Sla Luiza Moreire po fotografiranju lepih ljudi


V Riu de Janeiru je trenutno na ogled več odličnih fotografskih razstav, med njimi je že mednarodno legendarna Amazonka ali Amazonija Sebastiãa Salgada v Muzeju prihodnosti. Salgado je nazadnje razstavljal v ljubljanskem Mestnemu muzeju, pa tudi v Jakopičevem razstavišču. V arhivu najdem podatek, da sta bili obe razstavi leta 2016, njun naslov pa je bil Geneza. MGML je to pripravil kot enega osrednjih kulturnih projektov v letu Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016. Razstava je bila zaradi velikega zanimaja obiskovalcev podaljšana. Salgado živi sicer v Parizu.

Zelo povedna in ilustrativna je razstava o lepoti ljudi fotografa Luiza Moreire, vse fotografije Marijan Zlobec

Razstavo brazilskega fotografa Luiza Moreire so odpli 10. decembra in bo na ogled do 11. februarja 2023. Združuje 32 velikih in srednje velikih natisnjenih slik, videe iz vizualne serije umetnika Ayê e Orum in Oxum na bregovih reke Rio da Barra, poleg okraskov in predmetov v sodelovanju z umetniki, kot so Diego Silf, Felipe Maltone in Victor Hugo Mattos.

Light of beauty v Casa França-Brasil v organizaciji Inštituta za umetnost in oblikovanje Iadê 

Fotografska razstava je pripravljena s poudarkom na spodbujanju galerijskih, še posebej fotografskih izkušnje za vse vrste občinstva in daje priložnosti za nov pogled na umetnost, bodisi za tiste, ki so ali niso navajeni obiskovati kulturnih prostorov in razstav. Poleg promocije obiskov, ki jih posreduje ekipa izobraževalnega programa, razstavljenih del, objektov in urnika po programu v času razstave, so organizirana še srečanja z gostujočimi umetniki, performansi, poleg odprtih pogovorov in vodstev po razstavi z umetnikom in kustosom.

Glavna kamnita avla

»Luiz Moreira povzdiguje estetsko moč praznikov, obredov, kulture domorodnih ljudstev Afrike. Barve zavibrirajo pred našimi očmi in liki se sprehajajo med nami kot pustna parada: barva, zapeljivost in očarljivost. Lepota tukaj je povrhnjica, meso, utripajoči organizmi, ki vibrirajo, plešejo in se zdi, da nakazujejo novo pot človeškim bitjem, ki trpijo zaradi svoje samote in trpljenja. Ko se soočimo z močnimi podobami Luiza Moreire, razumemo, da nam na koncu ostane upanje in da se bo zapisalo v temno kožo te nove Brazilije, ki bo kmalu nastala: črna, močna, pogumna, lepa in resnična,” kot zapiše Marcus de Lontra Costa, kustos razstave.

Potrebna je scenografija

Izbrane fotografije umetnika dobivajo taktilne različice izpod rok plastične umetnice in likovne pedagoginje Marine Baffini iz projekta Inclua -me, Arte & Cultura para Todos .

Kostumografija

Luiz Moreira se je rodil v São Paulu. Kljub temu da ostaja v Braziliji, v središču São Paula, trenutno večino časa preživi v Miamiju, ki je njegov drugi dom po pandemiji. Njegov odnos do podobe je navdihnila njegova lastna kulturna izkušnja kot prebivalca soseske Jardim Ângela do svojega 18. leta na obrobju São Paula.

Fotografirati je začel v akademskih projektih pri predmetu družbene komunikacije. Po tem je začel raziskovati ulično fotografijo v São Paulu in New Yorku, v vsakdanjem življenju velikih središč.

Poudarjanje erotike

Imel je stik z dokumentarci režiserja Philipa Malloryja Jonesa in njegovim medkulturnim pristopom, zgodovinskimi in živahnimi podobami fotografov, kot so Gordon Parks, Joy Gregory, Maud Sulter, James Barnor in Walter Firmo. Vizije, ki jih je v svojem delu takoj revidiral v sodobnem kontekstu.

Moških parov

Izhajajoč iz razslojevanja čustev, ki opredeljujejo njegovo igrivo in pripovedno estetiko, se je njegovo delo v preteklih letih hranilo in bogatilo, ko je lahko s svojo kamero raziskoval koncepte prednikov in krajev.

Umestitev velikih fotografij v prostor

Estetsko in dokumentarno delo Luiza Moreire združuje občutljivost s sodobno kulturo, človeškim stanjem, perspektivami diaspor in kultom originalnosti religij afriškega izvora. Kar nastane iz te mešanice, je veselje do življenja in do lepote, ki povezuje spolnost, polno simbolov in okraskov afro-brazilske kulture.

Lepa ženska je za fotografa najboljši navdih

Njegove dokumentarne serije, kot sta Porta do Mar in Santo Negro, so bile temelj njegovega dela za festivale ter velike nacionalne in mednarodne sejme, kot so Art Basel 2019 (Miami, ZDA), AfroPunk Festival v Johannesburgu, Atlanti in Salvador-Bahia 2017, s katerimi nadaljuje sodelovanje, in SP-Arte 2018.

Še posebej dolgonoge

Luiza Moreira trenutno zastopa Inštitut za umetnost in oblikovanje Iadê pod vodstvom Adriane Bianchi. (Po tiskovnem sporočilu).

Nujni so dodatki

Potrebno je sodelovanje drugih umetnikov

Morda je moški preobložen

Vendar ponuja izziv

In hoče biti nekaj več

Prostor vzpostavlja dialog

Malo je izumetničeno

Skoraj nastopaško

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja