Premiera dveh gledaliških esejev Takorekoč v Cukrarni


V ljubljanski Cukrarni bodo v torek, 16. aprila, ob 19. uri premierno uprizorili dva gledališka eseja iz cikla Takorekoč.

Boštjan Narat, foto Peter Giodani

Gledališki cikel Takorekoč, ki je nastal pod kuratorskim vodstvom Boštjana Narata, bo letos prvič potekal v Cukrarni. Najprej se nam bo predstavil psiholog ter nevroznanstvenik Grega Repovš.

Prof. dr. Grega Repovš, foto FF

V svojem eseju Moji možgani in njihove iluzije se bo posvetil iluzijam, temu, kaj so, od kod prihajajo in kaj nam razkrijejo o našem zaznavanju, spoznavanju in védenju o svetu, o naših možganih in nas samih.

Kaj je iluzija? To je takrat ko te možgani prinesejo okoli in vidiš nekaj, kar ni res,” je odgovor, ki ga boste lahko slišali od sosedovega Tončka, Pikičine stare mame, ali pa mimoidočega, ko ga na Prešernovem trgu presenetite z vprašanjem in mu pomolite mikrofon pred usta. Iluzije nas presenetijo, navdušijo, prestrašijo, vpeljejo dvom o tem, kaj je v našem doživljanju res in kaj ne. Našli jih boste v revijah, na spletnih straneh, v galerijah, muzejih in YouTube videih. A vendarle, kaj res so iluzije, od kod prihajajo in kaj nam razkrijejo o našem zaznavanju, spoznavanju in védenju o svetu, o naših možganih in nas samih? To so vprašanja, ki jih bo avtor naslovil v eseju Moji možgani in njihove iluzije. Esej bo povezan z razstavo Razširjeni vid, ki bo do 26. maja 2024 na ogled v Cukrarni in bo v razstavnem prostoru tudi uprizorjen.

Esej bo avtor uprizoril v tandemu z igralcem Matejem Recerjem.

Matej Recer, foto Wikipedija

V drugem delu večera se nam bo predstavil Miloš Kosec, arhitekt in publicist, ki pohištvo vidi kot pokrajino družbe. V eseju Narodni interier: seznam bo s pomočjo seznama predmetov, ki so domovali v Cukrarni, iskal vstopno točko v slovenski interier 20. stoletja.

Pohištvo je pokrajina družbe. Tako, kot fotografije sob in stanovanj na nepremicnine.net povejo o sedanji družbi več kot sociološka raziskava, lahko seznam predmetov Federalnega zbirnega centra, ki je po drugi svetovni vojni domoval v Cukrarni, beremo kot vstopno točko v slovenski interier dvajsetega stoletja. Nekje med revno opremljeno sobo, v kateri sta umrla Kette in Murn, in fevdalno dvorano z galerijo prednikov, ki so sem prišli iz Attemsovega gradu Slovenska Bistrica, se skriva interier slovenskega dvajsetega stoletja.

Esej bo uprizoril skupaj z igralko Anjo Novak in igralcem Stanetom Tomazinom.

Miloš Kosec, foto Outsider/Marolt

Grega Repovš: Moji možgani in njihove iluzije
Izvajata: Grega Repovš in Matej Recer

Prof. dr. Grega Repovš, foto FF

Miloš Kosec: Narodni interier: seznam

Narodni interier: seznam

Izvajajo: Miloš Kosec, Anja Novak in Stane Tomazin

Miloš Kosec

Kurator: Boštjan Narat

Produkcija: Cukrarna in Slovensko mladinsko gledališče.

Anja Novak, foto Blaž Gutman

Cikel gledaliških esejev Takorekoč

Cikel gledaliških esejev Takorekoč* je nastal pod kuratorskim vodstvom Boštjana Narata. Izhodišče za uprizoritev so nova filozofsko in teoretsko navdihnjena besedila, ki jih na odru izvajajo njihovi avtorji in avtorice v tandemu z igralskimi partnerji in partnericami.

Kurator Boštjan Narat, foto Črt Piksi

Gre za gledališki format, ki uspešno povezuje poglobljen razmislek o aktualnih (ali večnih) temah in njihovo dinamično podajanje, s čimer razbija predsodke, da to dvoje največkrat ne hodi z roko v roki.

Stane Tomazin, foto splet

*Termin esej je v tem kontekstu uporabljen precej svobodno in označuje besedilo s teoretsko osnovo in jasno poudarjeno literarno dimenzijo, po možnosti obogateno z osebnimi konotacijami. (Po tiskovnem sporočilu).

Prof. dr. Grega Repovš

Predvidene so ponovitve.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja