Štiri književne novosti pri Cankarjevi založbi


Pri Cankarjevi založbi so izšla štiri nova književna dela. Med domačimi avtorji se s svojim drugim romanom Brezmadežna predstavlja Zoran Predin, prvenec Ajaccio, ponovno pa je delo Ive L. Novak. Priljubljeni italijanski pisatelj Marco Missiroli prihaja med slovenske bralce z novim romanom Ko imel bi vse, britanski novinar in pisec Jack Fairweather pa se nam predstavlja z biografsko-zgodovinsko knjigo Prostovoljec.

Kolaž

V družbi Zorana Predina, Ive L. Novak, prevajalke Maje Novak ter urednikov dr. Andreja Blatnika in dr. Aljoše Harlamova bo predstavitev potekala v torek, 30. maja, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij, Slovenska 29 v Ljubljani.

Naslovnica

Uspešen glasbenik Zoran Predin se vse bolj uveljavlja tudi na literarnem področju. Njegov novi roman Brezmadežna je politična satira s primesmi družinskega romana, antiutopije in kriminalke. Življenja treh glavnih junakov se prepletejo v zgodbo o mladostni ljubezni in ljubosumju, o svobodi in pobegu, vojski in zaporu, o norosti, bogastvu in boju za oblast.

V neimenovani srednjeevropski državici, ki nikakor ni Slovenija, pride do vojaškega udara in ustanovitve katoliške in veganske Kneževine. Toda v resnici je bila še usodnejša tista noč pred štiridesetimi leti, ko so se v porodnišnici na isti dan rodili kar trije otroci iz iste hribovske vasi …

Zoran Predin

Knjiga bo bralce očarala s svojevrstnim humorjem, tako šarmantno hudomušnim kot cinično črnim.

Naslovnica

Roman Ajaccio, ponovno pisateljice Ive L. Novak se dotika intimnih odmevov tragedije, ki se je pred več kot štiridesetimi leti zgodila na Korziki. Je pripoved, ki se v krogih vrača k začetkom in daje spominom širok prostor, v katerem se čustva in slutnje razmahnejo do skrajnosti. Roman bolečino ob izgubi ohranja živo in pripovedovalka se sprašuje, kaj ostane, če bolečino in jezo utišamo, in kaj, če tega ne storimo?

V maju 2008 korziško vasico preletava helikopter, da bi odstranil preostanke nesreče letala Inex-Adrie DC-9. Tam je tudi Iva s hčerko in odtujenim bratom, s katerim želi na kraj nesreče, na vrh gore San Pietro. Z njim hoče obuditi spomine na njuno otroštvo in na smrt staršev v letalski nesreči.

Ta letalska nesreča 1. decembra 1981 nabito polnega letala s slovenskimi turisti je tragično zaznamovala celo generacijo. Letalo je bilo spričo velikega števila potnikov pretežko in je letelo prenizko, poleg tega je bila tam še megla in oblaki, tako da se je zaletelo v goro. Nekaj srečnežev pa je prihod na letalo zamudilo in se rešilo. (Tega se spominjam kot tedanji novinar Dela, ki je takoj poslalo posebno ekipo poročat, med njimi sta bila Miro Poč in Matic Dermastia).

Iva L. Novak

Iva L. Novak (1986) je nekdaj fotografirala, zdaj piše. S svojimi kratkimi zgodbami je uspešno sodelovala na več natečajih. Ajaccio, ponovno je njen prvenec.

Naslovnica

Marco Missiroli v romanu Ko imel bi vse, ki ga je prevedel Janko Petrovec, raziskuje odnose med odraslim sinom in očetom, o njunem vnovičnem zbližanju in življenju, ki ju je oropalo žensk. Čeprav ima njun znova odkriti odnos bridek razplet, je ta poln upanja, utehe in očiščenja. Gre za roman o hrepenenju po neomejenosti in o strahu pred njo.

Naslovnica

Za biografsko-zgodovinsko knjigo Prostovoljec je britanski novinar in vojni poročevalec Jack Fairweather prejel nagrado costa za najboljšo biografijo. Knjiga, ki jo je prevedla Maja Novak, prinaša neverjetno zgodovinsko pripoved o poljskem vojaku Witoldu Pileckem, ki se je ob nemško-sovjetski okupaciji pridružil odporniškemu gibanju. Napeta in pretresljiva izpoved o nečloveških preizkušnjah in morilskem rasizmu se naslanja na prostovoljčeva poročila, pričanja njegovih sojetnikov in bližnjih ter na številne preverjene vire.

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja