Poklon dr. Primožu Kuretu na 37. Slovenskih glasbenih dnevih


Festival Ljubljana pripravlja v sredo, 22. marca, ob 19.30 v Slovenski filharmoniji, poseben spominski koncert v poklon zaslužnemu profesorju, doktorju Primožu Kuretu, enemu izmed najvidnejših slovenskih muzikologov, ki je tudi eden izmed ustanoviteljev Slovenskih glasbenih dnevov.

Sabina Cvilak, foto Marjan Laznik

Pod vodstvom dirigenta Simona Krečiča bo Simfonični orkester SNG Maribor v prvem delu izvedel delo Marija Kogoja, ki je svoja iskanja resnic človekovega doživljanja izražal ne samo skozi glasbo, ampak tudi v besedi. Pisal je besedila o glasbi, ki jo je dojemal izrazito ponotranjeno »iz svoje snovi razvite umetnosti, v notranjost človeka postavljene« in tudi kritike.

Marij Kogoj

Upiral se je ideologiji svojega časa, ki je po vzoru Glasbene matice ljudsko melodiko postavljala znotraj romantičnega idioma in jo uporabljala za ustvarjanje občutka narodnosti. Kogoja je ljudska glasba navdihovala v drugo smer. Želel jo je izpostaviti v njeni prvinski obliki, kar mu je med drugim uspelo v skladbi, ki ji bomo prisluhnili na koncertu v Slovenski filharmoniji, Tri pesmi za glas in godalni orkester, kjer se oglaša tudi istrska motivika.

Simon Krečič, foto Tiberiu Marta

Temu bo sledilo delo predstavnice mlajše skladateljske generacije Nine Šenk z naslovom Chant za godalni orkester, na 37. Slovenskih glasbenih dnevih pa bo izvedeno šele drugič.

Nina Šenk

V drugem delu se bo koncert nadaljeval s samospevi Gustava Mahlerja, skladatelja, ki ga je Kuret leta vneto raziskoval in podrobno opisoval bivajočega in delujočega v Ljubljani. V interpretaciji sopranistke Sabine Cvilak bomo slišali ganljive Mahlerjeve Rückertove pesmi, ki jih prežema meditativnost, iz katere se je tudi prvič porodila melodija iz Adagietta, drugega stavka njegove Pete simfonije.

Povzeto po besedilu Maie Juvanc za knjižico 37. Slovenskih glasbenih dnevov.

Dr. Primož Kuret, foto Festival Ljubljana

Pred pričetkom koncerta bo ob 18.30 bo potekal tudi predkoncertni pogovor in predstavitev knjige Ljiljane Dubljević – Vojlić: Anita Meze, katere avtor prevoda je Primož Kuret in gre za zadnje delo, s katerim se je ukvarjal. Pogovor in predstavitev knjige bo moderirala Darja Koter.

Na katafalku

Vstopnice za koncert Slovenski glasbeni dnevi v poklon zasl. prof. dr. Primožu Kuretu (1935–2022) so že na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na Petrolovih bencinskih servisih in drugih prodajnih mestih Eventim Si. V redni prodaji so člani Kluba Festivala Ljubljana upravičeni do 10% popusta na nakup vstopnic.

Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek ob grobu

Slovo od muzikologa dr. Primoža Kureta na ljubljanskih Žalah

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja