Še dva komorna koncerta na 71. Ljubljana Festivalu


Še dva komorna koncerta na 71. Ljubljana Festivalu se napovedujeta v prihodnjih dneh. 21. in 25. avgusta se bomo v Križevniški cerkvi prepustili glasbi izpod prstov dveh duov. V ponedeljek bomo ob 20. uri prisluhnili Klavirskemu duu Witkowski, ki ga sestavljata zakonca Fabio in Gisele Witkowski, štiri dni kasneje pa ustanoviteljema Dua Lorenz-Brizani, violinistu Domnu Lorenzu in violončelistu Bernardu Brizaniju.

Fabio in Gisele Witkowski, foto Festival Ljubljana

Brazilska pianista Fabio in Gisele Witkowski, ki sta na svetovnih koncertnih odrih znana kot Klavirski duo Witkowski, sta se na mednarodni glasbeni sceni uveljavila s svojimi vznemirljivimi in živahnimi koncerti za klavir štiriročno ter na recitalih za dva klavirja. Duo nastopa na prestižnih prizoriščih, kot so Kennedyjev center za uprizoritvene umetnosti v Washingtonu, znamenita Simfonična dvorana v Šanghaju, Vila Musica v Nemčiji in Koncertna dvorana v Shenzhenu. Med drugim je nastopil z Državnim simfoničnim orkestrom São Paulo, Simfoničnim orkestrom Hartford in Florentinskim komornim orkestrom. Zakonca Witkowski predajata svoje glasbeno znanje tudi na mlajše generacije. Oba poučujeta na Šoli Hotchkiss v Connecticutu, na kateri je Fabio vodja Oddelka za vizualne in uprizoritvene umetnosti ter direktor glasbenega programa.

Duo bo izvedel slogovno raznolika dela, začenši s Schubertovo Fantazijo v f-molu, enim skladateljevih največjih in najizvirnejših klavirskih del. Sledila bo Barberjeva baletna suita različnih popularnih plesov s komičnim značajem. Recital bo sklenila klavirska izvedba Milhaudovega Vola na strehi, ki je prežet z več kot 20 različnimi brazilskimi melodijami in številnimi latinskimi ritmi.

Program:

Franz Schubert: Fantazija v f-molu, D. 940

Samuel Barber: Spominki, op. 28

Darius Milhaud: Vol na strehi, op. 58

Duo Domen Lorenz in Bernardo Brizani, foto Festival Ljubljana

Duo Lorenz-Brizani sestavljata Domen Lorenz in Bernardo Brizani. Prvi je od leta 2014 stalni član Orkestra SNG Opera in balet Ljubljana, ki se je začel učiti violino pri petih letih. Je prejemnik številnih prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih v Ljubljani, Gorici, Trstu in Zagrebu. Na mednarodnem glasbenem forumu pod pokroviteljstvom Dunajske filharmonije je bil kot član komorne zasedbe izbran za sklepni koncert v Brahmsovi dvorani uglednega Glasbenega združenja. Bernardo Brizani izhaja iz glasbene družine. Violončelo je prav tako začel igrati s petimi leti. Med letoma 2006 in 2012 je študiral pri znameniti Nataliji Gutman na Konservatoriju v Firencah in se redno udeleževal mojstrskih tečajev violončela pri priznanih profesorjih. Študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani je končal leta 2012, kjer je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Osvojil je številne nagrade in priznanja ter igral na nekaterih pomembnih glasbenih prireditvah doma in v tujini. Leta 2020 je pridobil naziv asistenta na področju violončela.

Bernardo Brizani, foto Marijan Zlobec

Dvojec bo v prvem delu odigral godalna dueta izredno plodnega avstrijskega skladatelja F. A. Hoffmeisterja, ki je danes poznan predvsem kot glasbeni založnik, saj je leta 1785 ustanovil eno prvih založniških hiš na Dunaju. V drugem delu bo mogoče slišati godalna dueta W. A. Mozarta – skladbi, ki predstavljata skladateljevo mojstrsko obvladanje melodične invencije, harmonije in medsebojne igre med inštrumentoma v komornem mediju.

Program:

F. A. Hoffmeister: Duet za violino in violončelo, št. 1 v C-duru iz 3 dueti, op. 6

F. A. Hoffmeister: Duet za violino in violončelo, št. 3 v A-duru iz 3 dueti, op. 6

***

W. A. Mozart: Duo za violino in violo št. 1 v G-duru, K. 423

W. A. Mozart: Duo za violino in violo št. 2 B-duru, K. 424

Violončelist Bernardo Brizani je kompleten muzik

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja