Francoska odlikovanja slovenskim kulturnikom


Francoski veleposlanik v Sloveniji, njegova ekselenca  Pierre-François Mourier je danes v Francoski rezidenci podelil odlikovanje častnik reda umetnosti in leposlovja umetniški voditeljici mednarodnega festivala Mladi levi Nevenki Koprivšek. Odlikovanji vitez reda umetnosti in leposlovja pa prevajalki Suzani Koncut ter ustanovitelju založbe Hyperion, pesniku in umetnostnem kritiku ter publicistu  Andreju Medvedu. Slovesnost je minila v spontanem  in prijetnem vzdušju, za kar je poskrbel najprej veleposlanik Pierre-François Mourier, ki je polovico svojih nagovorov imel v slovenščini, zatem odlikovanci, ki so se zahvalili v francoščini ter udeleženci gostje, ki so odlikovance nagradili z aplavzi in ovacijami.

Odlikovanja IMG_5446.jpg

Suzana Koncut, ambasador Pierre-François Mourier, Nevenka Koprivšek in Andrej Medved, vse fotografije Marijan Zlobec

Francija ostaja država,  ki ima najbojši pregled nad mednarodnimi zaslugami slovenskih kulturnikov, pa tudi drugih posameznikov, ki pomagajo h krepitni meddržavnih odnosov, vezi, spoznavanj, vrednotenj ustvarjalnosti in njihovo promocijo v svetu, bodisi samostojno ali v okviru programskega sodelovanja ali izmenjav.

Odlikobvanja 1 IMG_5334.jpg

Doslej je bilo s francoskimi odlikovanji odlikovanih že veliko slovenskih umetnikov, med njimi dvakrat pisatelj Boris Pahor. Pahor je bil odlikovan z najvišjim francoskim odlikovanjem – redom viteza legije časti, ki ga podeljuje predsednik Francije.

Pahor 90443dba38.jpg

Boris Pahor, foto veleposlaništvo Francoske republike v Ljubljani

Prav tako sta bila odlikovana pesnik in prevajalec Boris A. Novak in prevajalec, urednik ter kritik Aleš Berger, pa muzikologinja Monika Kartin za glasbeno področje, zlasti kot dolgoletna oblikovalka glasbenih programov v Cankarjevem domu, v katere je pogosto vključevala dela francoskih skladateljev in izvajalcev. Med preteklimi odlikovanci so bili tudi drugi intelektualci, kot pravnik dr. Janez Kranjc, ki je postal vitez nacionalnega reda Legije časti za svoj  “izjemen prispevek k razvoju francosko-slovenskih odnosov ter navzočnosti francoskega jezika in kulture v Sloveniji, zlasti na univerzitetnem področju.”

Odlikovanja 15 IMG_5329.jpg

Prav tako odmevni sta bili odlikovanji Nedi Pagon, prevajalki in založnici najboljših francoskih humanističnih avtorjev, in Jelici Šumič – Riha, specialistki za pravno, politično in sodobno filozofijo ter etiko. Spomnimo se še francoskih odlikovanj Jani Pavlič in Tomažu Toporišiču. Na glasbenem področju je bil odlikovan tudi umetniški vodja in ustanovitelj Festivala Brežice Klemen Ramovš. Med prevajalci iz francoščine z velikim opusom prevodom je bil odlikovan še Jaroslav Skrušny, pesnik Aleš Šteger pa za pripravo bogatega francoskega programa v okviru EPK Maribor 2012. Kot urednik pa je bil zaslužen za izdajo mnogih del francoskih avtorjev v slovenskem jeziku (Jean-Luc Nancy, Gilles Deleuze, Gaston Bachelard, Michel Foucault, Pascal Quignard, Jean Baudrillard, Paul Virilio itd.).

Odlikovanja 16 IMG_5323.jpg

Na področju arhitekture je bil odlikovan profesor Sergej Pavlin… Odlikovane so bile še Neva Zajc, Veronika Stabej, Tanja Lesničar Pučko… Skupnih francoskih odlikovanj ali slovenskih odlikovancev je bilo doslej več kot trideset.

Odlikovabja 17 IMG_5324.jpg

Hvaležnost republike Francije Slovencem

S podelitvijo odlikovanj Francija izkazuje hvaležnost odlikovancem za njihova prizadevanja pri širjenju francoske kulture, kar je primarni pogoj za podeljevanje vsakršnih tujih odlikovanj Slovencem.

Odlikovanje Nevenki Koprivšek

Odlikovanja 6 IMG_5419.jpg

Nevenka Koprivškova je bila odlikovana z redom vitez umetnosti in leposlovja že leta 2011, tokrat pa je prejela še višje odlikovanje; častnica  (častnik) reda umetnosti in leposlovja. Njena dolgoletna prizadevanja za približevanje francoske kulture slovenski javnosti so tako dobila mednarodno potrditev in izkazano francosko hvaležnost.

Odlikovanja 20.jpg

Veleposlanik Pierre-François Mourier je opozoril na njeno že devetnajstletno vodenje mednarodnega festivala Mladi levi, na vodenje oziroma umetniško direktorstvo društva Bunker, kjer je vodila ključne projekte, denimo projekt revitalizacije mestnih četrti in zapuščenih delov mesta z gospodarskim razvojem s pomočjo kulture. Na temelju nekaterih njenih poročil in raziskav s tega področja so bili izpeljani nekateri projekti rehabilitacije različnih lokacij, kot na primer Kino Šiška, Kinodvor, Stara Elektrarna, ki je po zaslugi odlične direktorice Mojce Jug postala eno od najbolj aktivnih in priznanih kulturnih prizorišč v Sloveniji in tujini.

Odlikovanja 7 IMG_5434.jpg

“Skupaj z Vašo čudovito ekipo, ki je danes z Vami, vodite odličen festival Mladi levi, ki ste ga ustanovili pred devetnajstimi lerti in je postal eden vidnejših kulturnih dogodkov na slovenskem kulturnem prizorišču. Na festivalu vsako leto prikažete najboljša dela mednarodne sodobne, zlasti francoske produkcije in Vaša izbira programa je zgovoren primer izjemnega poznavanja kakovostnih francoskih umetnikov. Prav po Vaši zaslugi je slovensko občinstvo lahko spoznalo predstave Josefa Nadja, Philippea Quesneja, Mathurina Bolzeja, Fragana Gehlkera ali Cirque Bang Bang. Tudi letos bo Francija v ospredju dvajsetega festivala Mladi levi, ki se bo, kot se mi zdi, začel z novo predstavo Philippea Quesneja Noč krtov,” je dejal ambasador.

Odlikovanja 21.jpg

Nevenka Koprivšek je sodelovala pri nastajanju sklada za euro – sredozemsko mobilnost na področju umetnosti Roberto Cimetta, v mreži sodelovanja Balkan express in mreži Sostenuto. Med letoma 1998 in 2004 pa je bila podpredsednica mednarodnega združenja Danse Bassin Méditerranée.

Odlikovanje Suzani Koncut

Odlikovanja 2 IMG_5354.jpg

Francoski veleposlanik v Sloveniji je podelil tudi dve odlikovanji vitez reda umetnosti in leposlovja. Prvega je prejela prevajalka Suzana Koncut, »velika poznavalka francoske literature in predana ljubiteljica francoskega gledališča«. Njeno ime je zapisano pod prevode najbolj zahtevnih besedil s področja klasične francoske proze, humanističnih ved in filozofije. Suzana Koncut je diplomirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz francoskega jezika s književnostjo, na Univerzi Paris VIII pa je magistrirala na področju francoske sodobne literature.

Odlikova ja 3 IMG_5360.jpg

Koncut je velika poznavalka francoske literature in ljubiteljica francoskega gledališča. Prevedla je zahtevna besedila Georgesa Pereca, Marguerite Yourcenar, Jeana Geneta, potem sodobne romanopisce Pascala Quignarda, Jeana Echenoza, Patricka Devillea, Stéphanea Audeguya, Maylis de Kerangal in Antoinea Volodinea.

Odlikovanja 12 IMG_5367.jpg

Na področju humanistike je prevedla dela Gillesa Deleuza, Jacquesa Rancièrea, Simone de Beauvoir, Gastona Bachelarda ter mislece, katerih besedila slovijo kot zahtevna, kot Jacquesa Lacana in Jacquesa Derridaja. Prevedla je še številna dela za gledališča, kot drame Samuela Becketta, Jeana Cocteauja, Bernarda – Marie Koltèsa, Marguerite Duras, Yasmine Reza, Jeana – Luca Lagarcea, Pascala Ramberta in Marie NDiaye.

Odlikovabja 11 IMG_5371.jpg

Ambasador je še posebej opozoril na njen prevod Flaubertove Gospe Bovary, za katerega je prejela Sovretovo nagrado.

Odlikovanje Andreju Medvedu

Odlikovanja 4 IMG_5380.jpg

Andrej Medved pa je odlikovanje prejel, ker je pod okriljem svoje založbe Hyperion izdal dela največjih francoskih mislecev, kot so Jacques Derrida, Gilles Deleuze,  Julia Kristeva, Jean -Louis Schefer, Pierre Klossowski, Roland Barthes, Maurice Blanchot in številni drugi.

Odlikovanja 5 IMG_5410.jpg

Medved je kot izjemen prevajalec slovenski javnosti predstavil dela Antoinea Artauda, Georgesa Bataillea ter Henrija Michauxa. Besedila je pilil v priviligiranem okolju Mednarodnega centra za prevajanje v Arlesu.

Andrej Medved je diplomiral na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani iz filozofije in umetnostne zgodovine. Študije je nadaljeval na Dunaju, v Rimu in Parizu.

Odlikovanja 10 IMG_5388.jpg

“Želja po znanju v Vas ni nikoli ugasnila, pripravljate se namreč na zagovor doktorske disertacije s področja filozofije. Pri tem Vas z občudovanjem podpiramo,” je poudaril ambasador.

Bil je tudi kustos in umetniški vodja Obalnih galerij v Piranu (in Kopru), kjer so bile pogosto na ogled umetnine francoskih sodobnikov, kot Jeana Dubuffeta, Pierra Soulagesa, Gérarda Garoustea, Henrija Micheauxa…, kot tudi tematske razstave o Sodobni francoski risbi in Sodobni francoski umetnosti.

Odlikovanja 8 IMG_5451.jpg

Ambasador je opozoril, da je Andrej Medved tudi subtilni pesnik, avtor dobrega ducata pesniških zbirk in prejemnik mnogih nagrad. Medveda je označil kot gonilno silo intelektualnega in umetniškega življenja na Obali. Odlikovanje je prejel v imenu ministrice za kulturo in komuniciranje za vlogo neutrudnega ambasadorja francoske kulture v Sloveniji.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: