Predstavitev nove zbirke Razmerja Cankarjeve založbe


Cankarjeva založba  je v knjigarni Konzorcij MK predstavila svojo novo knjižno zbirke Razmerja, ki bo prinašala povsem nove romane, nastale v vsakoletni literarni ali kreativni delavnici na temo ljubezenskega romana. Predstavili so prvi knjigi iz zbirke: Prste stran Karmen Petric in Srebrne vezi Kaje Bucik Vavpetič. Tretja knjiga, ki je že izbrana, bo izšla jeseni.

Na predstavitvi so spregovorili s pozdravnim nagovorom dr. Alenka Kepic Mohar, direktorica Cankarjeve založbe, dr. Aljoša Harlamov, glavni urednik Cankarjeve založbe, in dr. Andrej Blatnik, urednik Cankarjeve založbe.

V besedah vseh vlada v CZ precejšem optimizem glede nove zbirke in novih, v prvem letniku treh pisateljic. Ljubezenski roman je v knjižnicah najbolj izposojan in bran, bolj kot npr. s kresnikom nagrajeni romani. Žal so brane pisateljice v veliki večini tujke.

Dr. Alenka Kepic Mohar, vse fotografije Marijan Zlobec

Pogovor z avtoricama Karmen Petric in Kajo Bucik Vavpetič je vodila urednica nove zbirke, pisateljica in publicistka Lara Paukovič.

Dr. Aljoša Harlamov, dr. Andrej Blatnik in Lara Paukovič

“Karmen Petric je napisala slovenski doktor roman Prste stran, v katerem nastopa rahlo cinična, muhasta, ob pravih priložnostih pa tudi nežna in čustvena Ljubljančanka Paulina, ki sovraži dermatološke preglede. Ko med enim od njih v ordinaciji pozabi svoj telefon, dr. Miša Varl odhiti za njo, da bi ji ga vrnil. Takrat se zgodi nesreča, sprožilec naključij, nesporazumov in čiste smole. Miša reši Paulino, a se poškoduje sam. Na srečo je ona delovna terapevtka, ki mu lahko pomaga. Med rehabilitacijo se v njiju počasi prebujajo silovita, že nekoliko pozabljena in odrinjena čustva, a zaradi stroke in etike svoja občutja skrivata drug drugemu in, dokler gre, tudi sebi. Bo njuna naklonjenost premagala ovire?”

Dr. Aljoša Harlamov predstavlja novo zbirko

»Brihtna, drzna, svojeglava inačica povsem sodobnega in povsem slovenskega doktor romana!«

Jedrt Maležič

Kaja Bucik Vavpetič razlaga svojo knjigo

“V fantazijskem romanu Srebrne vezi Kaje Bucik Vavpetič se prepletajo vplivi slovenskega ljudskega izročila, boj med dobrim in zlom ter prepovedana ljubezen. Ko knežna Mila z bratom osvobodi mamo rusalko in nato v strahu pred očetom pobegne z domačega gradu, se zaplete z druščino cestnih razbojnikov. Njihov vodja, Gaber, sprva ni prav prijazen do nje – Mila je namreč le opomin na vse, kar je izgubil zaradi njenega tiranskega očeta. Toda Mila se na poti s to neobičajno tolpo začne počasi soočati s svojo nečloveško dediščino in kuje načrt, kako bo rešila ljubljenega brata. Obenem obžaluje, da bo morala zapustiti nove prijatelje – in Gabra, ki se mu ne more upreti. Morda bi ji lahko pomagali prav oni, a njihovi načrti se ne ujemajo z njenimi, predvsem pa ji Gaber marsikaj prikriva.”

»V osupljivem svetu rusalk, čatežev in domovojev se sredi vojne vihre kar iskri od ljubezni – še tako tesna srebrna ovratnica je ne bo zadušila.« 

Veronika Šoster

Tri pisateljice

Kaja Bucik Vavpetič je spregovorila o svojem pogledu na fantazijski ljubezenski roman kot romantično fantazijo s srečnim koncem. To je njen prvenec v slovenščini, sicer pa je hkrati pisateljica angleških romanov pod psevdonimom Zoe Ashwood.

Romane razširja med bralce preko Amazona, največ v angleško govoreče države: ZDA, Anglijo, Kanado, Avstralijo, pa tudi v Francijo, Italijo, Nemčijo. V slovenskem prevodu teh romanov ni. Med pisanjem v dveh jezikih pa nastopi dilema, kako pisati. Odločila se je, da hkrati deh romanov v dveh jezikih ne more pisati, ampak izmenoma. Kot se kaže v tem romanu v slovenščini, so njene pisateljske izkušnje večje, kot če bi šlo za pravi prvenec.

Različni pogledi na ljubezen

Karmen Petric je napisala slovenski doktor roman, ki je kot tak njen prvi. Pred tem je že pisala in objavljala; leta 2023 je bila finalistka Festivala mlade literature Urška in piše predvsem žanrsko prozo, tako da ima pisateljske izkušnje, zlasti s krajšo prozo; njena zgodba Včeraj je bila uvrščena v antologijo kratke erotične proze Spreganje glagola prihajati (Layerjeva založba, 2024), tokat pa se je želela preizkusiti z daljšo prozo, romanom. Podvig ji je nedvomno uspel.

Dilema morda nastane glede žanra in kakšna bo usoda fantazijskega ljubezenskega romana, ki je zelo priljubljen v tujini in še posebej med bralkami. Kako osvojiti slovenske bralke in bralca z bolj optimističnimi ljubezenskimi zgodbami, hkrati s promocijo novih pisateljic in pisateljev, je bil tako namen šole kreativnega pisanja kot nove zbirke, za katero že imajo rezultate drugega letnika pisateljskih prizadevanj v kolektivu mladih nekako deset, dvanajst novih peres. Štirimesečno pisanje v družbi, z medsebojnimi pogovori pod mentorskim vodstvom Lare Paukovič in potem omenjenih urednikov CZ, začenja novo pot z optimizmom.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja