Matičina čezmejna gostovanja tokrat v Čedadu


Slovenska matica je najbolj povezovalna slovenska kulturna ustanova, še posebej s promocijo slovenskih knjig, bodisi izvirnih ali prevedenih, s predavanji, obeleževanji obletnic dogodkov ali ljudi. Tokrat se organizirano odpravljajo v Italijo.

Naslovnica odmevne knjige

Slovenska matica vabi na predstavitev knjige Slovenski mediji v Italiji nekoč in daneski bo v četrtek, 30. marca, ob 18. uri v prostorih Kulturnega društva Ivan Trinko na ulici/Via Ivana Trinka 8 v Čedadu/Cividale del Friuli, Italija. V delu so objavljeni prispevki s posveta, ki je oktobra 2021 potekal v dvorani Slovenske matice.

Matajur

Zbornik Slovenski mediji v Italiji nekoč in danes je del širšega projekta Slovenske matice, ki predstavlja tiskane in avdiovizualne medije v slovenskem zamejstvu. Prvi posvet na to temo je Matica organizirala leta 2021, zdaj pa so prispevki zbrani še v knjižni obliki. Zbornik bosta v Čedadu predstavljala njegova urednica Nadia Roncelli in organizator posveta dr. Danijel Grafenauer.

Revija Galeb

Slovenski mediji v Italiji nekoč in danes

Uredila Nadia Roncelli

Založništvo tržaškega tiska na 38. SKS

Na Slovenski matici je 26. oktobra 2021 potekal posvet o stanju in zgodovini slovenskih medijev v Italiji. Sodelujoči referenti so svoje prispevke razširili za knjižno izdajo in z različnih vidikov osvetlili slovensko knjižno, časopisno in revijalno produkcijo v Italiji.

Revija Mladika

Nadia Roncelli, ki je zbornik tudi uredila, prikaže pomen Založbe Mladika, Ace Mermolja govori o položaju in vlogi Založništva tržaškega tiska danes, Renato Podbersič o 97 letih Goriške Mohorjeve družbe.

Goriška Mohorjeva družba

Marko Tavčar o slovenskih sporedih RAI, Igor Devetak o Primorskem dnevniku, Ivo Jevnikar o reviji Mladika.

Jurij Paljk predstavlja 25 let Novega glasa, Miha Obit več kot 70 let Novega Matajurja, Luciano Lister časopis Dom, Alina Carli revijo Galeb, Marijan Markežič pa 75 let revije Pastirček v slovenskih osnovnih šolah v Italiji.

Vesna Mikolič obravnava tisk ob slovensko-italijanski meji, Bojan Brezigar se sprašuje o »drugačnosti« slovenskih medijev v Italiji, Primož Sturman opozarja na problem asimilacije Slovenk in Slovencev v Italiji ter indiferenco matične domovine pri financiranju medijev, David Bandelj pa problematiko slovenskih medijev v Italiji opiše kot refleksijo med upom in strahom.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja