Festival Ljubljana začenja z uradno napovedjo prihodnjega poletnega festivala v Križankah


Festival Ljubljana je začel z uradno napovedjo in s tem prodajo vstopnic za prve znane in potrjene prireditve 71. Ljubljana Festivala. S tem se pridružuje festivalom, ki svoje prireditve tržijo skoraj leto dni vnaprej, hkrati pa to pomeni določen popust in iskanje boljših ali najboljših vstopnic oziroma prostorov v avditoriju Poletnega gledališča v Križankah. Kot so sporočili, pa so za zdaj napovedali dve prireditvi, obe pa sta že znani in pomenita ponovitev predstav ali še en koncert nastopajočih, tako da kakega presenečenja niti ni. Je pa dana priložnost za, kot rečeno, opredelitev in odzivnost.

Mamma Mia !, foto Festival Ljubljana

Festival Ljubljana v prihajajočem letu pripravlja že 71. Ljubljana Festival, v sklopu katerega napovedujejo vrnitev znamenitega muzikala Mamma Mia in tradicionalni koncert kantavtorja, pevca, kitarista, avtorja besedil in glasbe Vlada Kreslina z gosti. Muzikal bo na sporedu 15. in 16. junija 2023, koncert pa 2. septembra 2023, obe prireditvi bosta v Poletnem gledališču Križank. Vstopnice so, kot rečeno, že v prodaji.

Muzikal presežkov in rekordov, ki je navdušil svet in obiskovalce po vsej Sloveniji, se po premoru in epidemiji vrača v Križanke. Na osmo obletnico premiere, 15. junija 2023, se bodo Križanke ponovno prelevile v grški otok, na katerem se dogaja romantična komedija o nasprotujočih si prizadevanjih in sanjah enega dekleta iz 70. in drugega iz 90. let. S čarobno pripovedovalno močjo glasbe in pesmi skupine Abba spoznamo Donno, neodvisno mater samohranilko, ki za izpolnjeno življenje ne potrebuje moškega, ter njeno dvajsetletno hčer Sophie, ki si želi romanco, otroke in veliko pravljično poroko. Kako se konča romantična zgodba, polna optimizma in življenjske energije? Bomo tokrat le izvedeli, kdo je Sophiejin oče? Ljubezensko zgodbo s pridihom romantične Grčije si tokrat v Križankah lahko ogledate zgolj v omejenem številu izvedb, zato nikakor ne zamudite te izjemne priložnosti in doživite najbolj obiskani muzikal vseh časov v Sloveniji, poudarjajo na Festivalu Ljubljana.

Jurij Franko in Darko Brlek na tiskovni konferenci, foto Marijan Zlobec

Kot je znano, so bile prve predstave še v nepokritem gledališču ter v slabših pogojih, kot bodo sedaj, ko imajo Križanke novo stalno streho ter povečan prostor za orkester oziroma glasbenike, boljši svetlobn park ter ozvočenje, tako da bo v Križanke prišel marsikdo, ki je predstave pred leti že videl. Kakšna bo natančna pevska in igralska zasedba, še ni znano, verjetno pa zelo podobna izvirni, kot jo dodajamo spodaj, a so spremembe še možne.

Glasba in besedila: Benny Andersson, Björn Ulvaeus
Dodatne pesmi: Stig Anderson
Besedilo: Catherine Johnson
Muzikal Mamma Mia! so v originalu v Londonu za Little Star in v sodelovanju z Universalom producirali Judy Craymer, Richard East in Björn Ulvaeus.
Dodatni materiali in aranžmaji: Martin Koch
Založnik: Universal Music Publishing Group
Producent: Jurij Franko
Režiser: Jug Radivojević

Tomaž Domicelj je na tiskovni konferenci najprej zaigral, foto Marijan Zlobec

Prevod in priredba pesmi: Tomaž Domicelj
Glasbeni vodja: Patrik Greblo
Koreografija: Mojca Horvat
Prevod besedila: Živa Čebulj
Scenografija: Aleksandar Denić
Kostumografija: Bojana Nikitović
Zborovodja: Tomaž Pirnat
Kreativni sodelavec: Branko Đurić – Đuro
Tonski mojster: Damir Rapić, Marko Turel
Lučni mojster: Gregor Smrdelj, Event Lightning
Oblikovanje zvoka: Jernej Černalogar, Damir Rapić
Oblikovanje luči: Gregor Smrdelj, Event Lightning
Tehnična produkcija: Demo produkcija

V naslovnih vlogah: Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko, Damjana Golavšek, Lea Bartha, Gojmir Lešnjak – Gojc, Uroš Smolej, Marjan Bunič, Matjaž Kumelj

Celotna zasedba obsega več kot 40 izvajalcev.

Priljubljeni muzikal Mamma Mia! si je doslej v več kot 40 državah in 170 mestih po vsem svetu po premieri v Gledališču Princa Edwarda v Londonu leta 1999 ogledalo že več kot 54 milijonov navdušenih obiskovalcev in ljubiteljev muzikalov.

Legendarne uspešnice skupine Abba bodo v poletnih Križankah pod dirigentsko paličico Patrika Grebla zazvenele v slovenskem jeziku, za kar je z odličnimi prevodi poskrbel glasbenik in kantavtor Tomaž Domicelj.

Predstava traja približno 2 uri in 45 minut, vključno z odmorom.

(15. in 16. junija ob 21. uri v  Poletnem gledališču v Križankah)

Vlado Kreslin poleti v Križankah, foto Marijan Zlobec

Vlado Kreslin, radi mu rečemo kar trubadur panonskih ravnic in  ambasador Prekmurja, se je začel ukvarjati z glasbo kot bobnar v začetku sedemdesetih let. Z zasedbo Martin Krpan je v osemdesetih posnel dve uspešni plošči in med drugim odprl koncerte Roryja Gallagherja, skupine R. E. M, Michaela Chapmana in dvakrat Boba Dylana. Konec osemdesetih se je Kreslin začel glasbeno družiti s starejšimi godci iz rojstnih Beltincev – Beltinško bando. Posvetil se je ljudski godbi in povzročil pravi preporod etno glasbe ter njenega dojemanja na Slovenskem. Ljudsko glasbo je približal mlajšim generacijam in spodbudil ljudi, »da so si upali spregovoriti v lastnem narečju«. V Beltinški bandi delujeta zdaj že druga in tretja generacija ljudskih muzikantov.

Vlado pogosto sodeluje z mlajšimi slovenskimi in uglednimi tujimi glasbeniki, preskakuje glasbene in državne meje ter podira tabuje, kot je lepo opisal reški Novi list: »Vlado Kreslin nikdar ni dovolil, da meje na Rupi, Uni, Bregani in Drini postanejo tudi meje v njegovi glavi.« Izdal je že trideset plošč z avtorsko glasbo in nekaj pesniških zbirk ter nastopal v filmu in gledališču kot avtor glasbe in igralec. Številne njegove pesmi so ponarodele, nekatere pa so postale navdih za romane, celovečerne filme in diplomske naloge. Je član Društva slovenskih pisateljev. Ameriška pisateljica Ruth Dupre je napisala njegovo biografijo Vlado Kreslin, Slovenija in jaz, leta 2018 pa je nastal dokumentarni film Poj mi pesem režiserja Mirana Zupaniča.

Darko Brlek in Vlado Kreslin na Pergoli v Križankah, foto Marijan Zlobec

(2. septembra ob 20. uri v Poletnem gledališču v Križankah)

Vlado Kreslin bolj z zimzelenimi melodijami in gostjami

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja