Srečanje z zlatimi bralkami in bralci v MK


Založba Mladinska knjiga v imenu Društva Bralna značka Slovenije vabi danes, v sredo, 15. maja, ob 11. uri v knjigarno Konzorcij na srečanje, na katerem bodo predstavili zbirko Zlata bralka, zlati bralec in letošnjo darilno knjigo.

Naslovnica

Društvo Bralna značka Slovenije bo letos že enaindvajsetič mlade bralke in bralce v Sloveniji, zamejstvu in slovenskem zdomskem prostoru nagradilo za prizadevno branje v vseh devetih letih osnovne šole. Zlate bralke in zlati bralci bodo za darilo prejeli knjigo, Mali črv Oto Lovra Matiča z ilustracijami Matjaža Lavriča.

Naslovnica

Pesmi pripovedujejo o njihovih bolj ali manj navadnih in nenavadnih zgodah ter nezgodah v svetu, ki je skoraj tak kot naš, le nekoliko manjši in bolj skrit, tako da ga človeške oči pogosto sploh ne zaznajo.

Vse te nevšečnosti jih ogrožajo, jim škodujejo, kvarijo razpoloženje, podobno kot je to v človeškem svetu. V naslovni pesmi je na primer nepotrpežljiva mama poslala malega črva Ota, ki se ji je ves čas motal med nogami, na travo, da bi se tam igral in je ves čas motil. In glej ga zlomka! Priletela je ptička in ga pohrustala – mama pa je ostala sama?!

Nauka, takšnega ali drugačnega, so deležni tudi drugi žužkojunaki. Tri male muhice na primer so stale na kakcu in veselo čvekale, vmes pa se sladkale. Toda, s polnimi usti se ne govori, ker se potem lahko zgodi nekaj, kar ni olikano! Tu je še škorpijon Anton, ki je rad špikal za šalo vse, kar se je dalo, dokler ni pomotoma pičil sebe v glavo. »Seveda, ker vse se smešno zdi, če tebe ne boli.«

Tu so še polži, ki pišejo oglase, glista Marija, ki se kar naprej zvija, mali krt Črt, ki ima bister načrt, ne manjkajo seveda tudi štiri črne mravljice, pajek Aljaž, pegasti volkec, lena čebela Mihela in deževnik, ki piše dnevnik … z eno besedo svet, v katerem mrgoli od življenja, ki nasmeji in zabava z bistroumnimi domislicami, malo pa tudi zbada.

Žužkosvet izvrstno predstavljajo mojstrske ilustracije Tomaža Lavriča – nazorno provokativne in pikro humorne!

Tomaž Lavrič, foto Wikipedija

Tomaž Lavrič je na Likovni akademiji v Ljubljani študiral slikarstvo. Profesionalno se ukvarja z ilustracijo, politično karikaturo in stripom. Znan je tudi pod psevdonimi TBC, Josip Visarjonovič, Lovro Matič in Ton Ton.

Njegovo delo obsega veliko število naslovov, med njimi Rdeči alarm, Ratmana, Bosanske basni, Ekstremne športe … Ustvaril je znamenit lik Diarejo ter Sokola in golobico. Poznan in cenjen je tudi v tujini, kjer je izšlo kar nekaj prevodov njegovih del in tudi izvirnih izdaj za založnike. Pri Stripburgerju je doslej izdal album Slepo sonce (2004), kot urednik in eden od avtorjev pa je sodeloval tudi pri obsežni stripovski antologiji Slovenski klasiki.

Leta 2017 je prejel za stripovske objave zadnjih dveh let, še posebej za stripa Lomm in Tolpa mladega Ješue, nagrado Prešernovega sklada. Leta 2015 je prejel medaljo za zasluge Republike Slovenije za izjemen prispevek na področju slovenske ilustracije, karikature in stripa.

Primer Diareje, foto FB

Njegovo najbolj znano delo s področja stripa je satirična pasica Diareja, ki izhaja v tedniku Mladini.

Mali črv Oto (2022) in Mala vešča Lučka (2023), zbirki duhovitih pesmic za mlado in staro, sta izšli pri Mladinski knjigi. (Po tiskovnem sporočilu).

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja