Tanja Pak nagrajena na Japonskem z Grand Prize


Po poročanju medijev je mednarodno znana in priznana slovenska umetnica Tanja Pak prejemnica pomembne mednarodne nagrade na Japonskem. Na mednarodni razstavi sodobne umetnosti v steklu v Tojami je za delo Rêverie prejela najvišjo nagrado Grand Prize. Njeno delo bo razstavljeno v Muzeju umetnosti v steklu Tojama in bo postalo del stalne zbirke.

Biser, z razstave v Križevniški cerkvi, foto Marijan Zlobec

Nagoya, 7 June – Slovenian artist Tanja Pak has received the Grand Prize for her work Reverie at the 2024 Toyama International Glass Exhibition in Japan. Her work will be exhibited in the Toyama Glass Art Museum from 13 July to 14 October and will become part of the permanent collection.

https://toyama-glass.jp/english/2024/prize/

Člani žirije

Amy SCHWARTZ

Director of The Studio at The Corning Museum of Glass

Uta KLOTZ

Editor-in-chief, NEUES GLAS – NEW GLASS: art & architecture

ZHANG Lin

Founder, Director and Executive CEO of Shanghai Museum of Glass

SHIMA Atsuhiko

Director of The National Museum of Art, Osaka

TSUCHIDA Ruriko

Director of Toyama Glass Art Museum

Mednarodna žirija je letos izbirala med 786 deli 680 umetnikov iz 50 držav. Na vsakem tekmovanju podelijo en grand prize, eno zlato nagrado, dve srebrni in pet nagrad žirije. Grand Prize  finančno znaša okvirno 18.000 evrov oziroma tri milijone jenov. Skupaj je bilo podeljenih le devet nagrad, Tanji Pak pa najvišja možna. Iz objav v katalogu in primerjav se lahko strinjam z žirijo, da je bila Tanja Pak najboljša.

Razstava Tanje Pak

Tanja Pak je postavitev Rêveries/Tja prvič predstavila v Križevniški cerkvi v Ljubljani v sklopu 70. Ljubljana Festivala. Takrat se je sama zahvalila in predstavila razstavo.

“Rêveries/Prehajanja nastajajo že leta. Spočel jih je naključen ogled video klipa Maje Pliseckaje, ki pleše Umirajočega laboda na glasbo Camilla Saint – Saënsa. Neizmerna milina in lahkotnost sta me ganili, da od takrat v ateljejih v Ameriki, Franciji in Zagrebu, iščem način, kako idejo krhkosti in navidezne lahkosti, breztežnosti, prenesti v prostor, v materijo, ko ta skoraj izgine in za njo ostane skorajda samo misel, samo občutek iti, uiti, iti čez, odsanjati. Ne biti tukaj in ne še čisto tam.

Morda je moje zavedanje sveta le odsev, morda ulovi le nekaj, kar ni tam, še ne, ali pa je nekje drugje, drugačno od tega, kot živi v meni. So resničnost le zabrisujoče se meje med enim in drugim, ko ni več Tukaj in Tam, ampak samo še Med ? Kje potem smo? Tukaj, tam? Ali je naša sled resnična, ali je naše bivanje za vse enako oprijemljivo

Tanja Pak med nagovorom v Križevniški cerkvi, foto Marijan Zlobec

Vem, da enake izpovedi iščemo tako v likovnosti, v besedah in v glasbi, zame je vse to vedno en sam preplet, ko se steklo prelije v svetlobo, ta v besedo, ki se izteče v glasbo in ta spet poboža svetlobo v steklu…”

Prejem glavne nagrade mednarodne razstave stekla v Tojami mi je v veliko čast. To, da je žirija opazila in izpostavila moje delo, zame ni le priznanje, temveč tudi izjemna potrditev. Nagrada prihaja v popolnem trenutku, da mi da motivacijo za nadaljnje iskanje neoprijemljivega, čutnega,” so besede umetnice ob prejemu nagrade navedli v sporočilu za javnost.

Tanja Pak z razstavo Rêveries/Tja v Križevniški cerkvi

Križevniška cerkev na razstavi Tanje Pak zbrala imenitne umetnike

V Ljubljani je Tanja Pak imela razstavljeno celo serijo oziroma prostorsko razstavo svojih steklenih oblakov. Katero delo konkretno pa je predstavila na Japonskem in je prejelo veliko nagrado, je bilo objavljeno na njihovi fotografiji ob predstavitvi nagrade.

Nagrajeno delo, foto iz japonskega in agleškega kataloga

Mednarodna razstava stekla v Tojami je trienalni dogodek, ki letos poteka tretjič. “Sodobna steklarska umetnost, pri kateri se umetnost uporablja kot material za umetniško izražanje, je zrasla iz novih umetniških gibanj na Češkoslovaškem v petdesetih letih prejšnjega stoletja in v Združenih državah Amerike v šestdesetih letih. Od leta 2000 je v svetu prišlo do hitre diverzifikacije likovnega izražanja, ki je postalo fascinantno področje umetnosti z neomejenimi možnostmi,” pojasnjujejo organizatorji tekmovalne razstave, ki predstavlja najnovejše vrhunske dosežke sodobne umetnosti v steklu z vsega sveta in spodbuja njen razvoj.

Med 50 državami udeleženkami, kot jih zabeleži katalog, so poleg mnogih evropskih (tudi Rusija in Ukrajina), številne srednje in južnoameriške, pa azijske države, Avstralija, Nova Zelandija, ZDA, Kanada, Iran, Združeni arabski emirati, Izrael, Turčija…

Najvišja nagrada Tanji Pak na Japonskem je svetovna.

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja