Boris Pahor na pragu 103. rojstnega dne v Ljubljani


“Svetovno znani slovenski pisatelj in mislec Boris Pahor se je včeraj udeležil praznovanja francoskega državnega praznika 14. julija na Fužinskem gradu v Ljubljani.” Tako sem začel svoje poročilo na WordPressu leta 2016, ki ga sedaj obnavljam, ker je bil uničen z enostransko odločitvijo ameriškega lastnika WordPress.

Medsebojna čestitka dveh slovenskih nosilcev najvišjega francoskega odlikovanja vitez legije časti Boris Pahor in Evgen Bavčar, vse fotografije Marijan Zlobec

Pahor je prišel v Ljubljani zvečer s svojimi primorskimi rojaki, da bi skupaj z njimi in drugimi gosti, svojimi številnimi prijatelji in znanci skupaj počastil in čestital prijatelju Evgenu Bavčarju za najvišje francosko državno odlikovanje vitez legije časti, s katerim je našega intelektualca odlikoval francoski predsednik, o čemer smo tu sinoči že poročali.

Boris Pahor se je kar nenadoma, nepričakovano in z rahlo zamudo pojavil na slovesnosti in takoj pohitel k Evgenu Bavčarju

Pahor je bil v hipu v središču ne le medijske pozornosti, ampak celotnega zbora, tako da na koncu ni več zmogel sprejemati vseh, saj se je zdelo, kot da je zdravnik, pri katerem čakajo ljudje v vrsti za pregled.

Francoski veleposlanik Pierre-François Mourier, Evgen Bavčar in Boris Pahor

Pahor in Bavčar sta spričo množice obiskovalcev in čestitk hitro sedla, saj je bil dan za oba sila naporen

Pahorja je iz Trsta prišla pozdravit Tatjana Rojc

Pahor se je kar dolgo zaklepetal z Lojzetom Peterletom

Pahorja je iz Pariza prišel pozdravit likovni umetnik Thomas Soriano

Mirsad Begić pripravlja spomenik Borisu Pahorju za njegov bližnji rojstni dan

Pahor je ohranil smisel za humor, čeprav ugotavlja, da ni ravno veliko snovi zanj

Boris Pahor in pesnica ter prevajalka Barbara Pogačnik

Pahor še vedno ugotavlja, da Slovenci nimamo narodnega ponosa, ne starejši in še manj mlajši, najmanj pa sedanja slovenska mladina, tako v zamejstvu kot v osrednji Sloveniji.

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja