Znane nominiranke za najboljši prvenec 39. SKS


39. Slovenski knjižni sejem bo med petimi tradicionalnimi vsakoletnimi nagradami podelil tudi priznanje za najboljši literarni ali knjižni prvenec leta Društva slovenskih pisateljev. Nagrado bodo podelili v četrtek, 23. novembra, ob 18. uri na Pisateljskem odru Slovenskega knjižnega sejma z neposrednim prenosom na valovih Radia Slovenija, Tretji program – program Ars.

Nominirane so samo ženske

Žirija v sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Nada Breznik in Borut Gombač je med knjigami, ki so prispele na razpis, izbrala sledeče nominiranke za nagrado literarni prvenec 39. Slovenskega knjižnega sejma:

Lara Božak, foto Knjižni kažipot

Lara Božak: Z luknjami v prepihu. Literarno društvo IA, 2023
Laura Buzeti: Posuj se s pepelom vaših očetov. Litera, 2023
Pia Prezelj: Težka voda. Goga, 2023

Utemeljitve žirije za prvenec 2023
Lara Božak:

Z luknjami v prepihu. Literarno društvo IA, 2023
»Koordinatno izhodišče / še zmeraj postavljam / vsak dan znova / ko sem nedefinirana / točka / laže prestopam svoje bregove«, zapiše pesnica Lara Božak v svojem pesniškem prvencu Z luknjami v prepihu (Literarno društvo IA, 2023). Čeprav zapisano bralcu sprva morda deluje kot nekakšna verzificirana definicija pesničine poetike, temu ni tako, saj se citirani verzi v našo notranjost zapisujejo in pojmovno oblikujejo prav s svojo neukrotljivostjo. Vzamejo namreč »več kot bi dopuščala / prostornina verza«. Pri tej izrazito večplastni zbirki torej ne gre le za preseganje funkcionalnih plasti besede in besednih zvez, ne gre le za iskanje podtalnih in podkožnih asociativnih in metaforičnih pomenov, ampak za sprotne premike pisne podlage. Tla, na katera se s pisalom naslanja pesničino telo, so porozna, zato je zbirka polna nevsiljivih večsmernih prehodov iz zvočnosti v nemost, iz hreščavosti v mehkobo, iz intimnosti v družbeno kritiko, iz mesenosti v metafiziko. Telesnost je na eni strani boleče prisotna in zgoščena (»z vsakim hitrim vdihom / se pljuča stisnejo v pest«), na drugi pa nezanesljiva v svoji razteleseni anatomiji (»to bo približno šestnajst metrov / brazdavega črevesja / komaj kje kakšna kontinuiteta / varneje bi bilo špancirati / po pločniku). Skratka, pesniški prvenec Lare Božak je samosvoja zbirka poglobljenega iskanja ravnovesja med danim in neulovljivim ali kot pravi pesnica: »vse je v ravnovesju / še bolj pa v agregatu/ ki ga ta prinaša / pod svojimi rebri«.

Laura Buzeti: 

Posuj se s pepelom vaših očetov. Litera, 2023

Zgodovinski roman Posuj se s pepelom vaših očetov pisateljice Laure Buzeti v ničemer ne daje slutiti, da je prvenec, saj je napisan tako, kot bi ga pisala roka izurjene romanopiske. Njeni protagonisti so zavoljo odlično izrisanih značajskih potez in psiholoških značilnosti, živi in prepričljivi. Jedro romana in njegovo izhodišče je poklek nemškega kanclerja Willya Brandta pred Spomenikom herojem in žrtvam Varšavskega geta ob podpisu sporazuma med Nemčijo in Poljsko, s katerim so bila Poljski vrnjena v vojni zasedena ozemlja. Pisateljica dogajanje okoli tega strne v pičle tri dni, v katerih skozi dialoge in razmišljanja protagonistov spretno prikaže vso težo krivde agresorja in travme žrtev agresije. Skozi podrobne opise kratkih trenutkov kanclerjeve prisotnosti v Varšavi skuša novinarka, tudi sama žrtev vojnih zločinov, doumeti iskrenost njegovega kesanja. Da je odpuščanje ljudi, ki so jih vojni zločini neposredno prizadeli, boleč proces, ki se nadaljuje skozi njihove potomce, da je priznanje krivde in uvid v vse razsežnosti zločinske agresije, enako travmatično, prikaže pisateljica skozi družinsko zgodbo poljske novinarke, ki poroča o dogodku, in drobce naključnih srečanj z nemškim fotografom, spremljevalcem protokolarnega dogodka. Skrajno previdni in nezaupljivi zametki sprave se dogajajo na dveh nivojih, na nivoju dveh narodov in na globoko intimnih nivojih posameznih predstavnikov obeh. To je vsekakor velika in univerzalna tema, ki presega konkretno zgodovinsko ozadje, saj boleče odseva tudi današnji čas in dogajanje v njem, posegla pa bo tudi v prihodnost. Pisateljica Laura Buzeti jo je mojstrsko strnila v subtilno in napeto pripoved.

Pia Prezelj:

Težka voda. Goga, 2023

Pia Prezelj v kratkem in premišljeno zgoščenem romanu Težka voda (Založba Goga, 2023) natančno zariše odmaknjen svet vdove Ide in njenih najbližjih vaščanov in vaščank, čeprav gre morebiti le za fizično bližino. Idi je namreč najbliže le Milena, ki se je kot deklica preselila v Avstrijo, nakar je najstništvo prineslo le pozebo telesnosti. Zaradi tabuja lezbične ljubezni se je Ida tudi sama raje oprijela vaških govoric o njenem ožganem mednožju, zaradi česar naj ne bi mogla imeti otrok, tako kot je tiho pristajala na moževo varanje. Delo je napisano v nekakšnem sočasju preteklosti in sedanjosti, vračanju istega, ali celo v veččasju, s čimer avtorica mestoma enigmatično besedilo slednjič razpira skozi številne možnosti, saj, kot ugotavlja junakinja Ida, nima le klobasa dveh koncev, ampak ima lahko več reči kopico koncev. Tudi Idina usoda bi lahko imela drugačen konec, čeprav je navidezno živela po družbenih pričakovanjih, kot nagačeni zajec, ki zre vanjo z nočne omarice. Bil je darilo, ki si ga nikoli ni želela.

Predstavitev Laure Buzeti same založbe Litera

Zahodnonemški kancler Willy Brandt je 7. decembra 1970 pokleknil pred spomenikom heroja v varšavskem getu med drugo svetovno vojno. Gesta je bila tarča kritik kot tudi pohval. V množici novinarjev, diplomatov in mimoidočih so dogodku priča tudi trije osrednji liki romana: Otto Gottlieb, Dorota Janowska in Florian Janowski. Zgodba sledi njihovim doživljanjem v času treh dni kanclerjevega obiska, od njegovega prihoda, 6. decembra, do odhoda, 8. decembra. Kanclerjev obisk pomeni soočanje s preteklostjo, spomini, kolektivnimi in osebnimi travmami. Dorota, ki je bila med vojno ugrabljena in posvojena v Nemčijo kot del procesa germanizacije, se mora v času kanclerjevega obiska znova soočiti s svojim občutkom identitete, razumevanjem vojne in krivde. Svojo vojno izkušnjo izrazi v poeziji, ki daje dogajanju v romanu še poseben pečat. Ko svojo željo, da bi poezijo objavila kot pesniško zbirko, izrazi bratu Florianu, jo ta zavrne. V romanu spoznavamo Varšavo tudi skozi oči fotonovinarja Otta, ki v Varšavo prispe, da bi za revijo Der Spiegel dokumentiral kanclerjev obisk. Kljub zavedanju nacističnih zločinov je optimističen, da bosta državi dosegli spravo. Po srečanju s prodajalcem v knjigarni (Florianom) je njegovo upanje omajano. Otto, čeprav rojen po vojni, se je prisiljen soočiti z odgovornostjo do spominjanja in preprečevanja vojne in podobnih zločinov. Čeprav zgodba spremlja kanclerjev obisk, je osredinjena na posameznike in njihove travme ter tragično zgodbo družine Janowski, kot tudi na doživljanje kolektivne krivde in prevzemanje odgovornosti.

Laura Buzeti, foto Vestnik

Laura Buzeti (2000) je osnovno šolo obiskovala v Bakovcih. Srednješolsko izobraževanje je nadaljevala na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer. Na Filozofski Fakulteti Univerze v Mariboru je leta 2022 diplomirala iz psihologije, trenutno pa študij nadaljuje na drugi stopnji. Posuj se s pepelom vaših očetov je njen romaneskni prvenec.

O knjigi Pie Prezelj Težka voda

V svetu, ki ga naseljujejo Ida, Marta, Tone in Lojze, na vrtovih gnijejo paradižniki, na nočnih omaricah ždijo nagačeni zajci, krave pa je treba slej kot prej ustreliti med oči. Nič čudnega, če na blatni zemlji komu usodno spodrsne ali pa mu glavo spešta kakšno drevo; Gospod vendarle daje in jemlje, povrh vsega pa še odpušča. 

V romanu Težka voda, svojstveni anatomiji krivde, ki prelamlja s tradicijo slovenske povesti, se drobci iz življenja starejše protagonistke Ide med posledicami zamolčane preteklosti in neizživete prihodnosti postopoma sestavljajo v okrušeno celoto. Ta v ekspresivnem, dovršenem slogu razkriva predvsem bridko resnico o prepletenosti življenj znotraj manjše vaške skupnosti, kjer se vse zdi na dlani, pa vendar skrivnost rojeva nove skrivnosti. 

Spremno besedo je zapisala Maja Šučur.

https://www.rtvslo.si/kultura/intervju/pia-prezelj-slovenci-smo-imeli-malo-prehitro-pot-od-motike-do-ipada/676136

Marijan Zlobec

 

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja