Filmska glasba Johna Williamsa na 72. Ljubljana Festivalu (8)


Filmska glasba najslavnejših svetovnih skladateljev sodobne in polpretekle zgodovine, če je npr. Ennio Morricone, ki je sam nastopil kot dirigent svoje filmske glasbe v Križankah že zgodovina, je v zadnjh letih dočakala obsežno predstavitev in množičen ter topel sprejem občinstva na Ljubljana Festivalih.

John Williams, foto splet

Letos bo v ospredju večer filmske glasbe Johna Williamsa, verjetno največje glasbene legende na področju tega glasbenega žanra, ki pa ni samo ustarjalec filmske glasbe, ampak je odmevnost našel na primer še v svojem violinskem koncertu, ki ga je posvetil slavni solistki, violinistki Anne – Sophie Mutter. Williams je lani obiskal njen koncert na Salzburških slavnostnih igrah, kjer je nastopila z Bostonskim simfoničnim orkestrom, ki je sicer nadaljeval gostovanje v Ljubljani, a brez nje in Williamsovega koncerta.

Johm Williams

Kako bo z njegovim obiskom 72. Ljubljana Festivala je še skrivnost. Ne nazadje John Williams ni več mladenič, ampak je že prekoračil devetdeseta leta, saj je bil rojen leta 1932.

John Williams je najbolj ploden in najbolj cenjen živeči skladatelj filmske glasbe in največkrat nominirana oseba za nagrade na svetu.

Življenje in glasba

Rodil se je v New Yorku, a se je z družino preselil v Los Angeles, ko je bil star 16 let. Obiskoval je univerzo UCLA in študiral kompozicijo pri Mariu Castelnuovu-Tedescu.

Po službi v letalskih silah se je Williams vrnil v New York, da bi obiskoval Juilliard, kjer je študiral klavir pri Rosini Lhevinne. Deloval je tudi kot jazz pianist v obeh klubih in na snemanjih.

Williams se je vrnil v Los Angeles in začel svojo kariero v filmskih studiih, kjer je sodeloval s skladatelji, kot so Bernard Herrmann, Alfred Newman in Franz Waxman.

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je pisal glasbo za številne televizijske programe in za svoje delo prejel dva emmyja.

Williamsova kariera skladatelja filmske glasbe se je začela s svojim prvim nastopom na platnu za film Since They’re Young.

John Williams je napisal glasbo za film The Reivers (Tatovi) leta 1969

Leta 1974 je Steven Spielberg prišel k Johnu Williamsu, potem ko ga je njegova glasba za The Reivers prevzela, in mu predlagal, da bi napisal glasbo za njegov film The Sugarland Express. To je bil začetek enega največjih sodelovanj med filmskim skladateljem in režiserjem.

The Sugarland Express iz leta 1974 režiserja Stevena Spielberga in skladatelja Johna Williamsa

Njegov prvi oskar je bil za priredbo glasbe za ekranizacijo Fiddler on the Roof. Leta 1976 je prejel drugega za Jaws (režiserja Spielberga).

Leta 1978 je sledil oskar za Vojno zvezd v tekmovanju še z eno lastno filmsko glasbo, to je glasba Spielbergovega filma Bližnja srečanja tretje vrste. Oskarja je prejel tudi za glasbo v filmu E. T. – Vesoljček in za srhljivo glasbeno podlago Schindlerjevega seznama.

Williams je komponiral glasbo in bil glasbeni režiser pri več kot petinsedemdesetih filmih.

Williams je bil 54 krat nominiran za oskarja, petkrat ga je prejel.

Poleg svoje filmske glasbe je Williams napisal številne koncertne skladbe, vključno z dvema simfonijama, koncertom za fagot, koncertom za violončelo, koncertoma za flavto in violino, koncertom za trobento ter koncertoma za klarinet in tubo.

Glasbo za filme Vojna zvezd je izvajal Londonski simfonični orkester, eden najboljših na svetu, ki pride na 72. Ljubljana Festival.

Večer glasbe Johna Williamsa bo izvedel orkester Sofijske filharmonije, nastopil bo Nacionalni zbor Sofijske filharmonije, dirigent pa bo mednarodno znani dirigent Najden Todorov. Koncert bo 22. avgusta ob 20.30 v Poletnem gledališču Križanke.

Najden Todorov, foto Wikipedija

John Williams je v dolgi karieri ustvaril nekaj najbolj priljubljene in prepoznavne filmske glasbe v zgodovini kinematografije. Čeprav je spreten v različnih kompozicijskih tehnikah, je v osnovi romantičen skladatelj, ki tradicionalni glasbeni izraz pogosto združuje s potezami avantgarde in popularne glasbe. Njegova sposobnost izražanja dramatičnega bistva filma je vodila do sodelovanja v raznovrstnih projektih, kot so Indiana JonesJurski parkSchindlerjev seznamJFK  in Reševanje vojaka Ryana. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med njimi 26 grammyjev, pet oskarjev, tri emmyje in štiri zlate globuse. S 54 nominacijami za oskarja je največkrat nominiran skladatelj in nasploh drugi največkrat nominiran posameznik, takoj za Waltom Disneyjem.

Bolgarski glasbenik Najden Todorov slovi po vsestranskosti in živih interpretacijah. Velja za enega najbolj nadarjenih sodobnih bolgarskih glasbenikov in vsestranskega poustvarjalca z živimi interpretacijami. Med študijem se je med drugim izobraževal pri Urošu Lajovicu na Dunaju. Z orkestrom, ki je bil ustanovljen leta 1892 in je ena izmed vodilnih institucij bolgarskega glasbenega življenja, sodeluje že od leta 2001, leta 2017 pa je postal njegov direktor.

Program:
John Williams:
Hedwigina tema iz filmov Harry Potter
Double Trouble iz filma Harry Potter in jetnik iz Azkabana
Somewhere in My Memory iz filmov Sam doma
Tema letenja iz filma E. T. – Vesoljček

Tema iz filma Schindlerjev seznam
Supermanova koračnica iz filmov Superman

***

John Williams:
Tema iz filmov Vojna zvezd
Bitka junakov iz filma Vojna zvezd: Epizoda III – Maščevanje Sitha
Dvoboj usod iz filmov Vojna zvezd
Jedijevi koraki in finale iz filma Vojna zvezd: Sila se prebuja
Tema princese Leie iz filmov Vojna zvezd
Cesarska koračnica iz filmov Vojna zvezd

Yodina tema iz filmov Vojna zvezd
Prestolna soba in tema iz filmov Vojna zvezd

John Williams in Seiji Ozawa leta 1997 v Bostonu, foto BSO

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja