rivera.

Paquito D’Rivera, foto Wikipedija

Ta je bil član kubanske skupine Irakere, v osemdesetih letih pa je začel voditi številne skupine v ZDA. V karieri je sodeloval z najuglednejšimi ameriškimi orkestri in ustvaril mnogo plošč, ki spajajo bebop, klasično, latino jazz ter karibsko glasbo, in ki so prejele najvišje ocene kritikov ter zasedale vrhove lestvic najboljših jazz albumov. Je edini izvajalec, ki je prejel nagrado grammy tako v kategoriji klasične kot latino glasbe.

Paquito D’Rivera, foto Wikipedija

Drugi koncert bo imel naslov Španske noči

Program:
Arturo Márquez: Danzón št. 2
Astor Piazzolla: Štirje letni časi v Buenos Airesu
***
Manuel de Falla: Triogelni klobuk, suita
Maurice Ravel: Boléro

Tango Astorja Piazzolle, imenovan nuevo tango,  je zaradi svoje kromatičnosti, elementov jazza ter razširjenega inštrumentarija sprva naletel na odpor. Tako kot sam tango je Piazzolla najprej doživel odobravanje zunaj Argentine, toda do osemdesetih let prejšnjega stoletja je bil širše sprejet tudi v svoji domovini, kjer so ga videli kot rešitelja tanga, danes pa ga izvajajo tudi klasični poustvarjalci.

Štirje letni časi v Buenos Airesu  so zrelo delo, ki je nastalo leta 1970. Suito bo izvedel omenjeni Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA, ki je postal ključni del glasbene scene v obalnem mestu Alicante.

Koncertna dvorana z blizu 1300 sedeži

Moderna arhitektura

Sodoben arhitekturni in oblikovalski pristop

Orkester bo tudi tokrat vodil šef dirigent Josep Vicent, ki slovi kot pionir pri raziskovanju novih oblik poustvarjanja. Z orkestrom iz Alicanteja je sodeloval pri številnih uspešnih odrskih produkcijah ter svetovnih premierah del slogovno različnih umetnikov.

Pastorala za planet na lanskem 71. Ljubljana Festivalu, foto Marijan Zlobec

Med drugim sodeluje s slovito špansko gledališko skupino La Fura dels Baus, s katero je na lanskem 71. Ljubljana Festivalu predstavil spektakel Pastorala za planet.

Fabio Furia, foto Wikipedija

V vlogi solista bo nastopil Fabio Furia, eden vodilnih bandoneonistov, ki je za svoj inštrument odprl akademijo v Italiji in redno koncertira ter organizira mojstrske tečaje, letos pa se bo predstavil tudi v sklopu Mojstrskih tečajev Festivala Ljubljana. Za uvod v Štiri letne čase bo izvedena plesna skladba sodobnega mehiškega skladatelja Artura Márqueza, po premoru pa bosta sledili andaluzijsko navdihnjena suita Triogelni klobuk Manuela de Falle in Boléro Maurica Ravela.

Fabio Furia, foto Wikipedija

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja