Lahko bi umrl na tem kavču z mano


Pisatelj Andrej E. Skubic je letošnji dobitnik nagrade modra ptica in pravkar je v knjigarni Konzorcij Mladinske knjige dočakal predstavitev knjige Lahko bi umrl na tem kavču z mano. Izšla je v zbirki Odisej ob petdesetletnici, tako da je urednica Alenka Veler že napovedala junijsko praznovanje.

Andrej E. Skubic, vse fotografije Marijan Zlobec

O kandidatih in finalistih za nagrado sem tu že pisal, več informacij smo slišali tudi ob predstavitvi zmagovitega avtorja in njegove knjige.

Alenka Veler in Andrej E. Skubic

Na tokratni natečaj za nagrado modra ptica za mladinski roman je prispelo 42 rokopisov 31 avtoric in 11 avtorjev. Žirijo so sestavljali: Alenka Veler (predsednica), Aljoša Harlamov (podpredsednik), Irena Matko Lukan, Alenka Kristan in glavna urednica Alenka Kepic Mohar.

Nominirana so bila štiri dela:

Irena Androjna: Na križišču svetov

Simona Semenič: Bes te lopi

Andrej E. Skubic: Lahko bi umrl na tem kavču z mano

Nina Valič: Prepoparki

Vsa nominirana dela bodo izšla pri založbi Mladinska knjiga v prihodnjih letih, zmagovalni roman pa aprila 2024. Avtor nagrajenega dela prejme nagrado v višini 10.000 evrov bruto.

Pogled v zgodovino natečaja in nagrade modra ptica

Nagrado modra ptica Mladinska knjiga podeljuje od leta 2012, vsakič za drugo književno zvrst, od leta 2016 pa jo podeljuje bienalno.

Prvo leto je nagrada modra ptica poletela v roke avtorici Stanki Hrastelj za leposlovno delo za odrasle z naslovom Igranje, drugo leto je ta nagrada pripadla mladinskemu romanu Vinka Möderndorferja Kot v filmu, tretje leto je slavil Roman Rozina z romanom Županski kandidat Gams, četrto modro ptico je prejel Miha Mazzini za mladinski roman Zvezde vabijo, peta je poletela k Mojci Širok za kriminalko Pogodba, šesta k Simoni Semenič za mladinski roman Skrivno društvo KRVZ, zadnja pa k Tini Vrščaj za roman Na Klancu.

Udeleženci prireditve

Letošnja nagrada je četrtič podeljena za mladinski roman. Natečaj modra ptica je za založbo pomemben bazen rokopisov za prihodnje objave. Privablja tudi uveljavljene avtorje, ki doslej z založbo še niso sodelovali in del za mladino še niso pisali. Rastoči delež uveljavljenih avtorjev kaže na to, da je nagrada v našem prostoru pridobila ugled in kredibilnost. Knjige so dobro sprejete tako pri širši kot strokovni javnosti.

Kmalu za objavo nominacij in predstavitvijo zgodovine nagrade je sledila razglasitev nagrajenca:

Zmagovalec osmega natečaja za nagrado modra ptica 2024, ki jo podeljuje Mladinska knjiga, je Andrej E. Skubic z mladinskim romanom Lahko bi umrl na tem kavču z mano.

Andrej E. Skubic

V romanu se ponovno srečamo s Tomažem, Lijo in Liamom, junaki serije Trio Golaznikus, ki so zrasli v nadobudne najstnike. Spremljamo jih v času tik pred zaključkom 9. razreda, ko jih preganja občutek, da nič več ne bo tako, kot je bilo, da nikoli več ne bodo sedeli za istimi klopmi. Soočajo se z različnimi izzivi odraščanja, tako doma kot v šoli. Skubic jih varno vodi čez čeri prelomnih časov in ustvari iskreno in iskrivo delo, polno empatije in humorja, ki bo mlade bralce navdušilo z živim, sočnim jezikom.

Roman je kot rečeno pravkar izšel, uredila ga je Alenka Veler, urednica mladinskega leposlovja Mladinske knjige. (Iz poročila o nagradi).

Kot vidimo žirija v bistvu ocenjuje rokopise, kar je razlika od drugih nagrad, ko žirije ocenjujejo v javnosti že znane knjige (in imajo bralci potem svoje mnenje o nagradi).

Tanja Komadina in Bojana Caf

Morda je Andrej E. Skubic s svojo nagrajeno knjigo bil nekoliko v prednosti, ker je v njej nadaljeval zgodbo iz kar obsežne serije knjig za mladino s skupnim naslovom Trio Golaznikus. Ta serija v celoti ni bila predstavljena, se je pa urednica in voditeljica pogovora Alenka Veler vračala k njej, tako po vsebini kot po junakih zgodb. (Iz predstavitve avtorja kot nagrajenca je razvidno, da ima serija že osem knjig: V knjižni zbirki Trio Golaznikus je izšlo osem knjig. Za drugo knjigo je avtor prejel nagrado večernica, celotna serija je bila nominirana za Levstikovo nagrado, prejela je tudi znak kakovosti zlata hruška).

Andrej E. Skubic ima pred drugimi kandidati oziroma pisatelji morda prednost spričo lastnih otrok v tej starosti in njihovega okolja, se pravi višjih razredov osnovne šole in vsega, kar se začenja dogajati v puberteti ter odločilnim prestopom na srednjo šolo.

Posebna tema je kajpada digitalna doba, v katero so vstopili mladi kot nekaj naravnega, druga tema je naraščanje nasilja med mladimi ali najmlajšimi, potem so tu že prve izkušnje z alkoholom, ni pa v knjigi še drugih, recimo temu kasnejših tem, o katerih bo Andrej E. Skubic lahko še pisal, skladno z razvojem otrok. Kot bi se dalo sklepati, pride na vrsto dijaška doba…

O nagrajeni knjigi smo slišali same pohvale, tako o posebnosti jezika, humorju, privlačnosti scen, pedagoških vidikih, o katerih je na predstavitvi knjige spregovorila piska spremne besede, doktorica socialne pedagogike Bojana Caf, pa tudi zelo uspešna ilustratorka oziroma oblikovalka naslovnice Tanja Komadina, sicer vsebinska ilustratorka knjig iz cikla Trio Golaznikus. Ker pa je sedanja knjiga izšla samostojno, se naslovnica precej razlikuje od poprejšnjih. Tokrat je poudarek na črkah na zeleni podlagi, poprej pa na treh Golaznikusih.

Tanja Komadina

Na koncu bi se dalo sklepati, da bo imel Andrej E. Skubic v nadaljevanju še veliko pisateljskega dela. Problem bodo starši, ki se kažejo že v tej knjigi kot preveč odločujoči, mladostniki pa bodo še vedno povezani v skupine. V digitalni sferi bo že vse mogoče. Mogoče bo namesto Andreja E. Skubica pisala že umetna inteligenca in bo Mladinska knjiga naročila prvi tak roman ?

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja