Jože Suhadolnik ljubi črno – belo


Zelo veliko prijateljev, znancev, sodelavcev in ljubiteljev fotografije je prišlo sinoči na odprtje pregledne razstave fotografij znanega slovenskega fotografa, fotoreporterja in urednika fotografije Jožeta Suhadolnika v galerijo Vžigalica na Trgu francoske revolucije. Izstopata dve ugotovitvi: Jože Suhadolnik ljubi črno – belo fotografijo in je tematsko zelo širok, vsekakor širši, kot se je morda mislilo ali poznalo ves njegov dosedanji opus.

Jože 4 IMG_2318.jpg

Jože Suhadolnik si je končno malo oddahnil, vse fotografije Marijan Zlobec

Jože Suhadolnik je neke vrste umetnik “picajzelj”. To se na primer vidi v njegovih portretih znanih ljudi, ko se zlepa ne zadovolji s povprečjem, ampak išče in išče neko točko trenutka, pogleda, razpoloženja, identitete, bistva, skratka v vsakem želi najti tisto bistveno, kar bi predstavljalo človekovo pozitivno osebnostno plat. To še pridobi na vrednosti, ko portretiranec (prehitro)  umre.

Jože 16.jpg

Panorama portretov bi bila lahko še večja

Res pa je, da to niso potem več fotoreporterski portreti z dogodka, ampak že studijski, za katere je potrebna večja priprava, reflektorji, poziranje, ne pa ukraden trenutek ali celo “zaseda”. Škoda pa je, da ni pokazal nobene portretne sekvence kot serijo npr. 12 ali še več slik enega človeka.

Jože 6 IMG_2315.jpg

Jože Suhadolnik je pil le vodo

Potreba po portretih zlasti v tiskanih medijih je vedno velika, žal le ob posebnih priložnostih, ko na primer nekdo dobi kakšno pomembno nagrado, ali, še rajši, ko umre, ne pokaže pa se toliko kot neka kontinuiteta spremljanja znanih javnih ljudi ali osebnosti, pa tudi ne kot neka fotografska panorama, saj za slike nikoli ni dovolj prostora.

Jože 17 IMG_2275.jpg

Portreti so imeli takoj množico opazovalcev

Jože 12 IMG_2291.jpg

Jože Suhadolnik je vedel, da je Slavoj Žižek bolj mrk

Jože Suhadolnik tu ni izbral portretov tujcev oziroma osebnosti z mednarodnega prizorišča, še posebej ne političnega.

Jože 11 IMG_2296.jpg

Jože Suhadolnik je portretiral Mileno Zupančič in Poldeta Bibiča

Jože 9 IMG_2298.jpg

Jože Suhadolnik z Bojanom Adamičem in njegovim fotoaparatom

Jože 14 IMG_2290.jpg

Jože Suhadolnik je napravil portret arhitekta in oblikovalca Nika Kralja

Jože 15 IMG_2286.jpg

Jože Suhadolnik je portretiral arhitekta Vojteha Ravnikarja

Jože 7 IMG_2303.jpg

Jože Suhadolnik je spoznal duhovno globino nadškofa Alojzija Šuštarja

Jože 19 IMG_2309.jpg

Jože Suhadolnik je moral biti potrpežljiv z vsemi, ki so mu čestitali

Jože 25 IMG_2452.jpg

Majda Širca in kipar Jakov Brdar sta debatirala o helenizmu

Jože 23 IMG_2461.jpg

Obiskovalci razstave zlepa niso odšli, saj je bila topla  poletna noč

Jože 20 IMG_2332.jpg

Galerija Vžigalica je bila napolnjena s fotografijami in ljudmi

Jože 18 IMG_2248.jpg

Jože Suhadolnik je svoji pregledni fotografski razstavi dal naslov Fotozgodbe 35, pri čemer je v številki 35 bolj poudarek na številu let, ko se profesionalno ukvarja s fotografijo oziroma fotografiranjem, kot pa da bi šlo za 35 fotozgodb na razstavi.

Jože 21 IMG_2462.jpg

Nekatere teme ali prizorišča fotografiranja s Suhadolnikove razstave bo treba še premisliti in podrobneje pogledati bolj v miru.

Jože.jpg

Jože se je celo malenkost nasmehnil

Zlasti še njegove fotoeseje ali cikle, kot so Istanbul, Černobil, Armenija, Jutra v Rusiji, Zatolminski sirarji,  Eritreja,  Cirkus, Punk, Mehika, Rawnsk pust, Begunci, CUDV, Trbovlje in Auslanderji.

Vedno je tu vprašanje, ali je bolje predstaviti več ciklov ali enega “kompletno”. Jasno je, da dober fotoreporter nima le deset, dvajset fotografij, ampak več sto (z enega dogodka, če je vsebinsko in s tem fotografsko ali fotoreportersko zanimiv).

Seveda je vprašanje, kam v 35 letih kot fotoreporter lahko “padeš”, da dobiš nekaj, kar ali česar drugi fotografi ali fotoreporterji nimajo ali jih ni bilo tam.

Teh svetovnih dogodkov Suhadolnik skoraj nima; malo je tistega, kar bi pripovedovalo o nečem, kar se je zapisalo v mednarodni spomin in kroniko. Takoj smo pri vprašanju, kako slabo in nenaklonjeno lastniki medijev podpirajo izvirno fotografsko, pa tudi novinarsko (pisoče)  tujino, bojim pa se, da bo fotoreporterskega pokrivanja še domačega dogajanja  v medijih vse manj. Bo treba ustanoviti svoje časopise!

Kljub vsemu bi si drznil pomisliti, da Jože Suhadolnik ni pravi fotoreporter, ki bi se s fotoaparatom v roki metal v dogodke, tako kot včasih Edi Šelhaus ali Joco Žnidaršič.

Črno – bela tehnika fotografiranja daje misliti. Kaj je z barvani, da ne povedo več bistvenega? Kaj pa če nikoli niso ?

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: