Poroka Borisa Pahorja na 106. rojstni dan ?


Se v Sloveniji obeta ali napoveduje najbolj izjemna poroka kdajkoli v zgodovini ? Težko je sicer karkoli reči, dokler se dogodek v resnici ne zgodi, a mediji so že objavili sporočilo, da se bo mednarodno znani in priznani slovenski pisatelj Boris Pahor, sicer vdovec, pri svojih sto šestih letih poročil.

Vera Radić in Boris Pahor, vse fotografije Marijan Zlobec

Kaj vse to pomeni, vsekakor  ni stvar medijev, še posebej pa ne moraliziranja, ampak pisatelja samega, kot tudi njegove neveste. Po smrti Pahorjeve žene Rade, Boris ni mogel več dostojno skrbeti sam zase. Da bi šel v kakšen dom za starostnike ali kakšno podobno ustanovo, za umetnika njegovega življenjskega sloga ni prišlo v poštev.

Pozornost sleherno minuto

Imel pa je neverjetno srečo, da je za svojo življenjsko spremljevalko in osebno skrbnico ter negovalko na svojem domu dobil skromno in tiho, seveda pa mlado Vero Radić.

Boris Pahor, Vera Radić in predsednik Borut Pahor v Dutovljah ob odprtju pisateljeve spominske sobe

“Moja Bosanka ji pravi, a sta ti besedi iz Pahorjevih ust tako ljubkovalni, da v njiju niti najbolj pritlehni ne morejo zaznati nikakršne sledi nacionalizma. No, in Vera bo, če si le kdo ne premisli, avgusta Borisova nevesta.” (Maja Remi, Nedeljski dnevnik)

Tisti njen nasmeh

V zadnjih letih smo jo redno srečevali ob njem in mirno se da reči, da mu je pomagala živeti ali celo podaljšati življenje. To bo po vsej verjetnosti deležno svetovne medijske pozornosti tudi z vidika vprašanja, kako naj starostnik, če je sam, svoje življenje še nadgradi, če je umetnik pa ustvarjalno dopolni vse do smrti.

Pahorja varuje pred močnim soncem na Krasu

Pahorjeva Mona Lisa

Kot je v svojem članku v Nedeljskem dmevniku zapisala Maja Remi, je Boris Pahor sicer že zdavnaj razdelil svoje premoženje, vključno s pravicami do tantiem, ki izhajajo iz njegovih umetniških del. Dediščino je namenil vnukoma, Tadeju in Kristini.

Skrb in občudovanje

Oba sta pridna in zgledna mlada človeka. Starejši je magister jezikoslovja in primerjalne filologije, del študija je opravil tudi na slovitem angleškem Oxfordu, vmes gradil še solidno športno kariero v atletiki, mlajša sestra pa gre tudi nekako po bratovi poti. Sta potomca Borisovega sina Adrijana Pahorja, priljubljenega in cenjenega zamejskega profesorja, ki na liceju v italijanski Gorici bdi nad humanističnimi študijami, medtem ko njegova starejša sestra Maja Pahor, poročena, a brez otrok, živi le nekaj hiš stran od očeta na znameniti Kontovelski rebri, s čudovitim pogledom na Tržaški zaliv.”

Če najdete še kaj podobnega na svetu, mi povejte

Slišati je, da se na poroko leta, o kateri bodo na veliko poročali vsi svetovni mediji, pripravljajo v Kendovem dvorcu v Idriji.

Senčnik in kozarec vode med Pahorjevim nagovorom v Dutovljah

Nekoč, ko je bilo Borisu Pahorju “le” devetdeset let, me je v okviru mednarodnega literarnega festivala Vilenica iz Lipice sam odpeljal v svojem avtomobilu v Sežano. On se ni bal voziti sicer zelo skromnega avtomobila, zakaj bi se potemtakem jaz kot sopotnik? Ampak kot vidite sedaj, to ni bilo še nič.

Pred odhodom iz Tivolija s kavalirjem

Dragemu Borisu Pahorju čestitam za tako izjemno odločitev, ki najbolj verodostojno dokazuje, da ljubezen ne pozna ne starosti ne meja. Prav tako čestitke nevesti Veri. Njuna skupna odločitev je dobesedno zgodovinska.

Marijan Zlobec


15 odzivov na “Poroka Borisa Pahorja na 106. rojstni dan ?”

 1. Borisova – verjetna letošnja avgustovska – poroka je po zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih nekaj najbolj čudovitega, kar se v zaobljubi ljubezni svetovno lahko primeri. Prisrčne iskrene čestitke. Podobno je bilo z Luisom Borgesom?

  Marijan, hvala za prijateljsko s/poročilo o slavju svobode in umetnosti.

  Vladimir Gajšek

 2. Po 100 letih slov.Lipa še vedno lepo cveti, diši in rodi, mar ne !?! Kaj pa je tukaj tako spornega, morda univerzum s svojim ex machina ?

 3. Ljubezen ne pozna meja. Leta niso pomembna, pomembno je srce. Če osrečuje ta drug drugega, naj se imata rada. Vse lepo jima želim. Gospodu Pahorju pa se na mnoga leta.

 4. G. Pahor veliko zdravja, in lepot
  in miru, ki vam jih prinaša vaša
  draga sopotnica Vera. Moj oče je bil 91let, ko je umrl, bil je vdovec od 75let, imel je 50letno partnerko, seveda, ga je držala pokonci. Verjamem, da mu je podaljšala življenje…

 5. Prosim, da ne pišete “italijanska Gorica”. Gorica ni italijanska, je naša, čeprav se je je polovica na žalost znašla v Italiji. Hvala za razumevanje. A ja, pa isto velja za Trst in Kras, da ne bo dvomov. Lep pozdrav.

 6. Ta gospa Vera v sebi najbrž nosi veliko srce in poštene gene. Potihem si želim, da bi tudi sam srečal kdaj tako žensko, a imam še čas. Štejem jih le še 61…

 7. Gospod Pahor, želim vam še veliko let in vaše misli segajo precej naprej v bodočnost, da se boste s svojo poroko oddolžili vaši dosedanji spremljevalki ge. Veri za njeno požrtvovalno delo

 8. Marijan, sem nekoliko nesečen, saj sem prebral internetno javno:
  bruh pravi – Pred 1 leto
  “ta stari ogabni levičarski (ne komunistični, vsaj tole..vedno pa se je imel za kao socialdemokrata) pisralec zelo lagodno živi od italijanskega davkoplačevalskega denarja…..že desetletja in desetletja, mesec za mesecem mu pridno pride na račun italijanski denar (po katerih pa zelo rad pljuva…) ……….in ker je sedaj zelo v letih se kar naenkrat spreneveda , da je kao…….ajd…bodimo resni…”

  Na to podganarijo sem odgovoril:
  Boris Pahor – tudi v cerkvi slovenski

  Na uredništvu mariborskega študentskega časnika Katedra sem ustanovil pollegalno Društvozamejskih Slovencev, v 60.letih 20.stoletja, in Boris Pahor je bil med prvimi, ki je sodeloval – v razpravah o nacionalizmih…
  Potlej sem sodeloval v Pahorjevem Zalivu in reviji Most… Boris je bil tržaško mestno duhovit, celo razbo/rit kamljavec, vedno dovolj tvegljiv, da je diskusija stekla živahno, bi rekel, kocbekovsko. Čast staroste najstarejšega Slovenca je življenjsko zaslužena – zato imamo radi njegovo literaturo.
  Slovenci imamo neverjetno ncionalno državno srečo, da imamo Borisa Pahorja.
  In kam so šla leta, menjava rodov, a enako domoljubje!

  Vladimir Gjšek, slovenski pesnik in pisatelj, prevajalec, urednik, likovnik, nevladni diplomat

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja