45. tekmovanje TEMSIG


V februarju in marcu bo potekalo 45. tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije – TEMSIG. Tekmovanje organizira Zveza slovenskih glasbenih šol – ZSGŠ v sodelovanju z glasbenimi šolami.

thumb1_IMG_6672.jpg

Vaje, vaje in še enkrat vaje, vse fotografije arhiv TEMSIG

TEMSIG je pojem tekmovanja, soočenja, nastopanja, nabiranja prvih koncertnih izkušenj, spodbujanja učenja, prvega umetniškega poustvarjanja, razmišljanja o glasbi, odločanja za poklicno ali zgolj ljubiteljsko glasbeno usmeritev vsakega posameznega udeleženca posebej. Je tekmovanje, ki je imelo srečo tako z nastopajočimi kot z glasbenimi pedagogi, ki so vedno podpirali talente, in teh je imela Slovenija  veliko. V preteklosti in danes.

thumb1_IMG_2490.jpg

Spomnimo, da so iz TEMSIG izšli mnogi mednarodno znani slovenski glasbeniki, tako kot iz tekmovanj Glasbene mladine Slovenije in Glasbene mladine Jugoslavije. Slovenija, prej pa Jugoslavija, da ne bomo krivični zgodovini, je spremljala mlade vse od začetka glasbenega šolanja. In to je pravilni pedagoški način in pristop. Slovenija ima zelo razvito nižje glasbeno šolstvo in srednješolstvo – konservatorij, kar nam zavidajo mnoge države.

thumb1_IMG_7822.jpg

thumb1_IMG_2959 (1).jpg

thumb1_IMG_8674.jpg

Letošnje tekmovanje TEMSIG je razpisano za naslednje tekmovalne discipline: klavir, flavta, kljunasta flavta, oboa, saksofon, klarinet, fagot, petje, diatonična harmonika, komorne skupine s trobili in komorne skupine jazz.

thumb1_IMG_5114.jpg

Tekmovalne kategorije za solistične discipline so tri; I a, b, c – do 11 let, 12 in 13 let, 14 in 15 let; II a in b – 16 in 17 let, 18 in 19 let, III a in b – 20 do 22 in 23 do 25 let.

thumb1_IMG_6289.jpg

thumb1_IMG_2651.jpg

Tekmovanje bo potekalo na dveh ravneh: kot regijska tekmovanja na glasbenih šolah v raznih krajih Slovenije od 1. do 5. februarja. Letos bo prvič regijsko tekmovanje potekalo v tem času za vse tekmovalne kategorije (I., II. in III.). Sedež regijskega tekmovanja Ljubljane je od leta 2015 na Glasbeni šoli Ljubljana Moste – Polje; in državno tekmovanje na glasbenih šolah v primorski regiji od 1. do 13. marca.

thumb1_IMG_6326.jpg

Koncerti prvonagrajencev bodo 16. marca v Ljubljani, 17. marca v Postojni in 18. marca v Mariboru.

V okviru koncertov komisija TEMSIG podeli tudi preko 60 posebnih nagrad, ki jih prispevajo pokrovitelji tekmovanja. Žirije na regijski ravni skladno s pravili in pooblastili imenuje organizacijski odbor, na državnem tekmovanju pa jih imenuje komisija TEMSIG.  Sam sestav žirije ali žirij bo objavljen pred začetkom tekmovanja.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja